Țigări de contrabandă în valoare de peste 12 milioane de lei au fost confiscate de polițiștii de frontieră suceveni, în 2021

Astăzi, la sediul ITPF Sighetu Marmației a participat în sistem videoconferință chestorul principal de poliție Liviu Bute, desemnat la conducerea Inspectorului General al Poliției de Frontieră Române, la analiza activităţilor desfăşurate de către Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmației în anul 2021.

La această activitate au participat: conducerea inspectoratului, poliţişti de frontieră cu funcţii de conducere din cadrul ITPF Sighetu Marmației, şefii structurilor subordonate din judeţele Maramureș, Suceava și Satu Mare, în sistem videoconferință, precum și reprezentanți ai instituțiilor și autorităților publice cu care Poliția de Frontieră Sighetu Marmației colaborează.

Cu această ocazie, inspectorul șef al ITPF Sighetu Marmației, comisarul șef de poliție Florin Coman, a prezentat principalele realizări din domeniile de activitate.

Anul 2021 a reprezentat pentru personalul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei o perioadă în care s-au continuat eforturile pentru îndeplinirea atribuţiilor la toate nivelurile şi pentru realizarea standardelor de calitate în domeniile ce revin Poliţiei de Frontieră Române – controlul şi supravegherea frontierei de stat şi cooperarea poliţienească.

Situația  operativă la frontiera de stat, din zona de responsabilitate a ITPF Sighetu Marmației, a fost caracterizată prin prevenirea şi combaterea infracţionalităţii transfrontaliere, în mod special a activităţii de contrabandă cu ţigări, trafic cu autovehicule furate din străinătate şi migraţie ilegală.

În anul 2021, prin punctele de trecere a frontierei din cadrul inspectoratului, în zona de competenţă a judeţelor Satu Mare, Maramureş și Suceava, s-a înregistrat un trafic de peste 4.300.000 de persoane (3.350.000 în anul 2020), din care 3.000.000 cetăţeni din state UE şi 1.300.000 persoane din state non-UE care au tranzitat frontiera, atât pe sensul de intrare, cât şi pe sensul de ieşire în/din ţară. De asemenea, în aceeaşi perioadă au tranzitat frontiera peste 1.600.000 mijloace de transport.

Creșterea traficului din punctele de trecere a frontierei, în comparație cu anul 2020, se datorează numărului mare de cetățeni români care în perioada sărbătorilor pascale, a sezonului estival și a Crăciunlui au venit acasă pentru a-și petrece sărbătorile și concediile alături de familii.

În anul 2021, polițiștii de frontieră au întocmit 1.144 dosare penale (Satu Mare – 427, Maramureş – 232, Suceava - 485) sub aspectul săvârșirii a 2.002 infracţiuni de către 1.097 persoane.

Pe linia activităţii de cercetare penală în dosarele instrumentate la nivelul inspectoratului, 19 persoane au primit arest preventiv.

Au fost aplicate 622 sancţiuni contravenţionale în valoare de 199.000 lei.

Valoarea totală a bunurilor confiscate în cursul anului 2021 a fost de peste 30.000.000 lei - aproximativ 6.100.000 euro.

Situaţia detaliată pe judeţe a bunurilor confiscate se prezintă astfel:

Satu Mare – 5.500.000 lei;
Maramureș – 10.000.000 lei;

Suceava – 14.500.000 lei.

Situaţia bunurilor confiscate sau indisponibilizate de către poliţiştii de frontieră în cadrul misiunilor de supraveghere şi control a frontierei de stat, se prezintă astfel:

2.000.000 pachete ţigarete (aprox. 4.000 baxuri)
79  autovehicule (din contrabandă şi din traficul cu autoturisme furate)
513 bucăți articole electronice, electrice și IT
peste 2,5 kg droguri
69 bucăți – arme, muniții, explozibil
530 kg tutun
720 litri alcool

Pe linia migraţiei ilegale au fost intensificate măsurile de supraveghere şi control la frontiera de stat, care au dus la descurajarea eventualelor grupuri de migranţi care intenţionau să treacă ilegal frontiera.

La nivelul I.T.P.F. Sighetu Marmaţiei, pe această linie de muncă, au fost desfăşurate 1.588 acţiuni proprii şi în comun cu structurile teritoriale ale Inspectoratului pentru Imigrări de pe raza judeţelor Satu Mare, Maramureş şi Suceava.

În urma acestor acţiuni s-au înregistrat 150 dosare de migraţie ilegală în care au fost implicaţi 512 cetăţeni străini cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de trecere ilegală a frontierei. Totodată, în urma acţiunilor desfăşurate au fost reţinuţi şi cercetaţi 15 traficanţi (7 România, 2 Franța, 2 Ungaria, 1 Olanda, 1 Palestina, 1 Turcia și 1 Germania) cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de migranţi.

