„Tarzan”, tâlharul din Capu Codrului, a fost condamnat definitiv la aproape zece ani de închisoare. Individul și trupa sa au terorizat bătrânii din zona Păltinoasa

Curtea de Apel a admis contestațiile inculpaților Iosif Solomon zis „Tarzan” și Gheorghe Ioan Solomon privind condamnarea din vara anului 2020.

Astfel, Iosif Solomon a fost condamnat la nouă ani și opt luni de închisoare (pedeapsa inițială a fost de la 17 ani de închisoare) pentru săvârșirea infracțiunilor de „furt calificat” și „tâlhărie calificată”.

Gheorghe Ioan Solomon a fost condamnat la trei ani și patru luni de închisoare (pedeapsa inițială a fost de șase ani de închisoare) pentru săvârșirea infracțiunii „furt calificat”.

Frații Elvis și Ciprian Covaci au scăpat mult mai ieftin decât colegii lor recidiviști. Față de Elvis Covaci a fost impusă măsura asistării zilnice timp de șase luni, iar Ciprian Covaci a fost condamnat la doi ani și nouă luni de închisoare cu suspendare.

Condamnările inculpaților din Capu Cordului, comuna Păltinoasa, sunt definitive.

Indivizii au primit pedepsele sus-menționate deoarece în perioada 4 – 9 decembrie 2017, unul dintre indivizi a furat bunuri casnice din locuinţa persoanei vătămate A.E., cauzând un prejudiciu de 2.500 de lei, iar în perioada 21 – 28 februarie 2018 a sustras bunuri casnice din locuinţa persoanei vătămate C.P., creând o pagubă de 600 de lei, din care 50 de lei au fost recuperaţi.

În noaptea de 27 spre 28 ianuarie 2019, unul dintre indivizi a pătruns în locuinţa unei femei de unde a sustras suma de 600 de euro, după care a pătruns în curtea unui bărbat, iar dintr-o anexă a sustras un cleşte şi a pătruns fără drept în curtea locuinţei unei bătrâne cu scopul de a sustrage bunuri.

A omorât câinele unei femei pentru a o putea tâlhări în liniște

În seara zilei de 17 ianuarie 2019, în intervalul orar 22.00 – 22.30, în timp ce se afla la locuinţa sa împreună cu soţul şi se uita la televizor stând în pat, o femeie a auzit câinele său lătrând, după care acesta s-a oprit. Ulterior a auzit nişte zgomote, iar când a ieşit în holul casei pentru a vedea ce se petrece, a surprins un individ necunoscut, care a prins-o de gură, a trântit-o, aceasta căzând jos în hol, după care autorul a sărit peste ea şi a fugit pe uşă, prin curte, ieşind pe portiţa de la fântână. Aceasta a observat că individul faptei era îmbrăcat cu un cojocel scurt de culoare cărămizie, având pe cap o căciulă închisă la culoare, observând figura autorului faptei, dar nu l-a recunoscut.

Imediat, femeia i-a spus soţului ce s-a întâmplat, după care a sunat mai multe persoane, cărora le-a spus ce s-a întâmplat. În aceeaşi seară, persoana vătămată a constatat că al său câine care era legat în lanţ lângă şură a fost omorât, acesta fiind plin de sânge. Totodată a observat că din cealaltă cameră a locuinţei sale, autorii i-au răvăşit bunurile şi i-au sustras suma de 200 de lei, cardul de sănătate, un card bancar şi cartea de identitate. Ulterior, femeia a găsit doar cardul bancar, cardul de sănătate şi cartea de identitate.

Cu ocazia deplasării la faţa locului a poliţiștilor, s-a constatat că locuinţa persoanei vătămate este compusă din două camere de locuit, un hol şi o cămară. În camera din partea stângă a acesteia au fost găsite haine şi obiecte răvăşite atât pe canapea şi scaune cât şi pe podea. 

