Un afacerist bosâncean a fost băgat după gratiile Penitenciarului Botoșani

Ieri, Dragoș Stănescu (45 de ani), din comuna Bosanci, a fost săltat, de acasă, de către polițiști și dus și încarcerat la Penitenciarul Botoșani. Bosânceanul este condamnat la pedeaspa de patru ani de închisoare.

Dragoș Stănescu a fost acuzat că ar fi produs statului o pagubă de aproximativ 2.800.000 de lei.

În anul 2017, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava l-au trimis în judecată pe Dragoș Stănescu, cercetat în stare de libertate, pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani și refuz nejustificat de a prezenta organelor competente documentele legale, în scopul împiedicării verificărilor financiare în termen de cel mult 15 zile de la somație.

Societatea SC G.B. SRL Bosanci ar fi fost înființată la data de 14 decembrie 2011, iar asociat și administrator ar fi fost Dragoș Stănescu. Firma respectivă avea ca obiect principal de activitate comerț cu ridicata al materialului lemnos și al materialelor de construcții și echipamente sanitare.

La data de 5 septembrie 2012, societatea a fost cooptată, în calitate de asociat, numitului B.C.A., acesta fiind numit și administrator al firmei. La data de 16 iulie 2012, Dragoș Stănescu a făcut o cerere la Oficiul Registrului Comerțului pentru a schimba numele societății SC G.B. SRL Bosanci în SC AJ SRL. Cu această ocazie, sediul societății a fost schimbat în municipiul Bistrița, județul Bistrița - Năsăud.

La data de 19 ianuarie 2013, SC G.B. SRL Bosanci a fost radiată, iar în luna iunie 2014 și SC AJ SRL a fost radiată, în baza unei sentințe civile a Tribunalului Bistrița - Năsăud.

Din actele de urmărire penală efectuate în acest caz rezultă că și ulterior datei de 16 iulie 2012, inculpatul Dragoș Stănescu a fost cel care s-a ocupat de administrarea acesteia în tot cursul anului 2012, perioadă în care au fost săvârșite faptele ce formează obiectul dosarului, deși, pentru a scăpa de răspundere, acesta a înstrăinat aparent societatea către persoana menționată mai sus, B.C.A.

B.C.A. a fost de acord să preia părțile sociale ale firmei în schimbul a 300 de lei. B.C.A. nu a desfășurat activități de administrare a societății preluate și nici nu a intrat în posesia documentelor contabile ale acesteia sau a bucurilor care figurau în stoc la data preluării.

În perioada ianuarie – iulie 2012 și la data de 31 iulie 2012, organele de control ale Gărzii Financiare s-au prezentat în mod repetat la sediul SC G.B. SRL Bosanci în vederea unor verificări financiar-fiscale, dar la sediul declarat al persoanei juridice nu a fost găsită nicio persoană, iar în luna august administratorul Dragoș Stănescu a refuzat să se prezinte cu documentele contabile ale firmei, deși a fost somat legal în acest sens.

În calitate de administrator al SC G.B. SRL Bosanci, în cursul anului 2012, inculpatul Dragoș Stănescu nu a înregistrat în evidența contabilă venituri de 6.014.094 de lei rezultate în urma comercializării bunurilor provenite din achiziții interne și intracomunitare, în acest mod sustrăgându-se de la plata către bugetul de stat a sumei de 1.530.861 lei, din care impozit pe profit în sumă de 87.478 lei și TVA în valoare de 1.443.383 de lei.

„În perioada ianuarie – septembrie 2012, inculpatul Dragoș Stănescu a declarat achiziții intracomunitare diminuate față de valoarea totală a achizițiilor efectuate în perioada verificată. Mărfurile achiziționate intracomunitar în valoare de 2.259.498 de lei și neînregistrate au fost comercializate la suma de 2.485.448 lei, sumă care reprezintă valoarea mărfii cu adaos comercial de 10% practicat de societate și care a fost comercializată pe teritoriul României fără a fi înregistrată în evidență contabilă și fără a se determina și declara la organele fiscale competente impozitul pe profit în valoare de 36.152 lei și TVA-ul aferent în sumă de 596.508 de lei. Prin omisiunea înregistrării și declarării acestor operațiuni, inculpatul a creat un prejudiciu total bugetului de stat în valoare de 632.660 de lei”, una dintre faptele lui Dragoș Stănescu, declarate de procurorii suceveni.

În perioada ianuarie – septembrie 2012, inculpatul Dragoș Stănescu a încasat în contul SC G.B. SRL Bosanci suma brută de 10.748.730 de lei, din care TVA în valoare de 2.080.399 de lei, baza impozabilă fiind de 8.668.330 de lei. În perioada ianuarie – septembrie 2012, SC G.B. SRL Bosanci a declarat livrări de bunuri în valoare netă de 7.110.705 de lei, cu TVA aferent în valoare de 1.706.569 de lei. Prin compararea încasărilor prin conturile bancare ale firmei cu sumele înscrise în deconturile de TVA, cod 300, depuse de societate în perioada supusă inspecției fiscale, s-a stabilit o diferență de venituri nete nedeclarate care se constituie ca bază impozabilă suplimentară pentru impozitul pe profit, respectiv venituri nedeclarate în valoare de 1.557.626 de lei, cu TVA de colectat în sumă de 373.831 de lei. Prin omisiunea înregistrării și declarării acestor venituri, inculpatul Dragoș Stănescu a creat o pagubă totală bugetului de stat în sumă de 623.051 de lei, reprezentând impozit pe profit în valoare de 249.220 de lei și TVA  aferent veniturilor neînregistrate în valoare de 373.831 de lei.

Prin omisiunea evidențierii în actele contabile sau în alte documente legale a operațiunilor comerciale efectuate și a veniturilor realizate, respectiv prin săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, s-a produs un prejudiciu total în valoare de 2.786.572 de lei, din care 372.850 lei reprezintă impozit pe profit și 2.413.722 lei reprezintă TVA.

În perioada ianuarie – septembrie 2012, în calitate de administrator al SC G.B. SRL Bosanci, inculpatul Dragoș Stănescu a dispus schimbarea sau transferul unor sume de bani, cunoscând că provin din săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală, în scopul ascunderii sau disimulării originii ilicite a acestor bunuri, dar a și deținut sau folosit sume de bani, cunoscând că acestea provin din săvârșirea de infracțiuni. În acest mod, a dispus de suma de 2.786.572 de lei provenită din săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală, respectiv acesta a folosit banii în interes personal, a transferat bani în contul personal, a efectuat plata mărfurilor achiziționate cu o parte din suma menționată mai sus.

Din suma respectivă inculpatul a efectuat plăți ale facturilor, a transferat suma totală de 478.000 lei cu titlu de „returnare creditare societate” în contul său personal deschis la o bancă comercială sau a retras numerar din conturile SC G.B. SRL Bosanci suma totală de 1.665.400 de lei cu titlu de „retragere sume împrumutate asociați”, „eliberare numerar prin cec/ordin de plată”, „returnare creditare societate” sau prin retragere numerar de la ATM – infracțiunea de spălare de bani.

Bosânceanului i-au fost sechestrate mai multe bunuri, dintre care o casă de locuit în comuna Bosanci și două autoturisme marca Mercedes Benz Sprinter.

sursa foto: suceavanews.ro

Adauga comentariu