STENOGRAME Avertismentul pe care i l-a transmis fostul șef SIPI comisarului-șef Radu Obreja de la Permise: „Bună dimi, este grav cățelul de la mall, nu găsim antibioticul, vă aștept la farmacie să îl înlocuim”

Ancheta de amploare a DNA privind modalitatea prin care erau acordate permise de conducere la nivelul județului Suceava scoate la iveală detalii incredibile, se arată în știripesurse.ro.

Este de amintit că de la începutul acestui an DNA a executat un tur de forță la această la nivelul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.Î.V) Suceava, unde a destructurat un grup coagulat ce se ocupă cu preponderență în acordarea permiselor contra unor sume de bani dar și cu alte chestiuni de țin de această sferă.

În primă fază au fost reținuți instructori, polițiști examinatori și șefi ai acestui serviciu, apoi într-un al doilea dosar a fost reținut șeful contra-informațiilor poliției sucevene, în speță colonelul Florin Timu, pentru ca la final, în al treilea dosar să fie reținut proaspătul șef numit la Direcția Permise după arestarea preventivă a fostului șef, respectiv Viorel Donciu.

Dosarul II - Șeful de la Contra-Informații Suceava

Astfel, în cel de-al doilea dosar ce a rezultat din această mega-anchetă a DNA, procurorii DNA de la Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 4 martie 2021, a colonelului Florin Constantin Timu, șef al Serviciului Județean de Protecție Internă Suceava (structură de informații din subordinea Ministerului Afacerilor Interne).

Acesta a fost inculpat pentru fapte de luare de mită, în formă continuată (5 acte materiale) și folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

În aceeași cauză s-a pus în mișcare acțiunea penală și față de OBREJA RADU IONUȚ, comisar șef de poliție (arestat preventiv în altă cauză), la data faptelor șef al Compartimentului Regim Permise de Conducere și Examinări din cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, pentru comiterea unei infracțiuni de dare de mită, în formă continuată (5 acte materiale).

Anchetatorii militari au notat în ordonanțele lor că în scopul asigurării protecției juridice a activității infracționale de corupție desfășurată la nivelul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.Î.V) Suceava, în perioada 2017 -2020, colonelul Timu, în calitate de șef al Serviciul Județean de Protecție Internă Suceava, ar fi pretins și, ulterior, ar fi primit de la inculpatul Obreja Radu-Ionuț, în mod direct sau prin intermediar, diverse sume de bani (cuprinse între 2.000 și 90.000 euro) și un autoturism în valoare de aproximativ 9.000 euro, pentru a nu-și îndeplini îndatoririle de serviciu legate de informarea organelor de urmărire penală.

De asemenea, în aceeași perioadă, inculpatul Timu Florin Constantin i-ar fi divulgat fără drept lui Obreja Radu-Ionuț, șef al Compartimentului Regim Permise de Conducere și Examinări din cadrul S.P.C.R.P.C.Î.V. Suceava, informații nedestinate publicității pe care le deținea în virtutea funcției, astfel încât Obreja Radu-Ionuț sau complicii săi să poată evita o eventuală răspundere penală.

De asemenea, se arată, din probele mai sus menționate, reiese și faptul că numitul col. TIMU Florin Constantin a divulgat, fără drept, numitului OBREJA Radu-Ionuț, informații nedestinate publicității, confidențiale, în posesia cărora intrase în virtutea funcției pe care o deținea și anume cea de șef al Serviciul Județean de Protecție Internă Suceava.

Când pereții au urechi...

Una din probele forte ale anchetatorilor DNA Militar în dosarul colonelului de la contra-informații este o înregistrare ambientală făcută în biroul lui Radu Obreja, șeful de la Permise Suceava.

Acesta discuta cu Radu Popovici, om de încredere, și sfătuitor al acestuia care era la curent cu ilegalitățile ce aveau loc la serviciul condus de Obreja.

În discuția ambientală cei doi vorbesc despre informațiile nedestinate publicității primite de Obreja de la colonelul Timu, șeful de la Serviciul de Contra-Informații al Poliției, serviciu care trebuia să producă probe relevante privind faptele lui Obreja.

Discuția din 10 martie 2020 surprinde în clar faptul că informații precum că unele persoane sunt deja cercetate în dosarul privind modalitatea de acordare a permiselor au ajuns la Obreja de la colonelul Timu.

