Suceava anilor `70 vizitată frecvent de politicieni străini invitați în Bucovina de Ceaușescu

În perioada 1969 – 1979, obiectivele turistice din județul Suceava au fost vizitate de diverși oameni politici din țări de pe întreg globul pământesc. Oaspeții au ajuns în Bucovina la invitația președintelui Nicolae Ceaușescu.

În luna aprilie 1969, prim – ministrul suedez Tage Erlander a vizitat nordul Moldovei, iar Suceava nu a lipsit din intinerariul scandinavului. Autoritățile locale i-au prezentat activitatea industrială a municipiului Suceava, după care Erlander a mers la mănăstirile Putna, Sucevița, Moldovița și Voroneț.

În luna septembrie a aceluiași an, în Bucovina a ajuns Franz Jonas, președintele federal al Republicii Austria. Acesta a vorbit despre politica externă a statului pe care îl conducea și despre activitatea pe care statul austriac o va întreprinde pe teritoriul României

În anul 1970, la Suceava nu au mai ajuns personalități politice, însă în luna mai a anului 1971, municipiul reședință de județ l-a avut ca oaspete pe președintelui Gustav Heinemann al Republici Federale a Germaniei. Acesta a fost primit cu multă căldură de suceveni, care au umplut străzile din oraș.

În luna iulie 1971, prefectul orașului Paris, Marcel Diebolt, a vizitat monumentele istorice și de artă din județul Suceava. În ziarele vremii se arăta faptul că Diebolt a lăudat creativitatea românilor.

În primăvara anului 1972, în luna aprilie, ministrul francez Andre Bettencourt a fost trimis în România pentru a analiza monumentele istorice și punctele turistice din nordul Moldovei. Printre județele vizitate de omul politic francez s-a număr și Suceava.

Tot în aprilie, în Suceava a ajuns o delegație a Uniunii comuniștilor din Iugolslavia. Sârbii au dorit să vadă cum funcționează Combinatul de celuloză și hârtie, dar și să viziteze muzeele din oraș, precum și Casa de cultură sindicatelor.

La sfârșitul anului 1972, o altă delegație, de această dată a Partidului Socialist Francez, s-a deplasat la Suceava. Francezii nu au stat prea mult în Bucovina, însă s-au interesat despre viața, munca și preocupările localnicilor.

La începutul anului 1973, primarul orașul San Francisco, Joseph Alioto și președintele Băncii „The Chase Manhattan”, David Rockefeller, au traversat oceanul pentru a vizita monumentele istorice din Suceava.

În luna iulie a anului 1973, președintele Nicolae Ceaușescu a venit în Bucovina alături de șahinșahul Iranului, Mohammad Reza Pahlavi Aryamehr (foto sus). Cei doi conducători au fost întâmpinați cu pâine și sare, după care au făcut un tur al ținutului bucovinean. După ce au străbătut județul Suceava în lung și lat, cei doi conducători de stat au plecat pentru o nouă vizită, în județul Neamț.

În anul 1974, la Suceava au ajuns o delegațiie a Camerei Populare a Republicii Democrate Germane, precum și primul ministru al Finlandei, Kalevi Sorsa.

În luna mai a anului 1975, Bucovina a fost vizitată de regina Iuliana a Olandei și de prințul Bernhard. Tot în același an, la Suceava s-a deplasat și primul ministru al Franței, Jaques Chirac. Anul s-a încheiat cu o vizită a unei delegații de activiști de partid și de stat din Republica Populară Chineză.

Anul 1976 a fost unul plin. Pe ținuturile sucevene au ajuns prințul Gholam Reza Pahlavi și prințesa Manijeh Pahlav, lordul cancelar Elwyn, speakerul Camerei Lorzilor din Marea Britanie, președintele Partidului Liberal Danez, Poul Hartling, maiestatea sa Baudouin, regele Belgiei și marele duce Jean al Luxemburgului.

În perioada 1977 – 1978, județul Suceava, precum și întreg nordul Moldovei, a fost „evitat” de oamenii politici veniți din afara țării. În anul 1979, Bucovina a fost însă vizitată de secretarul general al ONU, Kurt Waldheim, prințul moștenitor al Japoniei Akihito și prințesa Michiko, precum și de ministrul relațiilor externe al Statelor Unite Mexicane, Jorge Castaneda.

Sursa foto: Zori noi

Adauga comentariu