Semnalul de alarmă tras de un deținut sucevean: „Cei care ar trebui să contribuie la reabilitarea și reeducarea noastră ne transformă în monștri”

Vasilică Ionuț Loghin (31 de ani), din comuna Fântânele, se află încarcerat în Penitenciarul Aiud, unde are de executat o pedeapsă de șase ani și 10 luni de închisoare. Bărbatul se arată extrem de nemulțumit de condițiile și tratamentul la care este supus după gratii, acuzând faptul că sistemul nu reabilitează deținuții ci îi transformă în niște infractori mult mai periculoși.

„Vă aduc la cunoștință atât dumneavoastră, cât și opiniei publice, tratmentele care îmi sunt aplicate în Penitenciarul Aiud, tratament pe care eu nu-l pot înțelege și nici nu-l pot accepta și cu toate acestea sunt silit și forțat de împrejurări să-l accept, deoarece orice plângere și oriunde aș face plângere îmi este respinsă.

La începutul lunii august 2020, am fost transferat în Penitenciarul Aiud din Penitenciarul Bacău fără niciun motiv plauzibil. După ce am făcut mai multe cereri de transfer la Penitenciarul Iași pentru a fi mai aproape de domiciliu, pentru a putea fi vizitat de familia mea, cereri ce au fost respinse, am ieșit în audiență la domnul director al unității cât și la doamna judecător de supraveghere și am cerut să mi se explice cauza pentru care nu pot fi transferat în Penitenciarul Iași, iar răspunsul tuturor a fost <<Ești venit cu dedicație și nu poți pleca de aici>>, iar când am întrebat ce este acea <<dedicație>>, mi s-a răspuns că știu eu mai bine, iar în legătură cu condițiile de detenție care sunt inumane, insalubre, de nedescris în cuvinte, când am cerut explicații, mi s-a spus că astea sunt condițiile la Aiud și dacă nu-mi convine să fac plângere unde vreau eu.

Camera în care sunt cazat E1.48 este mucegăită în proporție de 98%, nu ai unde să pui un deget să nu fie igrasie și umezeală, ori în asemenea condiții nu rezistă niciun animal. Când am cerut mop și găleată pentru a face curat mi s-a spus să-mi cumpăr de la magazin, ori în aceste condiți sunt condamnat neoficial la moarte. Și nu doar camera în care sunt eu cazat sunt aceste condiții ci în toate camerele de deținere, în altele ba chiar mai rău.

Nu este posibil să ții un om în asemenea condiții îi distrugi sănătatea, este inuman ceea ce se întâmplă și totuși nimeni nu ia măsuri, oamenii nu mai sunt oameni se transformă în monștri în condițiile actuale, dacă îți ceri un drept legal ești bătut de mascați, ori eu personal am reclamat problema asta și am spus că mascații nu au voie să bată deținuții, iar răspunsul conducerii a fost că eu nu știu nimic și că există protocol cu Ministerul Justiției prin care mascații <<pot rupe oasele deținuților la orice oră>> și chiar asta fac mascații. Pe aceeași secție cu mine se află încarcerat un deținut care nu are familie și cu grave probleme psihice pe care mascații l-au făcut la propriu sacul lor de box, nu există seară să nu-l aud țipând pe bietul deținut ca din gură de șarpe. De mai multe ori a încercat să-și dea foc acest deținut deoarece nu mai suportă tortura și nici nu îl poate ajuta nimeni, deoarece după ce că este bolnav psihic și nu are familie, nu are nici școală și nu poate face nimic săracul decât să îndure bătaia de joc a celor care ar trebui să ne reabiliteze, ori așa ceva este peste înțelegerea omenească. Și totuși suntem aici să ne ispășim pedeapsa prin privare de libertate, nu să fim torturați fizic și psihic, iar opinia publică se întreabă de ce avem o rată de recividă mai mare de 75%...Uite de aia, pentru că cei care ar trebui să contribuie la reabilitarea și reeducarea noastră ne transformă în monștri și tratamenul pe care ei ni-l aplică nouă, noi îl aplicăm în societate, ori cei din parlament și opinia publică se întreabă <<De ce recidivăm>>, dar de ce nu se întreabă <<Ce ne determină să recidivăm?>>. Și apoi în loc să caute scuze, mai bine să găsească soluții acești oameni care ne conduc.

