Șofer găsit vinovat pe un sfert pentru un accident mortal comis în urmă cu aproape 10 ani

Curtea de Apel Suceava l-a condamnat pe inculpatul Alexandru Pașcovici la doi ani de închisoare cu suspendare pe un termen de încercare de patru ani pentru comiterea infracțiunii de ucidere din culpă. Instanța de judecată a stabilit că în producerea accidentului inculpatul Alexandru Paşcovici a avut un grad de culpă de 25%, iar victima Aurelia Bucșu a avut un grad de culpă de 75%. Decizia magistraților suceveni este una definitivă.

La data de 31 mai 2010, Aurelia Bucşu (68 de ani), din Gura Humorului, se deplasa spre o farmacie, însă în momentul în care a traversat bulevardul Bucovina din localitatea de domiciliu, a fost izbită violent de un autoturism Volkswagen Golf condus de Alexandru Paşcovici, pe atunci în vârstă de 19 ani. Impactul a fost fatal pentru femeie.

Dacă la început poliţiştii rutieri, care au făcut măsurătorile la faţa locului, au stabilit că victima a traversat regulamentar strada, pe trecerea pentru pietoni, în momentul în care a fost lovit de maşină, un alt ofiţer de poliţie a ajuns la concluzia că Aurelia Buşcu a traversat pe lângă trecere, iar şoferul este nevinovat. În acest condiţii, procurorul de caz a decis că vina pentru producerea accidentului îi aparţine humorencei şi că tânărul nu trebuie trimis în judecată.

Copiii femeii au contestat decizia procurorului, iar Judecătoria Gura Humorului a decis reînceperea urmăririi penale faţă de Alexandru Paşcovici. Astfel, Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a reluat ancheta, încă concluzia a fost aceeaşi, adică tânărul humorean nu a fost trimis în judecată.

Interesant este faptul că la dosar au fost depuse două expertize total diferite. În primă fază, s-a considerat că Paşcovici conducea cu o viteză de până la 60 km/h, iar la un moment dat femeia i-a apărut în faţă, din partea stângă, după ce un alt autoturism i-a acordat prioritate, fără ca şoferul acestuia să fie găsit de anchetatori. Aurelia Bucşu ar fi traversat strada la o distanţă de trei metri de trecerea de pietoni, practic neregulamentar. Procurorii au concluzionat că Alexandru Paşcovici nu se face vinovat de uciderea femeii, chiar dacă nu a redus viteza în apropierea trecerii de pietoni.

Cea de-a doua expertiză arată că humoreanca s-a angajat regulamentar în traversarea stăzii, din partea dreaptă, viteza cu care circula Paşcovici fiind aceeaşi, de aproximativ 60 km/h, în zona trecerii de pietoni din faţa unei şcoli, al cărei marcaj era deteriorat. Chiar şi aşa, procurorul de caz a concluzionat că şoferul nu este vinovat, deoarece acesta ar fi lovit o persoană care nu se afla pe trecerea de pietoni în momentul impactului.

Adauga comentariu