Severin Tcaciuc, celebrul afacerist certat cu legea, este extrădat din Marea Britanie și urmează să fie adus în România. Probabil va fi băgat după gratii

Severin Tcaciuc, afaceristul bosâncean care la începutul anilor 2000 a fost subiectul a numeroase dosare penale – în principal pentru eva­ziune fiscală – și care s-a refugiat de ani de zile alături de familie în Austria, va fi din nou extrădat în România. Acum câteva zile afaceristul sucevean a fost prins pe teritoriul Marii Britanii, iar englezii au demarat imediat procedurile pentru extrădarea sa în România. Conform mai multor surse, toate documentele privind aducerea sa în țară au fost deja retransmise în Marea Britanie de Ministerul Justiției din România, extrădarea urmând a avea loc în următoarele câteva zile. Cel mai probabil, el va fi încarcerat, pe numele său existând o sentință definitivă, urmând apoi ca Severin Tcaciuc să încerce prin avocați să obțină eliberarea, invocând poate diverse prescrieri sau cerând contopirea pedepselor.

Afaceristul sucevean a devenit un infractor căutat de polițiști după ce la începutul deceniului trecut a păgubit statul român cu aproape 10 milioane de lei. Autoritățile române au transmis în anul 2011 o solicitare omologilor din Austria, țara în care locuia acum Severin Tcaciuc, privind extrădarea acestuia. Instanțele românești care l-au avut în mână pe afaceristul evazionist fiscal l-au trimis în penitenciar la începutul toamnei anului 2009, după ce fusese extrădat tot din Austria. La începutul anului 2011, omul de afaceri sucevean a fost pus în ­li­bertate și în ziua următoare a plecat către Austria, unde locuiește familia sa de mai bine de zece ani. La doar câteva zile de la eliberarea sa din arest, la 20 februarie 2011, Severin Tcaciuc a redevenit primul fugar al Sucevei. Atunci, Judecătoria Suceava s-a trezit că el trebuie să se întoarcă în pușcărie, fiindcă mai avea de ispășit doi ani de penitenciar, ce nu au fost luați în calcul la calcularea pedepsei inițiale. Severin Tcaciuc nu a mai așteptat o pronunțare în acest sens și a părăsit țara.

Magistrații de la Judecătoria Suceava au explicat atunci că Severin Tcaciuc a fost căutat acasă de polițiști pentru a fi reconvocat în ­pe­nitenciar în vederea executării unei alte pedepse privative de libertate, mandatul de executare a unei pedepse de doi ani de închisoare, sentință rămasă definitivă din anul 2004, prin care omul de afaceri sucevean a fost condamnat pentru instigare la evaziune fiscală și infracțiunea de folosire cu rea credință a bunurilor sau creditului societății comerciale. S-a explicat atunci că Severin Tcaciuc a fost extrădat din Austria în luna august a anului 2009 doar pentru un singur mandat, iar cel de-al doilea trebuia pus în executare, ceea ce nu s-a făcut.

Sistemul judiciar internațional s-a pus în cele din urmă în mișcare, în vederea extrădării lui Severin Tcaciuc, doar că abia în toamna anului 2012 au venit primele vești în ceea ce îl privește. Tribunalul din Viena a respins în 2012 plângerea sa împotriva deciziei de extrădare, dar Severin Tcaciuc a depus recurs la Curtea de Apel vieneză. Instanța superioară austriacă a respins recursul, sentința fiind definitivă în data de 18 martie 2013.

La sfârșitul anului 2015, Severin Tcaciuc a fost scos de pe lista „Most Wanted” a infractorilor români căutați de polițiști. Acesta era în continuare dat în urmărire internațională, însă nu mai reprezenta o prioritate pentru Inspectoratul ­Ge­neral al Poliției Române.

La începutul anilor 2000, au fost inițiate împotriva lui Severin Tcaciuc mai multe dosare penale de evaziune fiscală la cele zece firme pe care le administra la vremea respectivă, vizând în principal vânzări cu ocolirea legii a produselor petroliere, dar și achiziționarea din afară de autoturisme ce erau ulterior revândute în țară. ­Pre­judiciul estimat la vremea respectivă a fost de aproximativ 10 milioane de lei. Tcaciuc a trebuit să facă un an și aproape jumătate de închisoare în primul rând pentru altfel de infracțiuni – un furt din cabinetul unui avocat sucevean și un ultraj împotriva unui fost polițist, fapte provenind din anii 1996 – 1997.

Infracțiunile mai noi pentru care a fost condamnat au fost contopite cu cele mai vechi, iar din total a rămas o pedeapsă de trei ani de închisoare. Adunându-se cele opt luni de arest și pentru un bun comportament în penitenciar, Se­verin Tcaciuc a fost pus în libertate la sfârșitul lunii ianuarie a anului 2011, la ispășirea a două treimi din pedeapsă. La o zi după ce a fost pus în libertate, afaceristul sucevean a părăsit România. În mai 2016, pe când era plecat de ceva vreme din nou în Austria, Tcaciuc a primit o nouă condamnare, tot într-un dosar de evaziune, el având de executat în total patru ani de închisoare.

În tot acest timp se pare că el și-a coordonat afacerile, bine mersi, din Austria, unde știa toată Poliția Română că se află. Nu știm deocamdată ce l-a făcut pe Severin Tcaciuc să se deplaseze în Anglia, cert este însă că polițiștii de acolo au pus urgent în aplicare mandatul care era de ani de zile pe numele său, urmând ca în câteva zile să-l avem din nou în România pe cel care, acum vreo 20 de ani, se considera cel mai important om de afaceri din Suceava.

sursa material: www.obiectivdesuceava.ro

Adauga comentariu