Suceveanca Simona Maierean este primul pilot comandant de aeronavă în cadrul Heavy Airlift Wing de sex feminin

Locotenent-comandorul Simona Maierean a devenit, începând de joi, prima femeie din Europa care a obținut certificarea de pilot comandant de aeronavă din Grupul de Transport Aerian Strategic al SAC, potrivit MApN. Nascuta in satul Comănești din judetul Suceava, Simona Maierean a fost in 2009 prima femeie din Romania care a pilotat un avion supersonic.

„Locotenent-comandorul Simona Maierean, pilot pe aeronave de tip C-17 Globemaster III în cadrul Unității Multinaționale de Transport Strategic (Strategic Aircraft Capability – SAC) din Baza Aeriană Papa din Ungaria, a devenit, începând de joi, 25 iunie 2020, prima femeie din Europa care a obținut certificarea de pilot comandant de aeronavă din Grupul de Transport Aerian Strategic al SAC. La numai 24 de ani, lt.cdor Maierean a scris istorie în Forțele Aeriene Române fiind prima femeie – pilot de vânătoare din România și la 33 de ani devine copilot pe aeronava C-17 Globemaster în cadrul Strategic Aircraft Capability la baza din Ungaria”, informează MApN.

În urmă cu două luni s-a aflat la manșa aeronavei C-17 Globemaster și după o misiune care a presupus aproximativ 40 de ore de zbor, Maierean a adus în țară 100.000 de combinezoane de protecție din Coreea de Sud.

„Trebuie să ştii ce vrei și să-ţi asumi toate deciziile pe care le iei, să nu te opreşti la primul obstacol. În momentul în care ai un vis, îţi evaluezi realistic posibilităţile, îți asculți vocea interioară și mergi mai departe” a spus locotenent-comandorul Simona Maierean.

Locotenent-comandorul Simona Maierean a absolvit Academia Forțelor Aeriene “Henri Coandă” în anul 2007, a obținut brevetul de pilot militar în anul 2008 la Școala de Aplicație “Aurel Vlaicu”, Boboc și a fost repartizată la Baza 86 Aeriană Fetești.

În anul 2012 decide trecerea pe aeronavele de transport și devine pilot pe aeronava C 27 J Spartan la Baza 90 Transport Aerian Otopeni. Începând cu anul 2017, Simona face parte din Grupul de Transport Aerian Strategic (Heavy Airlift Wing) din cadrul programului Strategic Aircraft Capability.

Simona Maierean s-a nascut in satul Comănești din judetul Suceava si este prima româncă ce pilotat un avion supersonic. Acest zbor a avut loc pe 13 martie 2009, iar aparatul de zbor a fost un MiG-21 LanceR.

sursa material: obiectivdesuceava.ro

Adauga comentariu