Trei tineri au fost amendați penal cu 10.800 de lei pentru că au fost prinși cu 0,18 grame de canabis în parcarea Iulius Mall Suceava. „Marfa” a fost descoperită într-un grinder aflat pe preșul din spate al unui autoturism

Tribunalul Suceava i-a condamnat pe Eusebiu Ionuț D., Mădălin Florentin P. și Silvestru P. la câte 3.600 de lei amendă penală (120 zile-amendă 30 lei/zi) pentru săvârşirea infracţiunii de „deținere de droguri de risc, pentru consum propriu, fără drept”.

În cazul în care amenzile penale nu sunt plătite integral, zilele de amendă penală vor fi înlocuite cu un număr corespunzător de zile de închisoare.

Din custodia celor trei a fost confiscat un dispozitiv metalic de mărunțit, de culoare neagră, în care s-a pus în evidență tetrahidrocannabinol.

Decizia nu este definitivă. Față de aceasta se poate face apel în termen de 10 zile de la comunicare.


La data de 5 ianuarie 2019, în jurul orei 00.20, Eusebiu Ionuț D., Mădălin Florentin P. și Silvestru P. se aflau în parcarea Iulius Mall Suceava, într-un autoturism marca Renaul Megane.

Cei trei au fost observați de către un echipaj de jandarmi care i-au legitimat și au efectuat un control corporal și un control al autoturismului menționat.

În urma controlului autoturismului, jandarmii au găsit un grinder negru pe preșul de la picioare din spatele scaunului dreapta față. Grinderul conținea o substanță vegetală de culoare verde oliv, mărunțită cu miros înțepător. Acesta a fost ridicat și ambalat într-un plic sigilat.

Cu privire la substanța din grinder, cei trei inculpați au spus că, la data de 4 ianuarie 2019, pe la ora 10.00, s-au deplasat în municipiul Iași, la un prieten comun și în jurul orei 13.00 au plecat spre Suceava. Pe drum aceștia s-ar fi oprit în orașul Târgu Frumos și au cumpărat niște „iarbă” din autogară, de la o persoană necunoscută. Pe urmă, aceștia și-au continuat deplasarea spre Suceava. Cei trei au spus că „iarba” cumpărată voiau să o fumeze.

„Iarba” a fost trimisă la Laboratorul de Analiză și Profil al Drogurilor din cadrul BCCO Iași. Conform raportului de constatare tehnico-științifică, în grinder a fost pusă în evidență tetrahidrocannabinol și a fost identificată și cantitatea de 0,18 grame de canabis.

Unul dintre inculpați a fost condamnat la plata unei amenzi penale de 2.000 de lei și în anul 2018. 

În anul 2021, doi dintre inculpați au fost evaluați la Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog al județului Iași, din cadrul Agenției Naționale Antidrog, stabilindu-se că nu se impune includerea acestora în circuitul integrat de asistență a persoanelor consumatoare de droguri. Al treilea inculpat nu a fost evaluat deoarece era plecat la muncă în străinătate.

 

Comentarii

szoke mate

13.06.2022 09:03
nu inteleg o chestie. de ce se persecuta asa de grav posesia si consumarea de canabis in romania, conform legii? de ex. si in elvetia e ilegala posesia si consumarea de canabis, dar amenda conform legii e de 100 de franci elvetieni, pana la o cantitate de 10 grame.de ce trebuie sa irosim banii publici pentru persecutia a astfel de indivizi? 

Adauga comentariu