De asemenea, femeia a indicat o fereastră exterioară a locuinţei, loc pe unde au pătruns autorii faptei. De aici, de pe tocul geamului forţat au fost ridicate prin tamponare cu exudat steril un număr de patru probe biologice în vederea stabilirii profilului genetic ADN. De asemenea, poliţiștii au găsit lângă o anexă a locuinţei un câine decedat de mărime medie, care la nivelul capului prezenta urme de sânge, fiind cel mai probabil lovit cu un corp dur.

În vederea clarificării împrejurărilor în care s-au comis faptele, au fost prelevate probe biologice de salivă prin periaj bucal de la inculpatul arestat preventiv, precum şi de la persoana vătămată.

Cu ocazia vizualizării imaginilor video de la SC G. SRL la o distanţă de aproximativ 200 de metri de casa victimei, s-a constatat faptul că în seara zilei de 17 ianuarie 2019, la ora 22.27, a fost surprins alergând spre zona denumită „Căucie”, un individ cu o constituţie atletică, care era îmbrăcat cu o haină închisă la culoare, capul acoperit cu un fes cu moţ de culoare închis, mănuşi, o pereche de pantaloni negri şi încălţat cu cizme.

Prin ordonanţa din data de 17 mai 2019 s-a dispus identificarea persoanei după fotografie. În acest sens a fost întocmită o planşă fotografică, alcătuită din opt fotografii cu persoane având trăsături asemănătoare cu persoana care a fost observată de către femeia atacată în holul casei sale, în seara zilei de 17 ianuarie 2019.

Cu ocazia prezentării planşei foto, persoana vătămată și-a recunoscut agresorul din fotografia de la poziţia nr. 4, ca fiind persoana care în seara zilei de 17 ianuarie 2019, in intervalul orar 22.00 – 22.30, a pătruns fără drept în locuinţa sa, i-a sustras suma de 200 de lei, a prins-o de gură şi a izbit-o la pământ pentru a-şi asigura scăparea.

La data de 25 iunie 2019, organele de poliţie judiciară au dispus efectuarea unei expertize genetice judiciare de către experţi din cadrul Laboratorului Interjudeţean de Expertize Criminalistice Iaşi în vederea stabilirii corespondenţei profilului genetic al probelor biologice prelevate de la locuinţa persoanei vătămate, cu ocazia cercetării la faţa locului din data de 18 ianuarie 2019.

Conform raportului de expertiză medico – legală comisia de expertiză din cadrul Institutului de Medicină Legală Iaşi a concluzionat că analiza genetică a probei P40-3 (proba de pe şipca geamului – partea de jos) a evidenţiat un proful mixt, în care se regăsesc 22 din cele 27 de alele ale profilului de referinţă provenind de la inculpatul arestat preventiv.

Fiind audiat, inculpatul Elvis Covaci a recunoscut săvârşirea faptei, declarând faptul că în cursul lunii ianuarie 2019, împreună cu ceilalţi trei inculpaţi, au mers la casa femeii, unde el a stat de pază, timp în care aceştia au intrat în curtea locuinţei acestei persoane, iar unul dintre inculpaţi a mers într-o bucătărie de vară, a luat un topor cu ajutorul căruia a lovit câinele proprietarei, animal care se afla în lanţ lângă cuşca sa, amplasată lângă anexa gospodărească. Imediat acesta a intrat pe un geam în casa femeii, a stat aproximativ 20 – 30 de minute, după care proprietara locuinţei, a ieşit în pragul casei, a deschis uşa, moment în care inculpatul a prins-o de gură şi a izbit-o, după care a fugit pe poarta de la fântână.

La data de 4 aprilie 2019, poliţiștii s-au deplasat la domiciliul inculpatului Ioan Gheorghe Solomon, însă acesta nu a fost găsit, motiv pentru care au fost făcute investigaţii stabilindu-se că acesta locuieşte fără forme legale în satul Zaharești, din comuna Stroieşti.

În baza mandatului de aducere emis la data de 17 aprilie 2019, Ioan Gheorghe Solomon a fost găsit şi dus la sediul Postului de Poliţie Păltinoasa, unde a fost audiat în calitate de suspect, însă acesta nu a recunoscut fapta comisă.