Dar, să revin asupra situației mele care este destul de gravă și nu știu cât mai rezist psihic în condițiile în care mă lovesc numai de refuzuri și de răspunsuri menite să mă facă să cedez psihic. În data de 14.06.2021, în urma unei altercații pe care am avut-o la terenul de fotbal cu doi deținuți, pe lângă faptul că legal mi s-a întocmit raport de incident și voi fi sancționat și pedepsit atât la comisia de disciplină, cât și la comisia de eliberare condiționată în mod legal și corect, pe de altă parte, în mod ielgal mi s-a scos televizorul din cameră, ori eu în mod legal am dreptul la informații și nu scrie în nicio lege că dacă eu încalc regulamentul de ordine interioară, trebuie să mi se taie dreptul la informație, ori asta este o altă dovadă de tortură psihică, iar în aceste condiții cum să mai ies eu afară un om normal, un om reabilitat, când sistemul cu bună știință mă transformă în monstru, iar cei ce ne conduc se fac că nu văd și că nu știu aceste lucruri.

Eu acuma trag un semnal de alarmă și îi rog pe cei abilitați să facă ceva în privința acestor lucruri. În primul rând o fac pentru societate, pentru poporul care i-a pus la conducere și pentru ca aceștia să nu mai fie victime ale <<monștrilor>> creați de sistem și eliberați în societate.

Această alarmă este trasă de un deținut pe care să fie transformat în monstru de către însuși sistemul care ar trebui să-l reabiliteze și să-l determine să nu mai recidiveze.

Dragă societate îmi cer scuze că sistemul care trebuie să reabiliteze delincvenții, acel sistem îi transformă în monștri și apoi îi aruncă în societate”, a povestit Ionuț Loghin.

A tâlhărit două femei, dar a devenit cunoscut după ce a atacat cu cuțitul un polițist care își ținea copilul în brațe

În primăvara acestui an, Vasilică Ionuț Loghin a fost condamnat la șase ani și 10 luni de închisoare pentru că a tâlhărit două femei. Cu un an înainte, el primise o pedeapsă de doi ani și opt luni de închisoare pentru că a atacat cu cuțitul un polițist.

La data de 8 septembie 2019, în jurul orei 20.35, în timp ce se afla în concediu de odihnă și era cu soția și copilul său minor în parcul central din municipiul Suceava, un agent de poliție din cadrul IPJ Suceava a observat un individ recalcitrant și agresiv care a abordat un tânăr și o tânără ce stăteau pe o bancă, ocazie cu care a intervenit, l-a îndepărtat pe agresor și apoi i-a cerut acestuia să plece din zonă.

Ulterior, în timp ce polițistul și familia sa se aflau în apropierea trecerii de pietoni de la intersecția strada Ana Ipătescu cu strada Mitropoliei, individul agresiv a venit din spate și l-a lovit într-un braț cu un cuțit, provocându-i o rană, moment în care, după ce i-a încredințat soției copilul pe care-l purta într-un ham special, polițistul s-a apărat, iar agresorul a fugit, fiind prins de un echipaj de poliție alertat după producerea incidentului, acesta fiind Vasilică Ionuț Loghin.

Cele două victime agresate inițial, un tânăr de 19 ani din orașul Cajvana și o tânără de aceeași vârstă din orașul Milișăuți, au fost găsite de polițiști și duse la sediul poliției pentru cercetări.

Agentul de poliție s-a deplasat la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale.

În acest caz a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii a trei infracțiuni de „lovire sau alte violențe”, suspectul fiind reţinut pentru 24 de ore și încarcerat în arestul IPJ Suceava, iar ulterior a fost prezentat Judecătoriei Suceava care l-a arestat preventiv.

Sursa foto: www.monitorulsv.ro

Adauga comentariu