Starea de alertă poate fi prelungită. Ludovic Orban: „Dacă rămâne o transmitere în comunitate semnificativă, vom prelungi starea de alertă”

Astăzi, cu ocazia vizitei premierului Ludovic Orban la Suceava, acesta a spus că există posibilitatea ca starea de alertă să fie prelungită, dacă numărul persoanelor infectate cu coronavirus va fi „semnificativ”. Prim-ministrul a adăugat că probabila prelungire a stării de alertă depinde de populație și de cum vor respecta aceștia regulile impuse.

„Eu cred că soluţia este ca românii să respecte regulile în condiţiile date. Nu îmi doresc să mai impunem nicio restricţie. Dorinţa mea este ca viaţa să revină la normal, să nu mai afectăm nicio activitate economică, socială, culturală sau de altă natură. Lucrul acesta va fi posibil doar dacă, în condiţiile unei vieţi cât mai aproape de normal, oamenii vor respecta regulile, se vor păzi pe sine şi îi vor păzi pe cei din jur”, a spus Ludovic Orban.

Premierul a declarat faptul că starea de alertă va fi prelungită dacă transmiterea virusului în comunitatea va rămâne „semnificativă”.

„Starea de alertă ne conferă posibilitatea de a adopta măsuri. În cadrul stării de alertă, dacă va fi necesar să luăm alte măsuri decât cele pe care le-am luat odată cu adoptarea hotărârii de guvern şi a ordinelor comune ulterioare hotărârii de guvern, o să luăm alte măsuri. (…) Când situaţia epidemiologică va permite, atunci vom apela şi la alte măsuri de relaxare. Deocamdată, vedem efectul măsurilor de relaxare care au fost luate, într-o cadenţă gândită. În funcţie de evoluţia epidemiei urmează alte măsuri. (…) Starea de alertă a fost prelungită cu 30 de zile. Analizăm ce se întâmplă în interiorul acestor 30 de zile. Dacă rămâne o transmitere în comunitate semnificativă, vom prelungi starea de alertă. Dacă nu, nu”, a mai spus Ludovic Orban.

În momentul în care Ludovic Orban a fost întrebat dacă se poate vorbi despre venirea unui val II de infectări cu coronavirus acesta a spus că nu există un val II atâta timp cât virusul încă se răspândește în comunitate.

„Nu i-aş spune val II. Am putea vorbi de un val II dacă ar fi dispărut complet răspândirea virusului în comunitate. Acest lucru nu s-a întâmplat. (…) Sigur că a crescut interacţiunea între oameni, sigur că numărul de contacte între oameni este mult mai mare, atâta timp cât s-au deschis terase, mall-uri, spaţii comerciale. Oamenii se întâlnesc, ajung în contact unul cu celălalt mult mai des şi există într-adevăr o creştere, pe care o urmărim cu mare atenţie. Cea mai bună modalitate de a stăpâni această creştere este ca românii să respecte regulile pe care le-am stabilit”, a spus Orban.

sursa foto/video: News Bucovina

Adauga comentariu