Sucevencele continuă să fie victime ale violenței domestice. Două femei au cerut emiterea unor ordine de protecție după ce au fost bătute de către soții lor

De la începutul acestui an polițiștii suceveni au emis peste 40 de ordine de protecție provizorii. Instrumentul legislativ dă posibilitatea intervenției directe a polițistului pentru garantarea siguranței și drepturilor victimei. Fiecare polițist care intervine la sesizări privind fapte de violență intrafamilială a fost instruit cu privire la algoritmul de aplicare a chestionarului pentru victime în vederea identificării gestionării și gestionării riscului victimal.

De la 28 decembrie 2018, poliţiştii care intervin la cazuri de violență domestică pot emite, după analizarea situației pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil cinci zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător. 

Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.

Siguranța în familie și prevenirea violenței domestice sunt priorități ale polițiștilor suceveni în anul 2019. Și în cursul zilei de ieri polițiștii au emis două ordine provizorii de protecție.

La data de 29 martie 2019, polițiștii Postului de Poliție Vama s-au sesizat din oficiu de săvârşirea infracţiunii de „violenţă în familie”, constând în aceea că, în cursul zilei 28 martie a.c., în jurul orei 11.30, o femeie, de 47 de ani, a fost victima unei agresiuni din partea soțului său, Florinel Ionescu (51 de ani), ambii din comuna Vama.

Având în vedere cele reclamate, în urma cercetărilor, la data de 29 martie 2019, s-a emis un ordin de protecție provizoriu pe o perioadă de 5 zile, împotriva bărbatului.

De asemenea, tot în aceeași zi, la ora 18.55, o femeie de 46 ani, din municipiul Rădăuți, a anunțat prin 112 faptul că are scandal în familie.

În urma verificărilor făcute de polițiști s-a stabilit că, pe la ora 18.30, în timp ce se aflau acasă, pe fondul consumului de alcool și a unor neînțelegeri mai vechi, între femeie și soțul acesteia, Adrian Huțu (49 de ani), a izbucnit un conflict, în urma căruia bărbatul și-a lovit soția.  

Fiind audiată, din declarația persoanei vătămate a reieșit faptul că aceasta este într-o stare de temere, precum și faptul că a solicitat eliberarea unui ordin de protecție provizoriu, astfel că, în cauză a fost emis un ordin de protecție provizoriu, începând cu data de 29 martie 2019, ora 22.30, pe o perioadă de 5 zile.

În acest caz a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ,,violență în familie”.

Adauga comentariu