Un analfabet, client al Fabricii de Permise de la Suceava, a reușit performanța de a pica de două ori la proba teoretică de obținere a permisului de conducere, deși i se șopteau răspunsurile în cască

Dosarul „Fabricii de permise” de la Suceava scoate la iveală câteva informații care greu pot fi digerate.

Unii dintre candidați care scoteau din buzunare până la 6.000 de euro pentru a obține permisul de conducere nici măcar nu știau să citească, astfel că au avut nevoie de mai multe încercări pentru a intra în posesia permisului.

Cotidianul online Ziar de Suceava vă prezintă situațiile unor candidați care au promovat fraudulos proba teoretică în cursul anului 2020, observându-se că aceștia prezintă un nivel extrem de scăzut de pregătire școlară, aspect contrastant prin raportare la capacitățile cognitive minimale care caracterizează abilitatea de a conduce pe drumurile publice.

Astfel, un candidat, persoană analfabetă, având asupra sa vesta prevăzută cu echipamente tehnice de înregistrare audio-video și transmitere la distanță (disimulate), nu a reușit în două situații distincte să promoveze proba teoretică, în condițiile în care răspunsurile urmau să i se dicteze în cască iar aportul său consta doar în a se așeza la stația de examinare și a bifa răspunsurile care i se comunicau prin intermediul echipamentului tehnic.

Astfel, cu ocazia testării din 19 august 2020, candidatul a selectat opțiunea de a susține examenul în limba maghiară, fapt ce a făcut imposibilă sprijinirea sa prin intermediul echipamentelor tehnice, iar în data de 7 septembrie 2020, în aceleași condiții, nu a reușit să materializeze răspunsurile ce i se dictau în cască în chestionarul de examen, fiind declarat respins. Abia cu ocazia celei de-a treia examinări a reușit să promoveze fraudulos, în aceleași condiții, proba teoretică.

Un alt candidat cu privire la care s-a constatat, pe baza probelor administrate, că a promovat fraudulos proba teoretică, contra unei sume de bani, în condițiile în care s-a constatat ulterior că acesta nu știe să citească și nu înțelege conținutul celor citite, similară fiind și situația altui candidat, persoană neșcolarizată căreia i-a fost facilitată promovarea probei teoretice și cu privire la care s-a putut constata în mod direct că nu citește, nu scrie și nu cunoaște nici măcar regulile și semnele  principale de circulație.

Situații similare au fost identificate și în cazul altor doi candidați, persoane neșcolarizate și ale căror cunoștințe în domeniul rutier sunt precare. De altfel, marea majoritate a candidaților care au fost sprijiniți în promovarea probei teoretice, contra unor sume de bani, au susținut anterior proba  teoretică în mai multe rânduri și au fost declarați respinși.

Adauga comentariu