Un călugăr a fost condamnat la opt ani și cinci luni de închisoare pentru șantaj, furt, înșelăciune și alte infracțiuni

Judecătoria Suceava l-a condamnat pe Constantin Ioachim Cercasov la opt ani și cinci luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de „șantaj”, „furt”, „înșelăciune”, „fals în înscrisuri sub semnătură privată”, „uz de fals” și „inducerea în eroare a organelor judiciare”.

Decizia nu este definitivă. Inculpatul are drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.


Constantin Ioachim Cercasov (70 de ani) a fost hirotonisit în trecut ca diacon, călugăr pe la mai multe mănăstiri, arată presa locală. 

Condamnarea de peste opt ani de închisoare reprezintă pedeapsa primită pentru mai multe infracțiuni pe care inculpatul le-a săvârșit, plus alte condamnări cu suspendare.

Procesul deschis pe seama dosarului în care Cercasov a fost condamnat la opt ani și cinci luni de închisoare a fost întocmit în anul 2016.

Starețul Mănăstirii Râșca, principala victimă din dosar

Principala victimă din dosar a fost starețul Mănăstirii Râșca, Mihail, arată Monitorul de Suceava.

Stareţul Mihail l-a primit cu braţele deschise la mănăstire pe călugărul Chiril (Cercasov), acum mulți ani de zile. Acesta din urmă i s-a părut un om descurcăreț și inteligent, care îl poate ajuta în acțiunile pe care le avea mănăstirea, inclusiv în probleme de ordin economic.   

Printre altele, călugărul a primit aprobarea de a reprezenta mănăstirea în faţa autorităţilor abilitate pentru a întocmi documentaţia şi a face demersuri pentru ridicarea unui așezământ de bătrâni. Folosindu-se de cecuri în alb, călugărul ar fi reușit să scoată bani din conturile mănăstirii.

Bărbatul a scos din bancă suma de 30.000 de lei, bani care erau în contul mănăstirii, pentru lucrări de restaurare, şi pe care şi i-ar fi însuşit. El a reuşit să scoată banii în baza unei procuri false, susţin procurorii, procură care îl împuternicea pe el, în locul stareţului, să aibă acces la conturile locaşului de cult.

Călugărul a fost acuzat de stareț că a strâns bani în numele mănăstirii și i-a însușit personal.
Mai mult, l-ar fi șantajat apoi pe stareț, cu un contract de muncă formal. Starețul a intrat inițial în jocul acestuia, după care, exasperat de situație, a cerut ajutor poliției.

Se întâmpla în 2016, iar ancheta a fost preluată de prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava de la acea vreme.   

Nu mai intrăm în detalii, faptele fiind vechi, însă cert este că procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava au strâns un noian de probe, în baza cărora l-au trimis în judecată pe Cercasov.

Parte civilă în dosar a fost și Raiffeisen Bank, de unde inculpatul ar fi ridicat ilegal bani din conturile mănăstirii. Banca s-a constituit parte civilă în dosar și are de primit de la inculpat, conform deciziei Judecătoriei Suceava, suma de 30.000 de lei, daune materiale.

Starețul Mihail nu s-a constituit parte civilă în dosar.

sursa foto: doxologia.ro

 

 

Adauga comentariu