În aceeași zi, individul a fost testat cu aparatul poligraf, concluziile raportului de constatare criminalistică indicând că acesta a mințit.

Pentru a fi audiat în calitate de inculpat, Elvis Covavi a fost citat la domiciliu, constatându-se faptul că este plecat din localitate de mai multe zile.

Furturi la foc automat

În noaptea de 6 spre 7 ianuarie 2019, cei patru au pătruns, prin forţarea unui geam în interiorul locuinţei persoanei vătămate C.Z., unde au răvăşit bunurile aflate în cele două camere, sustrăgând dintr-un congelator produse alimentare în valoare de 100 lei;

În aceeași noapte, au spart geamul unei case, unde au răvăşit bunurile aflate într-o cameră şi au furat suma de 3.700 de lei care se afla într-un dulap, între haine.

În noaptea de 13 spre 14 ianuarie 2019, aceștia au pătruns în locuinţa unei alte persoane de unde au încercat să sustragă bunuri.

În aceeași noapte, la ora 02.00, hoții au mai vrut să dea o spargere, însă au fugit de au rupt pământul în care proprietarul casei a aprins becul.

Pădurar amenințat cu moartea de Tarzan în pădure

La data de 2 noiembrie 2019, în jurul orei 14.20, Iosif Solon a ameninţat cu bătaia şi cu moartea un pădurar din cadrul Ocolului Silvic Gura Humorului, care se afla în exercitarea atribuţiunilor de serviciu de pază şi control pe raza Cantonului Silvic Pârâul Negru.

Au intrat în case unei bătrâne prin acoperiș

În seara zilei de 22 noiembrie 2019, la ora 22.00, Solomon zis Tarzan împreună cu inculpatul minor a pătruns prin efracţie în anexa locuinţei unei femei, de unde a furat două scări din lemn, cu ajutorul cărora a pătruns ulterior, prin acoperiş, în locuinţa unei bătrâne în vârstă de 90 de ani, unde a ameninţat-o cu un cuţit, pe care i l-a pus la gât, a trântit-o, a strâns-o de gură pentru a o împiedica să ţipe şi i-a furat dintr-o cameră a locuinţei suma de 1.500 de lei şi un telefon mobil marca Nokia, în timp ce inculpatul minor a rămas de pândă în podul casei. Inculpatul i-a creat victimei leziuni care au necesitat pentru vindecare 3 – 5 zile de îngrijiri medicale.

Anchetatorii au reţinut că, la data de 23 noiembrie 2019, la ora 08.48, polițiștii au fost anunțaţi, prin 112, despre faptul că în seara zilei precedente, în jurul orei 22.00, hoții au pătruns prin efracţie în locuinţa unei bătrâne, în vârstă de 90 de ani, au ameninţat-o cu un cuţit şi i-au furat banii.

Cu prilejul cercetărilor făcute la locului faptei, în curtea femeii au fost găsite două scări din lemn care erau rezemate de peretele casei, scări care aparţineau unei vecine, acestea fiind sustrase cu scopul de a fi folosite la comiterea infracţiunii de tâlhărie.

De asemenea, s-a constatat că o porţiune de ţiglă de pe acoperişul locuinţei, cu suprafaţa de aproximativ 80 x 50 centimetri, a fost îndepărtată de autori, acesta fiind locul pe unde aceştia au pătruns în podul locuinţei.

Din actele de urmărire penală efectuate ulterior s-a stabilit că la data de 22 noiembrie 2019, în jurul orei 22.00, în înţelegere prealabilă, trei inculpaţi s-au deplasat la locuinţa persoanei vătămate F.F., unde unul dintre inculpaţi a stat de pază iar ceilalţi doi au părtuns în curtea locuinţei acesteia şi i-au sustras două scări de lemn, în lungime de trei metri fiecare, pe care le-au trasportat la locuinţa bătrânei  de 90 de ani, a cărei locuinţă se află în apropiere, aşezând scara pe perete.

Cei doi inculpaţi au urcat pe scară, pe acoperiş, dislocând mai multe ţigle, pătrunzând în podul locuinţei femeii. Aici, minorul a rămas în pod, iar Iosif Solomon zis Tarzan a pătruns în locuinţă.