Contrabanda continuă să reprezinte principalul fenomen infracţional care se manifestă la frontiera cu Ucraina.

În anul 2021, pe linia combaterii contrabandei, poliţiştii de frontieră din cadrul ITPF Sighetu Marmaţiei au înregistrat 361 dosare penale, fiind implicate 226 persoane, sub aspectul săvârşirii a 610 infracţiuni.

Totodată, au fost executate 79 percheziţii domiciliare în cadrul unor acţiuni de combatere a contrabandei cu ţigări și au fost puse în executare 44 de ordonanțe de punere sub sechestru asigurator. Valoarea bunurilor puse sub sechestru se ridică la suma de 2.200.000 lei.

A fost descoperită şi ridicată în vederea confiscării cantitatea de aproximativ 2.000.000 pachete ţigări (aproximativ 4.000 de baxuri) de provenienţă ucraineană, în valoare totală de 23.000.000 de lei (Satu Mare – 220.000 pachete țigări, Maramureș – 720.000 pachete țigări și Suceava – 1.060.000 pachete țigări).

În această zonă sunt descoperite aproape zilnic persoane care încearcă să traverseze frontiera transportând ţigări de contrabandă, deseori poliţiştii de frontieră fiind nevoiţi să folosească armamentul din dotare pentru reţinerea lor, în conformitate cu prevederile legii, deoarece nu se supun somaţiilor legale. În anul 2021, la nivelul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației s-au înregistrat 80 evenimente de frontieră în care polițiștii de frontieră au folosit armamentul din dotare.

Pe linia traficului internaţional cu autoturisme furate au fost executate în zona de competenţă 93 acţiuni, atât independent, cât şi împreună cu structurile de cooperare.

Astfel, în anul 2021, au fost descoperite pe comunicaţii şi în punctele de frontieră 39 de autovehicule semnalate ca fiind furate din străinătate sau căutate de autorităţi, a căror valoare este de aproximativ 3.000.000 lei.

Ca urmare a activităţii desfăşurate au fost înregistrate 29 dosare penale, pentru săvârşirea a 31 infracţiuni de către 32 persoane, cetăţeni români şi străini.

Nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Pe această linie de muncă au fost înregistrate 4 dosare penale pentru săvârşirea a 12 infracţiuni, în care au fost implicate 7 persoane. Totodată, au fost descoperite şi ridicate 3 arme, majoritatea neletale, și mai multe tipuri de muniție, precum și 2 grenade.

În anul 2021 au fost înregistrate 37 dosare penale pe linia combaterii traficului cu substanţe interzise, cu 54 persoane cercetate. Totodată, au fost descoperite 2,515 grame droguri.

La nivelul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei s-a pus accent pe colaborarea cu autorităţile de frontieră din ţările vecine, sens în care în anul 2021 au avut loc 66 şedinţe şi 136 întrevederi de frontieră cu autorităţile de frontieră ale Ucrainei şi s-au desfăşurat 105 misiuni în comun pentru supravegherea frontierei de stat.

Corespondenţa dintre Inspectoratul Teritorial şi Detaşamentele de Grăniceri Mukacevo şi Cernăuţi s-a transmis în ambele sensuri prin Punctul de Contact Porubne şi prin Punctul de Trecere a Frontierei Sighetu Marmaţiei – Solotvino.

Activităţi similare s-au derulat şi la frontiera cu Ungaria, în anul 2021 au avut loc 10 de şedinţe şi 68 întrevederi de frontieră.

Contrabanda cu produse accizabile, îndeosebi tutun şi ţigări de provenienţă ucraineană, reprezintă principala forma de manifestare a infracţionalităţii transfrontaliere la graniţa cu Ucraina, rezultatele obţinute reflectând eforturile depuse de poliţiştii de frontieră pentru desfăşurarea în bune condiţii a misiunilor specifice, atât pe linia supravegherii şi controlului trecerii frontierei de stat, cât şi pe linia combaterii criminalităţii transfrontaliere.

Obiective propuse în anul 2022:

- Executarea de misiuni și acțiuni tip, altele decât cele planificate, pentru prevenirea și combaterea migrației ilegale și infracționalității transfrontaliere, executate în baza analizelor de risc

- Creşterea capacităţii operaţionale la nivelul inspectoratului teritorial  și asigurarea unui dispozitiv de control eficient, flexibil şi dinamic prin utilizarea judicioasă şi la capacitate maximă a forţelor, mijloacelor tehnice şi a câinilor de serviciu.

Adauga comentariu