Suceava este cel mai tânăr județ din țară

Potrivit calculelor Ziarului Financiar, pe baza informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Statistică, cele mai tinere judeţe din România sunt Suceava, Iaşi, Vaslui, Ilfov şi Bistriţa – Năsăud în funcţie de ponderea tinerilor de sub 35 de ani în totalul populaţiei.

Suceava și Iași au o pondere de 45,3% în ceea ce privește tinerii de sub 35 de ani în totalul de persoane, fiind urmate de județele Vaslui (44,9%), Ilfov (43,5%) și Bistrița – Năsăud (43,3%).

Botoşani, Bacău, Satu Mare sau Sălaj sunt la rândul lor printre judeţele în care mai bine de 40% din populaţie este mai tânără de 35 de ani.

Deşi Iaşi sau Ilfov au intrat în liga mare a businessului local, pentru judeţele aflate la coada clasa­mentuluui, aşa cum este cazul Vasluiului, Botoşaniului sau Sălajului, ponderea mare a tinerilor în totalul populaţiei poate fi o veste bună în vederea atragerii investiţiilor, dacă aceşti tineri decid să rămână în aceste judeţe.

Bucureşti, Timiş sau Cluj, de exemplu, sunt judeţe în care ponderea populaţiei sub 35 de ani a coborât sub 40%, ceea ce pe termen lung poate ridica probleme majore.

De altfel, primele semne sunt vizibile şi acum, identificarea angajaţilor potriviţi în aceste zone devenind un fel de misiune imposibilă pentru companii.

Pe de altă parte, judeţe precum Te­leorman sau Buzău sunt ameninţate de îmbătrânirea populaţiei, acestea fiind zonele în care sunt înregistrate cei mai mulţi pensionari raportat la numărul totalul al populaţiei.

Identificarea structurii pe grupe de vârste a populaţiei din judeţele României este un exerciţiu cât se poate de util în contextul în care studiile arată că disponibilitatea forţei de muncă devine mai importantă decât costul acesteia.

Industria auto, turismul, serviciile financiare, medicina sau industria petrolieră sunt printre marile domenii economice unde decizia de investiţii va depinde în primul rând de disponi­bilitatea forţei de muncă, nu de costuri, aceasta fiind, poate, cea mai importantă trans­for­mare prin care va trece economia locală.

Statisticile privind deciziile de investiţii sunt necruţătoare, automatizarea, robotizarea, lucrul cu datele mutând interesul de pe forţa de muncă ieftină pe noi meserii, care nu pot fi îndeplinite cu ajutorul inteligenţei artificiale.

Sursa: Ziarul Financiar

Sursa foto: www.stefan-voda.md

Comentarii

Gigi

31.10.2018 11:01

Noi Suceava trimitem forță de muncă bună, calificată în Ardeal unde sunt locuri de muncă!!! Rușine conducerii acestui județ!!!

Adauga comentariu