Tinerii suceveni sunt manipulați și terorizați în continuare de interlopi pentru a le vinde drogurile, în timp ce autoritățile dau impresia că îi sprijină pe agresori prefăcându-se că au orbul găinilor

Suceava, municipiul reședință de județ în care interlopii fac ce vor din tinerii zonei și sfidează legislația după bunul plac fără a fi luați la întrebări. Acesta este orașul în care persoanele care muncesc cinstit pentru a-și crește copiii și-i pot vedea nenorociți pe viață de șmecherii care nu-s întrebați cu privire la banii din buzunar, deși pe cartea de muncă s-a așezat praful.

De câțiva ani buni, majoritatea scandalurilor din municipiul Suceava, în care au fost implicați interlopii sau apropiații acestora, au pornit de la droguri. Multe dintre ele nu au apărut în spațiul public deoarece victimele probabil erau speriate de gândul că vor putea fi trase la răspundere pentru că au fost implicate în afaceri ilegale de bună voie sau fiind puse sub presiune.

Majoritatea victimelor erau tineri care, în încercarea de a-și înmulți veniturile au avut încredere în promisiunile primite, mai exact că după ce vor deveni dealeri de droguri, unii part-time, alții full time, vor avea doar beneficii.

De ce ajung tinerii să riște totul angajându-se să vândă droguri?

Cea mai mare parte dintre ei provin din familii modeste sau dezbinate, unde banii sunt o adevărată problemă. Din aceeași cauză, mulți dintre ei caută să-și producă proprii bani chiar din perioada liceului (există cazuri în care dealerii câștigă circa 20 de lei/ bucată). Printre aceștia sunt adolescenți care nu mai apucă să dea bacalaureatul sau îl dau, îl iau, dar nu mai continuă studiile superioare deoarece doar studiind nu își poți asigura banii proprii cu care eventual să își ajute și familia. Din această cauză, acești tineri sunt vulnerabili în fața interlopilor care duc o viață bună din traficul de droguri. Cei din urmă îi ademenesc pe tineri promițându-le protecție, bani și o prietenie adevărată în schimbul unui mic ajutor, respectiv să vândă droguri pentru ei.

Una dintre metodele interlopilor de a-i convinge pe tineri că traficul de droguri este profitabil și sigur pentru toți este de-ai asigura că în cazul în care vor fi prinși de autorități, vor beneficia de un avocat bun GRATUIT (ceea ce în general de întâmplă, doar că acel „gratuit” se transformă ulterior în „amendă pentru neatenție”), cu condiția de a-și ține gura și a nu pomeni numele lor. De asemenea, șefii se laudă micilor dealeri că au cunoștințe în fel și fel de instituții care i-ar ajuta la orice oră (lucru adevărat în unele cazuri). Printre avantajele prezentate tinerilor se află și protecția în oraș, promițându-li-se că în cazul în care vor avea probleme cu vreo persoană răzbunarea va fi garantată. Deși poate părea totul sigur și profitabil, cu trecerea timpului dealerilor li se aduc fel și fel de reproșuri și chiar sunt „amendați” pentru că nu își depășesc targetul.

În plus, printre cei care vând droguri pentru X sau Y pot fi și tinerii care au bani de acasă, dar caută protecție, puțină afirmare și să fie văzuți de cei din jur ca fiind „băieți răi”.

Printre cei care ajung să împartă droguri în stânga și în dreapta se întâmplă de multe ori să adere și vecinii sau prietenii odraslelor interlopilor fiind convinși de „prietenie”.

Câți din vechii dealeri au ieșit pe profit la final? FOARTE PUȚINI

Chiar vrei sa vinzi droguri pentru șmecherul tău?

Învață din greșelile celor care au lucrat în aceeași branșă, la același șef, înaintea ta. Indiferent de loialitatea lor, de abilitățile lor de a fenta ochii autorităților și de a împărți droguri, marea majoritate a acestora au ajuns să se certe cu șefii lor. Mai toate certurile dintre ei au avut la mijloc paranoia și bineînțeles banii.

Acele certuri în unele cazuri au dus la zile petrecute în spital și/sau ani de refugiere prin străinătate/ alte orașe pentru a scăpa de ura interlopilor sau de închisoare. Printre dealeri ce au ajuns în pușcărie sunt și mulți care au dat dovadă de loialitate, dar după ce s-au eliberat apele s-au tulburat iar relațiile în urma cărora au fost condamnați s-au răcit.

La final, cei condamnați și-au pierdut ani din viață stând după gratii, îndepărtându-se de familie, de prieteni, etc. pentru ce? Pentru a se chinui să se adapteze societății care îi consideră niște pușcăriași?

Se merită să fii terorizat tu și familia ta?

