Ștefan Mandachi vrea să sprijine educația copiilor din cele mai sărace sate din România: „Prea mulți copii n-au acces la educație... mult prea mulți”

Antreprenorul sucevean Ștefan Mandachi a anunțat aseară faptul că, din viitoarele donații ale cetățenilor, va ajuta copiii din județul Suceava, care suferă de lipsa educației. Această inițiativă a luat-o după ce a fost în satul Crucea și a văzut cum trăiesc localnicii de acolo.

Patronul de la Spartan, care în ultima perioadă a fost foarte implicat în lupta cu coronavirus sprijinind comunitatea, și-a propus să strângă fonduri pentru a dota cu antene de internet Wi-Fi gratuit, laptopuri, WC-uri, biblioteci mobile, 10 sate, cele mai sărace, din România.  

„Pe plan financiar am pierdut (multe) sute de mii de euro într-o singură lună dar Coronavirusul m-a făcut totuși să câștig pe multe alte planuri. N-aș fi ajuns să cunosc și să empatizez în niciun alt context cu oameni bătuți de soartă și abandonați în locuri uitate din România. Cea mai mare pandemie a țării ăsteia nu e Coronavirus, ci LIPSA DE EDUCAȚIE.

Prea mulți copii n-au acces la educație... mult prea mulți. Sau dacă au, este în zadar, atâta vreme cât părinții lor sunt primii care trebuie să treacă pe băncile școlii. În unele comunități, părinții au mai multă nevoie de educație decât copiii. Situația e atât de complicată încât de cinci ore, de când m-am întors din satul Crucea, tot crucit am rămas... Efectiv nu găsesc niciun răspuns la situația inimaginabilă în care trăiesc copiii de acolo. În anul 2020, luna mai, unii nu au văzut un laptop. Alții nu știu ce-i ăla internet. Pentru unii, educația este absolut imposibilă aici, fără să exagerez cu nimic. Mergeți <în teren> și vă convingeți dacă aveți dubii pe facebook.

Acum, de când cu Covid19, bieții copii nu mai beneficiază nici măcar de bruma de atenție pe care o aveau înainte de pandemie. În acest context, am decis să canalizez donațiile viitoare către ființele acestea, copiii care n-au nicio șansă la educație și care sunt condamnați pe viață, definitiv și irevocabil la statutul de victimă (și implicit la închisoare, la tristețe, la nefericire, la o viață de iad).

Ca atare, decizia mea este clară: mă voi implica pe cheltuiala mea să construiesc o campanie masivă de strângere de fonduri, pentru a dota cele mai sărace zece sate din România (care ajung justificat la urechile mele) cu următoarele: antene de internet wifi gratuit, laptopuri, wc-uri, bibliotecă mobilă (da, o dubă cu cărți se plimbă prin sat).

Pentru spitale m-am ținut de cuvânt mai mult decât am promis: comenzi livrate, avansuri plătite (urmând ca furnizorii să livreze) etc. Acum continuăm lupta cu Covid19 și dăm o șansă la educație și copiiilor condamnați la sărăcie prin lipsă de educație. Exact, tot pe www.1cm.ro sau pe fundraisingul de pe facebook.

Totul se digitalizează acum iar în unele zone cuvântul <digital> este o utopie, o nălucire. Am donat astăzi laptopuri în câteva căsuțe unde s-a creat o bucurie colosală. Am un sentiment că se vor face minuni aici. Dar vom vedea...

Unele fotografii pe care le-am făcut astăzi nici nu le pot posta întrucât sunt prea dure sau mă storc de energie... Am ales câteva imagini mai <soft> cu elevi care au rezultate bune la școală. Ăsta a fost singurul criteriu care mi-a venit în minte...
Noi continuăm munca (sau voluntariatul, numiți-le cum vreți). Voi ne puteți ajuta pe www.1cm.ro.

Atenție maximă: toți banii intră în donații!!! Noi nu ne plătim salarii, marketing, cheltuieli, șoferi, cameramani, agenții, benzină, motorină, lichid de frână, apă, mâncare. Astea le achit EU din fonduri proprii, atât cât am să pot duce. Donațiile voastre rămân DONAȚII PURE, NEATINSE, VIRGINE! Totul se duce către obiectivul pentru care vă solicităm ajutorul”, a scris Ștefan Mandachi pe pagina sa de Facebook.

Cine dorește să doneze orice sumă de bani pentru scopuri caritabile ale antreprenorului Ștefan Mandachi o poate face intrând pe www.1cm.ro.

sursa foto: Facebook/ Ștefan Mandachi

Adauga comentariu