Suceveanul Matei Vișniec a primit din partea președintelui Franței, Emmanuel Macron, distincția de Cavaler al Ordinului Național al Meritului

Suceveanul Matei Vișniec a primit din partea președintelui Franței, Emmanuel Macron, distincția de Cavaler al Ordinului Național al Meritului.

Poet, dramaturg, romancier, jurnalist, originar din Rădăuți, este cunoscut și apreciat datorită pieselor sale jucate pe zeci de scene internaționale. Mai mult, de mai bine de 30 de ani, se îngrijește de întărirea relațiilor franco – române.

În semn de apreciere, sucevenii au dat numele său teatrului municipal, înființat în 2006. Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava este un teatru de repertoriu și reprezintă una dintre cele mai tinere instituții teatrale de stat din România.

Născut la Rădăuți, și-a petrecut copilăria în acest oraș liniștit, dar și în Horodnicu de Sus, de unde era originară mama sa. Primele poeme le publică în revista școlii, „Lumina”, apoi în revista „Cutezătorii”, iar debutul literar național are loc în 1972 în revista „Luceafărul”, cu o serie de poeme. Primul său volum de poezii „La noapte va ninge” este publicat de Editura Albatros, în 1980. Din 1987 trăiește în Franța, unde a cerut azil politic, iar astăzi locuiește la Paris, fiind jurnalist la Radio France Internationale și colaborator de succes la diferite reviste franceze.

Scena românească ar fi incompletă fără spectacolele sau montările recente, dintre care amintim „Angajare de clovn”, „Richard al III-lea se interzice, sau scene din viața lui Meyerhold”, „Mansardă la Paris cu vedere spre moarte”, „Buzunarul cu pâine”, „Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal”, „Ioana și focul”, „Femeia țintă și cei zece amanți”, „Negustorul de timp”, „Spectatorul condamnat la moarte” sau „Cabaretul cuvintelor”.

„Mă bucură aprecierea de care are parte Matei Vișniec și sper ca în curând, când ne vor permite timpurile, să ne bucurăm, în siguranță, de scrierile sale în sălile de teatru”, a declarat Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii.

Sursa foto: www.thebookclub.ro

Adauga comentariu