Silvicultorii suceveni vor să se folosească de tehnologia de ultimă generație pentru a le veni de hac hoților de lemne

Suceava este județul cu cea mai mare suprafață de fond forestier din țară, pădurile din Bucovina întinzându-se pe 437.903 de hectare. Această suprafață reprezintă 51,2% din suprafața totală a județului Suceava. Numeroasele păduri le fac cu ochiul hoților de lemne. Pentru a stopa furtul de material lemnos, silvicultorii suceveni vor să apeleze la tehnologie.

Garda Forestieră Suceava a solicitat un buget cât al tuturor celorlalte gărzi din țară pentru a se dota cu tehnologia necesară în lupta cu hoții de lemne.

„Intenționăm să facem niște cursuri de specializare a personalului pentru utilizarea metodelor moderne de măsurare a distanțelor și decubarea lemnului. Deja am inițiat acest gen de activități încă de anul trecut, dar doresc să le exstind la nivelul întregului personal. Și aici mă refer la folosirea sistemului GIS și a programelor aferente, la utilizarea dronelor și programelor care permit vizualizarea și măsurarea suprafețelor din dronă și a stării pădurii. Mai există niște sisteme mai moderne de analiză stării de vegetație. (...) Totodată, ne dorim achiziționarea de tehnică specifică activităților de control. Pot să vă spun că am solicitat ministerului bugetul echivalent cu bugetul tuturor celorlalte gărzi la un loc. (...) Ne dorim un sistem foarte performant de măsurare a volumelor, este un sistem care se numește GEO Slam și pentru care de anul trecut am solicitat bani. Să sperăm că o să se găsească resursele financiare să achiziționăm acest sistem”, a declarat inspectorul șef al Gărzii Forestiere Suceava, Mihai Gășpărel.

Numai anul trecut, Garda Forestieră Suceava a depus la instituțiile abilitate un număr de 32 de sesizări penale pentru tăierea ilegală a unui volum de 999 de metri cubi de lemn cu o valoare de 1.115.400 de lei.

Adauga comentariu