În județul Suceava există nu mai puțin de 741 de unități de învățământ. Dintre acestea, 468 nu au autorizație sanitară de funcționarea, ceea ce reprezintă un procent de 63,15%. Grav este faptul că acest procent este în creștere. La începutul anului școlar 2016 – 2017, din cele 773 de școli și grădinițe din județul Suceava, 472 funcționau fără autorizație, respectiv un procent de 61%.
Pe lângă faptul că aproape două treimi din unitățile de învățământ din județul Suceava nu au autorizație sanitară de funcționare, 293 de școli nu dețin aviz de securitate în caz de incendiu. În urmă cu doi ani de zile, Prefectura județului Suceava a făcut o analiză în acest sens și a stabilit că ar fi nevoie de circa 68 de milioane de lei pentru a autoriza sanitar toate unitățile de învățământ sucevene și de aproximativ 15 milioane de lei pentru autorizare ISU.
Școli construite la standarde înalte ce stau cu lacătul pe ușă
În județul Suceava sunt foarte multe școli care nu au toalete în interiorul unităților de învățământ. Grav este faptul că în mai multe localități din județ au fost construite școli noi, moderne, la standarde europene, însă care stau cu lacătul pe ușă din diferite motive.
Primăria din comuna suceveană Valea Moldovei are nevoie de 600.000 de lei pentru ca noua şcoală din satul Mironu să devină funcţională. Această şcoala a fost construită cu bani de la Banca Mondială, iar acum Primăria trebuie să asigure fonduri pentru centrala termică şi racordurile la reţelele de energie, apă şi canalizare. În prezent, cei peste 300 de elevi din Mironu învaţă, în trei schimburi, într-o clădire dărăpănată, veche de 120 de ani.
O şcoală construită în municipiul Rădăuți în urmă cu 10 ani de zile nu a fost dată spre folosinţă nici în ziua de astăzi. Contractul pentru realizarea acestei unităţi de învăţământ a fost semnat încă de la sfârşitul anului 2006, cu termen de finalizare de 12 luni, cu firma de construcţii Conprin din localitatea Dărmăneşti. Noua unitate de învăţământ ce ar fi trebuit să devină Şcoala Gimnazială nr. 6 Rădăuţi are 12 săli de clasă, sală de sport, spaţiu de joacă şi parcare.
Sursa foto: www.monitorulcj.ro
Adauga comentariu