Redăm mai jos fragmente relevante ale discuției dintre cei doi:

Radu Popovici (RP): Da de ce ești așa de dezorientat? Vrei să vorbești cu ăsta? Vorbesc și aranjez să te întâlnești..

Radu Obreja (RO): Cu cine? A, nu! Nu, am vorbit ieri cu cineva si mi-o zis băi, uite asta afirmație: la Suceava o să bubuie...ia Botoșani, vacs!

RP: Nu știu ce să zic!

RO: Da’ ție, atunci când o afirmat Petrică, cum ți s-o părut, foarte serios, foarte grav?

RP: lîîî....el, cum să spun, Radu, nu-i un om cum suntem noi doi, sau cum suntem așa...el îi mai...dar, da! Eu ți-am spus de unde!

RO: "Bună dimi, este grav cățelul de la mall, nu găsim antibioticul, vă aștept la farmacie să îl înlocuim" Grav, știi? Deci îi vorba că îs vreo trei flancuri pe care se atacă: un dosar este cel pe înmatriculări,..

RP: Dar despre ăla (neinteligibil)

RO: Hî?

RP: (neinteligibil} îl consideri închis!

RO: Da? Nu știu!

RP: Ba da, știu eu de-aseară—

RO: Ti-o zis Timu?

RP: Îhî!

RO: Și? în ce sens? Cu rezultate sau fără rezultate?

RP: Îîî...

RO: A! Finis, Periioc..,

RP: (neinteligibil) Vali, Periioc, Bimbo (neinteligibil)

RO: Probabil, da! Si care-i problema?

RP: Nu, niciuna!

RO: (neinteligibil) mie Timu mi-a zis că ar fi Finis documentat. Periioc documentat...hî?

RP: Si Bimbo!

RO: Bimbo, așa, si două fete de la ghișeu!

RP: Da, si două fete!

RO: Documentat înseamnă că probe! Asa ceva..,

RP: Asta înseamnă documentat?

RO: Da! Al doilea flanc este cel în care lucrează DGA-ul de la București pe linie de permise, aici! De câteva luni, cel puțin din ianuarie! Care-i urât!

RP: (Popovici este apelat telefonic) Zi repede! Repede! li trimisă, cum nu-i trimisă? Sigur ți le-am dat! li la el, îi la el, are Geta, le are...le are Geta...cred că-i dat, Silviu, cred că-i dat...pa...

RO: Si al treilea flanc cred că pe Boaru îl lucrează oamenii pe plan local! La sesizarea lui Timu cred că îl lucrează...

RP: Nu...

RO: Nu?

RP: Nu din cauza lui!

RO: A, nu!

RP: Să nu ai impresia că... orice până la atâta, nu!

RO: Deci, ce-ai făcut, ce-ai achitat, ce tre’ să-ți dau?

RP: Ce? La ce te referi, zi?

RO: La impozite, la taxe, la (neinteligibil)..

RP: Nimic, Radu! Scade apometrele din chiria pe care trebuie să o primești, iei 100 de coco de acolo...

RO: Da’ unde-ai pus apometre? A, la...?

RP: La aia, atuncea, cu care nu prea-mi place mie să vorbesc...”, se arată în dosarul anchetatorilor militari.

Anchetă cu ... cărțile pe masă

Anchetatorii DNA au fost șuntați în mega ancheta de la Permise Suceava prin divulgarea unor informații ce constituiau secrete de serviciu.

Din dosarul anchetatorilor militari rezultă că numele unor persoane față de care se colectau probe în baza unor mandate tehnice emise de judecători de drepturi și libertăți erau divulgate tocmai superiorului acestora care de asemenea cunoștea mare parte din operațiunile procurorilor DNA ce vizau servicul pe care îl conducea.

Scurgerea de informații provenea, potrivit anchetatorilor tocmai de la șeful Serviciului de Contra Informații al Poliției sucevene, cel care trebuia să se asigure de descoperirea și documentarea temeinică a faptelor de corupție sau de alt gen al lucrătorilor MAI.

