Suceveanul Huiduma și gașca lui de hoți au fost condamnați la 23 de ani de închisoare după un jaf ca-n filme comis în Londra

Suceveanul Gavril Popinciuc alias Cristi Huiduma (45 de ani) și gașca lui de hoți au fost condamnați la 23 de ani de închisoare după ce au furat cărți rare în valoare de 3,3 milioane de lire sterline dintr-un depozit din vestul Londrei.

Gavril Popinciuc și Cristian Ungureanu (41 de ani) planificau jafurile care presupuneau efectuarea unor găuri în acoperiș și coborârea în rapel pentru a evita senzorii care ar fi declanșat alarme.

Cel mai mare jaf a fost comis în anul 2017 când hoții au furat cărți extrem de rare în valoare de două milioane de lire sterline dintr-un depozit din vestul Londrei.

Șapte din cei 12 inculpați trimiși în judecată au fost condamnați, în primă fază, de către judecătorii de la Kingston Crown Court din vestul Londrei, după ce au pledat vinovați pentru conspirație la comiterea spargerilor, consiprație pentru ascunderea și transferul bunurilor furate, fie pentru ambele.

Lucrări de excepție aparținând lui Isaac Newton și lui Galileo Galilei s-au numărat printre cele 170 de cărți furate din depozitul londonez în timpul unei operațiuni care a durat cinci ore. Doi dintre membrii bandei au coborât de pe acoperiș, reușind să evite declanșarea alarmelor bazate pe senzori. Cărțile au fost găsite îngropate într-o casă din județul Neamț.

Înainte de a fi condamnați, judecătorul Jonathan Davies a declarat că hoții fac parte dintr-o grupare profesionistă originiară din România, care a comis o serie de infracțiuni. Magistratul a spus că „fiecare și-a jucat rolul” și „și-au asumat riscuri cu ochii deschiși” din cauza recompensei financiare. El a mai adăugat că fiecare spargere a fost o operațiune atent planificată, efectuată cu o acuratețe ieșită din comun.

Conform judecătorilor britanici, gașca condusă de Cristi Huiduma a comis în perioada decembrie 2016 – aprilie 2019, 12 jafuri care au vizat spații ce dețin sute de articole scumpe și portabile, cum ar fi smartphone-uri, tablete și laptopuri.

Printre jafurile lor s-a numărat și cel de la depozitul din Feltham, comis la data de 29 ianuarie 2017. Din interiorul depozitului, hoții au furat lucrări de „imensă semnificație culturală” care urmau să fie expediate în SUA pentru o licitație de carte în exclusivitate.

Cărțile aparțineau unor comercianți de cărți, doi italieni și unul german, și aveau o valoare de aproximativ două milioane de lire sterline.

Pedepsele primite de Cristi Huiduma și gașca lui de hoți

Gavril Popinciuc alias Cristi Huiduma a primit cea mai mare pedeapsă, respectiv de cinci ani și nouă luni de închisoare. Judecătorii au stabilit că el avea un „rol de supraveghere și control” în bandă.

Ungureanu, în vârstă de 41 de ani, tată a doi fii, care era „prezent la locul spargerilor”, deținea un „rol principal” în cadrul rețelei. El a fost condamnat la cinci ani și o lună de închisoare.
Fratele său mai mic, Ilie Ungureanu, în vârstă de 37 de ani, care supraveghea transportul cărților în afara Regatului Unit, a fost condamnat la trei ani și nouă luni de închisoare.

Victor Opariuc, în vârstă de 29 de ani, unul dintre bărbații care au coborât în ​​depozit, a fost condamnat la trei ani și șapte luni de închisoare.

Narcis Popescu, în vârstă de 34 de ani, care a închiriat o casă în Balham, în sudul Londrei, loc în care au fost depozitate cărțile, va sta închis pentru patru ani și două luni.

De asemenea, au mai fost condamnați Marian Albu, în vârstă de 41 de ani, din Harrow, în vestul Londrei, și Traian Mihulca, în vârstă de 32 de ani, care au primit ambii câte patru ani.

Alte unsprezece raiduri, inclusiv mai multe folosind aceeași metodă de coborâre prin acoperiș, au fost efectuate de către grup, valoarea mărfurilor furate în acele spargeri fiind estimată de Scotland Yard la aproximativ două milioane de lire sterline.

Într-un raid asupra unui depozit din Reading, în martie 2017, au fost furate aproximativ 500 de computere MacBook, 520 de iPhone-uri, 240 de tablete Samsung și 400 de iPad-uri, valoarea mărfii fiind estimată la 340.000 de lire sterline.

Adauga comentariu