Tatăl pensionar al directorului general ANAR a lucrat câteva zile la Primăria Vatra Moldoviței și pe urmă a fost detașat la SGA Botoșani. Mețler senior a fost concediat după mediatizarea cazului „Chelnerița”

În urma anchetei realizată de către jurnaliștii de la Recorder, privind transformarea unei chelnerițe peste noapte în inginer al Apelor Române, informațiile privind mișmașurile făcute la Primăria Vatra Moldoviței apar aproape zilnic.

Jurnaliștii cotidianului Reporter de Iași au descoperit un alt fost angajat al Primăriei Vatra Moldoviței detașat la Sistemul de Gospodărire a Apelor Botoșani.

La ora 13.00, miercuri 3 februarie, jurnaliștii Reporter de Iași au intrat în biroul directorului Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Botoșani. Subiectul discuției a fost detașarea pensionarului Stelian Mețler (69 de ani), de la Primăria Vatra Moldoviței la SGA Botoșani. La 13.20, discuția a luat sfârșit. La 14.20, echipa Reporter de Iași se afla în fața casei lui Mețler din Darabani. La ora 15.00, brusc, lui Mețler i-a fost întreruptă detașarea. Practic, nu mai lucra la „Apele Române”.

Stelian Mețler, pensionarul despre care se presupune că făcea zilnic naveta Darabani-Botoșani (140 km dus-întors) ca să vină la serviciu, este tatăl lui Constantin Mețler, numărul 2 în „Apele Române”, la nivel național.

Ancheta jurnalistică a Reporter de Iași vine în continuarea celei prin care Recorder a dezvăluit cum a ajuns o chelneriță, prin detașare, să ocupe un post strategic în Administrația Bazinală de Apă (ABA) Prut-Bârlad, aceeași instituție care-l angajase și pe Mețler senior.

Tatăl lui Mețler și tânăra chelneriță au ceva în comun: amândoi au fost angajați prin Filiera Vatra Moldoviței, primăria comunei din județul Suceava.

După scandalul „Chelnerița”, Petru Avram, directorul ABA Prut, l-a demis instantaneu pe Stelian Mețler, după ce Reporter de Iași a întrebat la Botoșani de acesta.

Stelian Mețler

Stelian Mețler este tatăl lui Constantin Mețler, director general adjunct la Administrația Națională „Apele Române”.

Salariul de angajare la „Apele Române” a fost de circa 3.500 de lei net.

Concedierea lui Stelian Mețler, în doar câteva ore, e ca un acord de recunoaștere a vinovăției. Pe scurt, reperele acestei spețe sunt limpezi ca lumina zilei. Stelian Mețler a fost detașat de la Primăria Vatra Moldoviței (județul Suceava) la Sistemul de Gospodărire a Apelor Botoșani.

Pe 22 iunie 2020, a fost încheiat contractul de muncă între Primăria Vatra Moldoviței și Mețler, iar pe 1 iulie, acesta a fost trimis la SGA Botoșani până pe 31 decembrie. Precizare: în plină pandemie COVID-19, detașările la instituții de stat au fost permise doar de la stat.

Salariul lunar brut al lui Mețler, plătit de SGA Botoșani, a fost fixat la 6.077 lei, aproximativ 3.500 de lei bani în mână. Cea mai recentă detașare a acestuia la SGA Botoșani e din 28 decembrie, deci cu trei zile înainte să-i expire cealaltă.

Manevra: angajat la SSM, face de fapt Inspecția Apelor

În acest caz, sunt mai multe elemente scandaloase:

  1. Filiația: Stelian Mețler este tatăl lui Constantin Mețler, director general adjunct la Administrația Națională „Apele Române” (ANAR)
  2. Cumul pensie-salariu: Stelian Mețler, detașatul de la Suceava la Botoșani, are 69 de ani și, din 2017 este pensionar. Anterior, a fost șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Botoșani. Luând și pensie și salariu de la stat, Mețler ajungea la 6-7.000 de lei net lunar
  3. Manevra: Stelian Mețler a fost adus la Botoșani pe o poziție la securitate și sănătate în muncă (SSM), pentru care avea experiență, dar a activat la Inspecția Apei. „Pentru a lucra la «Inspecția Apei», trebuie să ai studii de specialitate, fie hidrotehnice, fie de chimie. Un astfel de inspector verifică poluări, eroziuni, sunt chestiuni destul de tehnice, de nișă”, a explicat o sursă din interiorul instituției.
  4. Suspiciunea: un pensionar de 69 de ani mai poate face zilnic naveta Darabani (domiciliu) – Botoșani (sediul SGA), dus-întors, adică 140 de kilometri? Și, în plus, să mai meargă și pe teren în control?
  5. Similitudini: Primăria Vatra Moldoviței, de unde a fost detașat Mețler, este aceeași de la care a fost detașată și Simona Iancu, fosta chelneriță ajunsă pe o poziție importantă în Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad. Structura din Botoșani a „Apelor Române” este parte componentă a ABA Prut-Bârlad, cu sediul la Iași, condusă de Petru Avram, vicepreședinte al filialei judene a PNL.
  6. Controverse: Constantin Mețler (fiul de 38 de ani) este menținut pe poziția de numărul 2 în „Apele Române”, deși are un trecut tulbure. În 2014, pe când era inspector ITM București, a fost reținut, împreună cu un coleg, deoarece ar fi luat mită, 3.000 de lei, pentru a nu amenda o firmă pe care o verificau.

Într-o adresă trimisă presei, Mețler a susținut că a fost arestat nelegal în 2014 și a stat 10 zile în arest preventiv.

„Fapt pentru care am acționat în instanță Statul Român”, a spus el. „În dosarul presupusei luări de mită am fost achitat în mod definitiv de către instanțele române în anul 2016”, a mai precizat actualul director.

Trebuie amintit și faptul că Constantin Mețler este cel care l-a dat afară pe Ovidiu Ianculescu de la Târgu Mureș. Același Mețler și-a adus propriul tată la Apele Române, pensionar la 69 de ani.

sursa material: reporteris.ro

Alte știri despre acest subiect:

Pe modelul chelneriței ajunsă peste noapte inginer la Apele Române, un consilier județean, care este și afacerist, a fost angajat al Primăriei Vatra Moldoviței pentru scurt timp pentru a fi detașat șef la Protecția Consumatorului Suceava

Chelnerița care a lucrat trei zile la Primăria Vatra Moldoviței, ajungând peste noapte inginer la Apele Române, este nepoata primarului Virgil Saghin

DNA și Corpul de Control efectuează anchete la Apele Române după ce o chelneriță, care a lucrat trei zile la Primăria Vatra Moldoviței, a ajuns peste noapte inginer la ANAR fără a avea habar care este malul drept și care este malul stâng

VIDEO O chelneriță care a lucrat trei zile la Primăria Vatra Moldoviței a ajuns peste noapte inginer la Apele Române deși habar n-are nici măcar cum se măsoară debitul apei

 

Adauga comentariu