Suceava este pe locul doi în topul județelor cu copii ce au părinți la muncă în străinătate

Dezvoltarea precară a zonei de nord – est a României poate fi observată și din analiza topului privind județele ce au copii cu părinți plecați la muncă în străinătate. Moldova pare ruptă de restul țării, podiumul fiind ocupat în ordine de județele Iași, Suceava și Bacău.

Conform datelor oferite de Ministerul Educației Naționale, în județul nostru sunt nu mai puțin de 11.078 de copii ce au părinții la muncă în străinătate. Dintre aceștia, 1.491 au ambii părinți la muncă în străintate, 1.142 au părintele unic susținător la muncă peste hotare, iar 8.445 de copii au un singur părinte la muncă în străinătate.

Diferența față de primul loc nu este una semnificativă, județul Iași având 11.573 de copii cu părinți plecați peste hotare pentru a le putea pune pe masă o pâine. În top 5 se mai află județele Bacău (9.723), Neamț (7.624) și Vaslui (6.803).

La polul opus se află județele Dâmbovița cu 723 de copii cu părinți la muncă în străinătate, Călărași (811) și Arad (1.059).

În total, 250.000 de copii cresc fără unul sau chiar ambii părinţii, pentru că aceştia sunt plecaţi în străinătate, la muncă, ca să le ofere un trai decent. Pe mulţi dintre cei mici, plecarea părinţilor îi afectează profund, copiii ajungând să aibă rezultate şcolare mai slabe, depresie sau chiar suicid. Problema este cu atât mai gravă în cazul minorilor lăsaţi fără niciun adult care să-i supravegheze.

Adauga comentariu