Anchetatorii atrag atenția că astfel de scurgeri de informații sunt grave și pot bloca de tot ancehte vaste care costă statul român bani și mai ales resursă umană.

sursa material: stiripesurse.ro

Alte știri despre acest subiect:

Șeful SIPI Suceava a fost dus la audieri la DNA București. Colonelul Florin Timu este bănuit că ar fi acoperit „caracatița” de la Permise Suceava

Șeful SIPI Suceava a fost reținut pentru luare de mită și divulgarea de informații nedestinate publicității. Colonelul Florin Timu primea mită de la Obreja sume cuprinse între 2.000 și 90.000 de euro

Șeful SIPI Suceava, cercetat în dosarul „Fabrica de permise Suceava” a fost eliberat din arest. Acesta a stat după gratii 30 de zile pentru luare de mită și divulgarea de informații nedestinate publicității

VIDEO Comisarul șef Radu Obreja a fost eliberat din Arestul IPJ Suceava. Fostul șef al „Fabricii de permise” nu a oferit nicio declarație

„Psihologul” lui Radu Obreja în relația cu amanta a primit încă 30 de zile de arest la domiciliu

STENOGRAME Membrii „fabricii de permise de la Suceava” conștientizau că dau permise unor pericole publice, care erau analfabete, taxându-le pe măsură: „Comandantul Poliției știe de treaba asta!”

STENOGRAME Angajații „fabricii de permise” conștientizau că trimit pe drumuri șoferi ce pot fi un adevărat pericol public: „Să intri în intersecție să omori. (...) La intersecție nesemaforizată intră ca valiza în gară (...) I-am dat...”

Mafia permiselor de conducere dădea permise pe bani și celor cu dosare expirate: „I-am zis, auzi, ți-l trec, da’ măcar să mai puie ceva, în p..a mea, îi expirat dosarul! Pune un 6”

Unul din capii „Mafiei de la permise” se poate bucura de aroma libertății. Martin, ofițerul anticorupție corupt, a fost plasat sub control judiciar

Șeful „Mafiei permiselor” de la Suceava, Radu Obreja, și ofițerul de la DGA, Mihail Martin, au fost trimiși în judecată de DNA

Mihail Martin, ofițerul anticorupție corupt, sărbătorește Crăciunul și Revelionul în sânul familiei. Ajutorul de nădejde al „fabricii de permise” a fost plasat în arest la domiciliu de către Curtea de Apel Suceava

„Fabrica de permise” de la Suceava, în frunte cu Radu Obreja, își va petrece Crăciunul după gratii

Capii „Mafiei de la permise” s-au ales cu încă 30 de zile de arest preventiv

Mihail Martin, ofițerul anticorupție corupt, sărbătorește Crăciunul și Revelionul în sânul familiei. Ajutorul de nădejde al „fabricii de permise” a fost plasat în arest la domiciliu de către Curtea de Apel Suceava

14 inculpați reținuți în dosarul „fabricii de permise” de la Suceava. Șeful de la Permise, Radu Ionuț Obreja, încasa pe zi și peste 20.000 de euro

Comisarul-șef Radu Ionuț Obreja, fostul șef de la Permise și Înmatriculări Suceava, a fost reținut în ancheta privind „fabrica de permise”. Bijuterii, zeci de ceasuri, 60.000 de lei și circa 60.000 de euro au ridicat procurorii de la domiciliul acestuia

Șeful SIPI Suceava a fost reținut pentru luare de mită și divulgarea de informații nedestinate publicității. Colonelul Florin Timu primea mită de la Obreja sume cuprinse între 2.000 și 90.000 de euro

STENOGRAME Cum se fenta examenul teoretic pentru obținerea permisului de conducere cu ajutorul „caracatiței” conduse de Radu Obreja: „La 22 vă lăsați pe spate, îmi dați ignor total”

Un fiu de polițist, care era să facă accident la examenul de traseu, a fost admis în schimbul sumei de 200 de euro: „Ți-am frânat dacă ești bou”

Vila somptuoasă de la Bosanci în care locuiește Radu Obreja, șeful „fabricii de permise” de la Suceava

„Caracatița” de la permise condusă de Radu Obreja, vinovata morală de faptul că județul Suceava conduce de ani buni nefericitul top al morților din accidente rutiere

Fostul șef de la Permise Suceava, Radu Obreja, care încasa mită câte 20.000 de euro pe zi, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile

Un ofițer anticorupție corupt a fost reținut în arestul IPJ Suceava. Acesta ar fi avut legături cu „fabrica de permise”

1,2 milioane de euro, 790.000 de lei, ceasuri de lux, bijuterii și opt autoturisme de lux ridicate de DNA de la polițiști și funcționari de la Serviciul Permise și Înmatriculări Auto și RAR Suceava

Adauga comentariu