Spitalul Județean Suceava a rezolvat problema concentrației de oxigen cu ajutorul unui stocator cu o capacitate de 10.000 de litri oxigen lichid

Astăzi, în sala Bucovina a Palatului Administrativ a avut loc, la solicitarea prefectului județului Suceava, o ședință operativă la care au participat: secretarul de stat, coordonator al Spitalul Județean de Urgență Sfântul Ioan cel Nou Suceava, generalul Ionel Oprea, subsecretarul de stat Ovidiu Șandor, Manuela Trifan director interimar al Direcției de Sănătate Publică Suceava, doctorul Irina Franciuc – Asociația medicilor de familie din județul Suceava, doctorul Gabriel Gospodaru – Colegiul medicilor stomatologici, Ovidiu Tomșa – președintele Sindicatului Sanitas Suceava, Gheorghe Flutur – președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Niță – vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Ionu Lungu – primarul municipiului Suceava, Lucian Harșovschi – viceprimarul municipiului Suceava, Cornel Dediu – directorul organizației Crucea Roșie România - Filiala Suceava și doctorul Liviu Trifina – reprezentant al Asociației ONG – urilor.

Din motive obiective, doctorul Sorin Hâncu, președintele Colegiului Medicilor Suceava, nu a putut onora invitația, dar a transmis sprijinul instituției pe care o reprezintă.

În cadrul ședinței secretarul de stat Ionel Oprea, coordonatorul Spitalului Județean de Urgență Sfântul Ioan cel Nou Suceava, a făcut o prezentare a situației existente în unitatea medicală, cu accent pe asigurarea resursei umane, absolut necesară în oricare din proiecțiile celor trei etape cuprinse în planul de operaționalizare graduală a spitalului județean pentru atingerea capacității de răspuns maximal.

Un punct vulnerabil identificat anterior, care consta în asigurarea concentrației de oxigen la spitalul județean a fost rezolvat, urmând a fi amplasat un stocator cu o capacitate de 10.000 de litri oxigen lichid, cu asigurarea circuitelor necesare.

Spitalul Județean Suceava poate face 300 de teste pentru coronavirus

În ceea ce privește restabilirea funcționalității normale a spitalului, și optimizării nivelului de răspuns în condițiile actuale, cu referire directă la asigurarea logisticii medicale, azi vorbim de un număr de 37 de ventilatoare existente la spital.

Mai mult, capacitatea de testare a crescut, prin intermediul celor trei aparate PCR și a celui de analiză rapidă donat de către Crucea Roșie România, astfel încât vorbim de un număr de 300 de teste de analiză zilnic ce pot fi asigurate de laboratorul spitalului județean.

În completarea acestora, Direcția de Sănătate Publică Suceava colaborează cu Institutul Balș din Cluj și laboratorul Sinevo București, care asigură rezultatele la un interval de 24 – 48 ore de la primirea testelor.

Președintele Sindicatului Sanitas Suceava, Ovidiu Tomșa, a solicitat  ca modalitatea de răsplătire suplimentară a efortului cadrelor medicale să aibă la bază o analiză reală și să beneficieze de ea personalul care, prin eforturi titanice, au asigurat continuitatea activității medicale. Totodată, a solicitat asigurarea materialelor de protecție pentru personalul medical implicat în activitatea de tratare a cazurilor Covid-19, precum și testarea personalului medical.

Președintele Gheorghe Flutur a specificat că aparatul administrativ pe care îl conduce este în permanent dispus să întreprindă toate acțiunile legale necesare pentru restabilirea  funcționalității normale a spitalului, inclusiv cele prin care se va asigura bonusuri suplimentare pentru personalul medical și auxiliar al spitalului județean ce este implicat în activitățile de combatere a virusului.

Secretarul de stat Ionel Oprea a ținut să se consemneze faptul că la momentul actual spitalul județean dispune de materiale de protecție care să acopere nevoile personalului medical implicat, iar în ceea ce privește acordarea de suplimente financiare, ea va fi asigurată în urma propunerilor colectivului medical, care cunoaște cel mai bine realitățile din spital.

Doctorul Irina Franciuc, președintele Asociației medicilor de familie din județul Suceava, a ridicat unele probleme legate de legislația specifică,  ce vizează acordarea concediilor medicale persoanelor aflate în carantină sau izolare la domiciliu, precum și asigurarea echipamentelor de protecție, aspect solicitat și de către reprezentantul Colegiului medicilor stomatologici, doctorul Gabriel Gospodaru.

Prefectul județului Suceava a precizat că suplimentar materialelor de protecție, care au fost deja livrate medicilor de familie, vor fi furnizate materialele solicitate de către aceștia, în urma necesarului și estimărilor săptămânale comunicate.

Mai mult, a precizat că a fost contactat de reprezentantul unor medici români care lucrează în Franța, care au strâns suma de 30.000 de euro, urmând a achiziționa materiale și echipament de protecție ce vor fi donate Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, urmând ca o parte din aceste materiale să fie livrate și medicilor de familie, medicilor stomatologi care asigură urgențele în județ.

Totodată, a remarcat că în aceste momente grele cu care populația județului Suceava se confruntă, în fața unui inamic invizibil și feroce, este impresionantă reacția societății civile, a solidarității de care sucevenii dau dovadă. Aceste fapte venite din inimă constituie premisele renașterii Sucevei, a însănătoșirii acesteia, a noastră a tuturor.                                                           

Reprezentanții administrației publice locale și județene au comunicat că întreprind toate măsurile necesare pentru a proteja populația și a se asigura că distanțarea socială și măsurile de protecție sunt respectate.

Prefectul județului Suceava a transmis un mesaj de mulțumire cadrelor medicale, reprezentanților structurilor MAI, implicati în aplicarea măsurilor de prevenire, limitare și tratare a cazurilor Covid-19, cu ocazia Sărbătorilor pascale, moment de reanalizare a priorităților.

A subliniat importanța respectării măsurilor impuse de autorități, fiind cazul de a înțelege noi toți, în mod responsabil, implicațiile pentru familiile noastre, pentru toată societatea, astfel încât anul acesta să procedăm diferit de sărbători, să stăm acasă.  

Doar așa vom reuși să ne protejăm și să îi protejăm pe cei dragi, pentru a învinge acest virus și a ne regăsi, împreună, sănătoși.               

Adauga comentariu