Slujitorii bisericii urmează a se lepăda de taxele pentru înmormântări? ÎPS Calinic a fost informat care sunt prețurile percepute de unii preoți, dascăli și pălămari

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ÎPS Calinic, se arată deschis comunicării cu cetățenii răspunzându-le la întrebări și la înștiințările cu privire la unele probleme. Pentru a ușura această comunicare, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților publică zilnic mesaje între oameni și ÎPS Calinic pe site-ul eparhiei la rubrica „Răspunsul ierarhului”.

Un cetățean l-a informat pe Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților care sunt prețurile privind înmormântările la o parohie din județ. De asemenea, cetățeanul l-a întrebat pe ÎPS Calinic dacă este normal ca la înmormântări să fie obligatorie prezenta a doi preoți ai respectivei parohii, care sunt și rude.

Bărbatul i-a mai spus arhiepiscopului că deține o înregistrare prin care poate demonstra cele sesizate.

MESAJUL CETĂȚEANULUI P.M.

„În Parohia V. se cere câte 500 lei de preot, 200 lei pentru dascăl, 150 lei pentru pălimar. La înmormântare participă întotdeauna 2 preoți (ginere şi tata socru - 1000 lei). Vi se pare normal? Am o înregistrare în acest sens. Să o fac publică sau veți lua măsuri?”

RĂSPUNSUL ÎPS CALINIC

„Stimate domnule! Ca să putem dispune o verificare a celor semnalate, înaintaţi înregistrarea despre care faceţi vorbire către Protopopiatul Suceava II. Să aveţi un an cu sănătate şi cu multă linişte sufletească!”

Pe același subiect, respectiv cel al taxelor percepute pentru înmormântări, un alt cetățean l-a întrebat pe ÎPS Calinic ce ar trebui să facă persoanele cărora preoții le cer bani pentru înmormântări. 

MESAJUL CETĂȚENCEI V.M.

„Ce trebuie făcut în cazul când preotul cere o sumă de 400 lei pentru o înmormântare, indiferent dacă este sărac sau nu?” 

RĂSPUNSUL ÎPS CALINIC

„Stimată doamnă! Nu vi se poate impune o anumită sumă. Iar dacă vă condiţionează înmormântarea de plata respectivei sume, adresaţi-vă protopopiatului de pe raza căruia face parte parohia respectivă. Să aveţi un an cu sănătate şi cu multă linişte sufletească!


Vă amintim că, la data de 6 ianuarie 2020, ÎPS Calinic a susținut că nu există taxă pentru înmormântare: „Fiecare oferă, cât poate, după posibilități”.

 

Adauga comentariu