Astfel, în timp ce bătrâna se afla în una din camerele locuinţei sale, a auzit zgomote în holul locuinţei, motiv pentru care s-a deplasat în acel loc pentru a vedea ce se întâmplă.

Ajunsă în holul casei, femeia a observat un individ, care se afla pe scara de la podul casei, moment în care l-a întrebat cine este şi ce caută în locuinţa sa, acesta spunându-i să-i dea banii. Persoana vătămată s-a retras în camera locuinţei, a vrut să aprindă becul, însă nu a reuşit, inculpatul a împins-o iar aceasta a căzut pe podeaua locuinţei, de unde autorul a ridicat-o şi a trântit-o pe patul din cameră.

Individul a aprins o lanternă şi a început să răvăşească bunurile din sufragerie, ocazie cu bătrâna a intervenit şi i-a spus să o lase în pace, însă acesta a luat un cuţit dintr-un sertar, i l-a pus la gât şi a ameninţat-o cu moartea, solicitându-i să îi spună unde ţine banii. Solomon a strâns victima de gură pentru ca aceasta să nu mai ţipe, după care a continuat să caute prin bucătărie, ocazie cu care dintr-un sertar a sustras suma de 1.000 de lei, iar dintr-un alt sertar suma de 500 de lei, totodată răvăşind bunurile din încăpere.

În momentul în care inculpatul se afla în casă şi a aprins laterna, persoana vătămată a observat faptul că avea circa 1,70 metri, faţa mascată cu funingine, fără a oferi alte detalii.

După sustragerea sumei de 1.500 de lei, tâlharul a ameninţat-o din nou pe bătrână cu moartea şi apoi, de pe patul din locuinţă, a furat un telefon mobil marca Nokia, după care a părăsit locuinţa.

Întrucât femeii i-a fost sustras telefonul mobil, iar în cursul lunii septembrie a anului 2019, aceasta a mai fost victima unei infracţiuni de furt calificat, i-a fost teamă să meargă la vecini în seara respectivă, să ceară ajutorul şi să anunţe poliţia, aceasta anunţând vecinii abia în dimineaţa zilei următoare, care, la rândul lor, au sesizat organele de poliţie.

La data de 26 noiembrie 2019, bătrâna de 90 de ani a fost examinată medico – legal de către specialişti din cadrul SJML Suceava, din raportul de constatare medico – legală rezultând că aceasta prezintă leziuni care necesită pentru vindecare 3 – 5 zile de îngrijiri medicale.

În urma punerii în aplicare a ordonanţei procurorului din data de 24 noiembrie 2019 de autorizare cu titlu provizoriu, pe o durată de 48 de ore, a măsurii supravegherii tehnice constând în interceptarea, înregistrarea şi localizarea convorbirilor telefonice şi a comunicărilor SMS efectuate de la/către terminalele mobile aparţinând persoanei vătămate si inculpaţilor au fost obţinute date care au atins scopul urmărit prin actul de autorizare, date edificatoare cu privire la săvârşirea infracţiunii de tâlhărie calificată.

Ulterior, ca urmare a punerii în executare a mandatelor de efectuare a mai multor percheziţii domiciliare autorizate în cauză, asupra numitului C.T. a fost găsit telefonul mobil marca NOKIA sustras din locuinţa persoanei vătămate C.E..

La data de 30 februarie 2019, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Gura Humorului a încuviinţat comunicarea datelor generate sau prelucrate de către furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice.

Datele furnizate de către operatorii se telefonie au evidenţiat comunicări intense între inculpaţi, precum şi accesarea arealului infracţional, evidenţiate prin raportul de analiză din data de 29 ianuarie 2020 efectuat cu privire la comunicările reţinute de către operatorii de telefonie mobilă.

Inculpaţii nu au recunoscut săvârşirea infracţiunii de talhărie calificată.

Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Gura Humorului.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.  

sursa foto: monitorulsv.ro

Adauga comentariu