Starea militară nu va instituită și în zona Cernăuți

Conform jurnaliștilor de la Libertatea Cuvântului, Rada Supremă din Ucraina a aprobat impunerea de miercuri, 28 noiembrie, a stării militare, în 10 regiuni, majoritatea la frontiera cu Rusia, dar și două regiuni din sud-vestul țării – Odesa și Vinița, învecinate cu regiunea separatistă transnistreană. În regiunea Cernăuți starea militară nu va fi instituită. Aceasta va fi instaurată în regiunile Vinnyțea, Lugansk, Mykolaiv, Odesa, Sumy, Harkiv, Cernihiv, Donețk, Zaporijjia și Herson.

Pentru a nu afecta organizarea alegerilor prezidențiale din martie anul viitor, măsura va fi aplicată pentru 30 de zile în loc de 60, cum solicitase anterior Consiliul de Securitate și Apărare al țării.

Starea militară presupune restrângerea drepturilor civile și impunerea de restricții de circulație. Adunările publice sunt interzise, iar transmisiile posturilor de radio și televiziune sunt cenzurate.

Decretul a fost instituit în urma sechestrării duminică a trei nave ale Forțelor maritime ucrainene de către gărzile de coastă ruse în Marea Neagră, în apropiere de strâmtoarea Kerci.

Sursa foto: www.lyberti.com

Adauga comentariu