Aproape toți tinerii deveniți dealerii ajung să fie terorizați de șefii lor din cauza paranoiei sau doar pentru a se asigura cei din urmă că sunt respectați.

Mulți dintre angajați au fost bătuți, umiliți public, li s-au incendiat ușile, mașinile le-au fost vandalizate, li s-au aruncat pietre în geamuri, le-au fost agresate fizic rudele pentru a transmite mai departe anumite mesaje, etc.

Consideri că se merită să îți expui familia unor astfel de pericole doar din dorința de a le face pe plac interlopilor o perioadă de timp nedeterminată?

În multe cazuri, poveștile au ajuns la urechile polițiștilor, procurorii, dar nimeni nu a făcut nimic pentru a stârpi practicile interlopilor a căror piele este protejată de angajați ai statului, fie pentru că la rândul lor au beneficii pe seama favorizării șmecherilor, fie pentru că poate sunt amenințați la rândul lor.

Niciun organ al statului nu se ocupă de informarea tinerilor privind această afacere ilegală și ADEVĂRATELE urmări ale acesteia. După ce tinerii ajung sclavi ai interlopilor, sunt legați și aruncați prin pușcării fiind arătați cu degetul, dar nimănui nu îi pasă de povestea respectivului tânăr.

Având în vedere faptul că la urechile autorităților ajung poveștile tinerilor, se pare că cei dintâi nu-și dau prea mult interesul pentru a-i salva pe aceștia, ci îi încurajează să își caute răzbunarea singuri, riscându-și și mai mult libertatea decât vânzând droguri.

Se merită să trăiești cu frica că oricând șeful tău o poate lua razna și te poate rupe cu bătaia? Se merită să te gândești că oricând te poate ridică poliția și/sau le poate face dezordine în casă părinților tăi având mandat de percheziție pentru tine?

Nu este o rușine să pui piciorul în prag și să-ți închei socotelile cu interlopul tău, iar în cazul în care te terorizează în continuare să îl dai în primire autorităților, atâta timp cât nici șmecherilor nu le este rușine să te dea în primire pentru a-și salva pielea și a-și petrece mai mult timp acasă. Este o rușine să îi lași să îți distrugă viața pentru a le fi lor bine. Dacă depui plângere, autoritățile ar cam fi obligate să cerceteze povestea ta mai amănunți și să ia măsuri.

Pe unii i-au salvat apropiații, pe alți nu-i salvează nimeni

Unii tineri pe care interlopii i-au convins să devină dealeri iar pe urmă i-au terorizat și i-au folosit drept pioni, au reușit să scape din mâinile traficanților datorită familiei și a prietenilor adevărați ce i-au convins să plece brusc în străinătate sau în alte orașe pentru a se rupe de toți dubioșii. Cu timpul s-au maturizat și și-au găsit un scop în viață departe de infracțiuni și teroare.

Vezi-ți de treaba ta! Fă-ți banii, fie ei și puțini, legal

Din banii pe care îi obțin interlopii pe seama dealerilor, care își riscă libertatea și relația cu familia și prietenii adevărați, majoritatea șmecherilor petrec câteva zile și pe urmă sunt disperați să facă rost de alți bani. Cum vor obține mai mulți bani dacă nu tot pe cârca tinerilor a căror soartă o controlează.

Vezi-ți de treaba ta, și dormi liniștit fiind sigur că la ora 06.00 nu-ți strigă mascații din pragul ușii ,,Culcat!”.

Dacă ești consumator de droguri e problema ta, dar măcar o poți rezolva în libertate.

Așa cum pușcăriile românești reabilitează comportamentul celor care ajung în ele, exact așa și autoritățile au grijă de tineri (cel puțin în Suceava).

Autoritățile au alte priorități, nu siguranța cetățenilor și salvarea tinerilor

Organele statului se pare că i-au atitudine doar în situațiile în care câte un tânăr are asupra sa cantități mici de droguri, nu și în cazurile adevăraților traficanți care distrug vieți și familii. Pe cei din urmă autoritățile se pare că îi agreează, chiar dacă îi sfidează periodic.

Probabil autoritățile consideră că „acțiunile de prevenire” desfășurate în școli din când în când sunt mai convingătoare decât promisiunile interlopilor de zi cu zi.

Alte știri despre acțiunile cu care au fost procurorii și polițiștii ocupați în ultima perioadă:

Zeci de polițiști suceveni au confiscat lemne în valoare totală de circa 3.000 de euro de la trei firme și i-au venit de hac unui individ ce transporta doi metri cubi de lemn de foc, în patru zile

Procurorii de la DIICOT Suceava și polițiștii de la BCCO au ochi doar pentru micii traficanți de droguri din Suceava. Aceștia și-au unit forțele pentru a-i veni de hac unui tânăr ce avea câteva grame de canabis în mașină

Adauga comentariu