Sindicalistul Bogdan Bănică consideră că conducerea Poliției municipiului Rădăuți este răspunzătoare de curajul cu care mafia lemnului îi atacă pe activiștii de mediu

Sindicalistul sucevean Bogdan Bănică consideră că principala vinovată de atacurile la care sunt supuși activiștii de mediu din zona Rădăuți este chiar Poliția municipiului Rădăuți. Acesta a postat un mesaj prin care și-a motivat acuzațiile.

„Două evenimente extrem de grave s-au petrecut în doar câteva ore pe plaiurile bucovinene: în primul, autoturismul activistului de mediu Daniel Bodnar  a fost lovit intenționat de o altă mașină în timp ce urmărea un transport de material lemnos, în cel de-al doilea mașina unui apropiat al acestuia a fost vandalizată cu un topor, lăsat parcă intenționat la fața locului.

În repetate rânduri am atras atenția opiniei publice, am sesizat și unitățile de parchet competente (în speță Direcția Națională Anticorupție) despre faptul că jaful din avuția silvică națională nu s-ar putea comite la asemenea cote îngrijorătoare fără implicarea tocmai celor ce ar trebui să îl stârpească. Lupul paznic la oi.

Am sesizat faptul că șeful Serviciului Ordine Publică (la vremea respectivă), comisarul-șef de poliție Monor Dumitru, în subordinea căruia se afla combaterea delictelor silvice, ar administra din umbră (cum altfel?) un gater pe raza com. Cornu Luncii din jud. Suceava. În urma articolului, acesta s-a pensionat.

Am mai sesizat că fostul și actualul șef al Biroului pentru Combaterea Delictelor Silvice din cadrul IPJ Suceava, comisarul-șef Clim Marian, și-ar fi angajat odrasla pe funcția de economist stagiar fix la Ocolul Silvic Fălticeni. Firește, Clim Armand-Alin, fiul șefului pădurilor sucevene, s-a pregătit intens și a câștigat concursul <<pe merit>>.

Cum era de așteptat, ambele sesizări au primit niște mari CLASĂRI. Monor s-a pensionat (după ce în prealabil a fost recompensat cu un salariu de excelență pentru lucrări de excepție și merite deosebite, lucru ce i-a mai adus vreo o mie de lei în plus la pensie), iar Clim conduce în continuare <<cu o mână de fier>> Biroul pentru Combaterea Delictelor Silvice Suceava.

Să revenim însă la evenimentele nefericite din cursul ultimelor ore, petrecute în zona de competență a Poliției Municipiului Rădăuți. Am citit sutele de comentarii sentențioase adresate polițiștilor din zonă, fără individualizare, doar împroșcare cu noroi asupra unei întregi instituții și a angajaților acesteia, fără o banală documentare, nefondate și fără cunoașterea realității de fapt.

Observăm poate cu toții că există anumite <<teritorii>> unde fenomenul infracțional pare scăpat de sub control, unde avem de-a face cu atacuri în stil mafiot, unde sunt incendiate și distruse autoturisme, unde membrii familiilor incomozilor primesc amenințări cu acte de violență sau chiar cu moartea, unde cei ce caută dreptatea ajung să se teamă (pe bună dreptate) pentru viețile lor. Și, fără a generaliza, mă refer aici doar la teritorii bine definite, așa cum este zona de competență arondată Poliției Municipiului Rădăuți.

Oare cum au escaladat aceste acte de violență extremă? Au izbucnit ele dintr-o dată? Au profitat oare elementele antisociale de slăbiciunea și incompetența celor ce conduc structurile de forță și control, recte Poliția Municipiului Rădăuți?

Competența, inteligența, manageriatul , implicarea activă și asiduă, necontenită a șefului Poliției Municipale Rădăuți, comisarul-șef Roman Eugen, îi sunt calități de necontestat. Încă din prima zi a numirii în funcție a făcut eforturi susținute pentru combaterea criminalității pe raza de competență (mun. Rădăuți și comunele arondate). Doar că uneori, foarte rar însă, a mai neglijat câte un minut munca de poliție în favoarea afacerilor familiale. Și familiare, rădăuțenilor. Dar foarte rar. În rest, oțel, beton armat! Domnul Eugen este denumit <<C1>>, ceea ce denotă încă o dată drasticitatea, severitatea și nonindulgența care îl caracterizează. Mai puțin cu infractorii, mai mult cu subalternii, din păcate.

<<C2>> este adjunctul tăcut din umbră, pe care nimeni nu îl cunoaște. Bine, și chipul bronzat îl ajută să treacă neobservat printre vânzătorii de telefoane mobile sau clienții caselor de amanet. Este veșnicul supărat, gânditorul de la Hamangia, încruntat de problemele pe care le are de rezolvat pentru binele comunității. Alt implicat.

Voi realizați că implicații ăștia, cu nenumărate anterioare succese profesionale, unul pe economic și altul pe rutieră, au pretenția să li se spună C1 și C2? Voi realizați că acești C1 și C2 trebuie să anihileze aceste veritabile deja structuri de tip mafiot din zona mun. Rădăuți?!

Despre al treilea om în ierarhia polițienească rădăuțeană, șeful Biroului de Ordine Publică Vasea Siretean, cu atribuții pe linie de combatere a delictelor silvice, ce să vă spun?  Vinde câini. Și tablouri. Și cam atât. Aa, și se laudă că următorul piercing și-l va implanta într-o zonă intimă. Ce treabă aveți cu omul?

Cam aceste personaje se ocupă (când își fac timp) de evenimentele grave și foarte grave din zona Rădăuțiului, din ce în ce mai dese și mai amplificate și care oripilează opinia publică. Barmanul, mutul și cercelatul continuă cercetările, în vederea identificării autorilor, recuperării prejudiciului și salvării pădurilor.

Din păcate, la umbra incompetenței de la vârful poliției rădăuțene, mafia lemnului își vede nestingherită de treabă: <<vom tăia pădurile să nu se mai fure ca-n codru>>.

Domnule ministru Vela, v-ați declarat un iubitor al frumosului și vă asigur că pădurile din Bucovina sunt de o frumusețe feerică. Dacă ajungeți săptămâna viitoare pe aici, s-ar putea să le mai vedeți. Sau dacă vă e Corpul de Control prin zonă poate verifică și enclava polițienească Rădăuți. Să îi rugați să vă facă și niște fotografii cu ceea ce încă a mai rămas din aurul verde al României, măcar să le păstrați ca amintire pentru atunci când nu vom mai avea decât de numărat cioate. Și bine ar mai fi să faceți asta urgent, înainte să se piardă și ceva vieți omenești! Sau niște simple voturi, cum nu aș vrea să cred că le considerați.

P.S. Urmează dezvăluiri despre un alt ofițer superior, mare președinte al unei organizații cu renume, care după ieșirea din arest (ați citit bine) și-a maltratat subalternii. Tot din zona Rădăuți, coincidental.

P.P.S. <<Hai în Bucovina>>, dom’ ministru”, a arătat sindicalistul Bogdan Bănică.

Adauga comentariu