Sute de oameni au luat parte astăzi la Sfânta Liturghie de la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava

Câteva sute de oameni, dintre care unii îmbrăcați în costume populare, au asistat, astăzi, la Sfânta Liturghie oficiată la Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou” de un sobor de preoți, în frunte cu arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, și episcopul-vicar Damaschin Dorneanul, arată Radio Top Suceava.

Astăzi este ziua Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou, iar printre participanții la slujbă s-au aflat primarul Ion Lungu, subprefectul Cristian Șologon, secretarul general al Sucevei, Ioan Ciutac, și șeful Direcției Domeniului Public, Marian Andronache. Au mai fost văzuți printre enoriași directorul Casei de Asigurări de Sănătate, Cristian Bleorțu, managerul Spitalului Județean, Alexandru Calancea, șeful Inspectoratului Școlar, Grigore Bocanci, directorul Direcției Silvice, Sorin Ciobanu, șeful Gărzii Forestiere, Mihai Gășpărel, și primarul de Moldovița, Traian Iliesi.

Oamenii au asistat la slujbă stând în picioare, pe scaune ori pe covoare. Credincioșii sunt așteptați la Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou” să se închine la racla cu moaștele sfântului.

Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava s-a născut în jurul anului 1300 în cetatea Trapezunt, aflată în Asia Mică, pe malul Mării Negre. Pentru că nu a dorit să se lepede de dreapta credință a fost martirizat în anul 1330, în Cetatea Albă. Vestea minunilor pe care Sfântul Ioan cel Nou le-a săvârșit în decursul timpului a străbătut întreaga lume ortodoxă, moaștele sale fiind aduse la Suceava de către domnul Moldovei, Alexandru cel Bun. Sfintele sale moaște sunt adăpostite de peste 430 de ani în Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a Catedralei Arhiepiscopale din Suceava.

Ziua de 2 iunie amintește despre minunea pe care Sfîntul Mare Mucenic Ioan cel Nou a săvârșit-o în anul 1622, când Suceava era amenințată de tătari. Preoții slujitori au vrut să ducă racla în Cetatea Sucevei pentru a fi în siguranță, dar, neputând să o ridice, au înțeles că Sfântul nu voia să plece și că el va săvârși o minune spre a scăpa orașul. Așa s-a și întâmplat, căci s-a pornit o ploaie atât de aprigă încât i-a silit pe tătari să renunțe la asediul lor. Sfântul Ioan cel Nou este sărbătorit prin tradiție și la data de 24 iunie, când este pomenită aducerea sfintelor sale moaște în Cetatea Sucevei.

sursa material+foto: radiotop.ro

Adauga comentariu