Un caz de botulism s-a înregistrat la Spitalul Județean Suceava

În urmă cu aproximativ zece zile, un rădăuțean în vârstă de 51 de ani a fost internat la Spitalul din Rădăuți. Până ieri a stat internat la respectivul spital, neștiindu-se de ce boală suferă. Ieri seară bărbatul a ajuns la Spitalul Județean Suceava, unde medicii suceveni au presupus de la început diagnosticul victimei. În urma investigațiilor s-a demonstrat faptul că rădăuțeanul suferă de botulism, o boală rară care poate deveni fatală.

Tratamentul pentru această boală constă în administrarea unui ser, serul antibotulinic. Acest ser se găsește foarte greu. Ultimul caz de botulism a fost înregistrat la Suceava în anul 2015, când serul antibotulinic, care ar putea salva viața pacientului, nu se găsea deloc în România, dar nici în țările învecinate.

Spitalul Județean Suceava a apelat la ajutorul Spitalului Clinic Doctor Ion Cantacuzino București, astfel serul a ajuns la Suceava în această dimineață.

În cel mai scurt timp medicii i-au administrat serul salvator pacientului.

Bărbatul diagnosticat cu botulism este internat la Secția Terapie Intensivă a Spitalului Județean Suceava, starea acestuia este gravă, dar stabilă. Funcțiile vitale, respectiv respirația, pulsul, tensiunea arterială și temperatura sunt în parametrii corespunzători.

Direcția de Sănătate Publică Județeană Suceava a început o anchetă privind acest caz. Un borcan de castraveți murați în oțet, nesterilizat corespunzător este considerat ca fiind sursa dezvoltării  acestui virusului. Familia pacientului a dus respectivul borcan la Direcția de Sănătate Publică pentru a se efectua asupra acestuia cercetări pentru aflarea certă a provenienței bolii.

Ce este botulismul?

 

Botulismul este o boală rară, dar foarte gravă ce se transmite prin intermediul alimentelor. De foarte multe ori devine fatală. Această boală se manifestă prin lipsa puterii, vedere încețoșată, stări de oboseală și dificultăți de vorbire. Boala nu afectează de obicei starea de conștiență a victimei și nu cauzează febră. 

Fără un tratament la timp, botulismul poate duce la paralizie, dificultăți de respirație sau chiar deces.

Virusul care provoacă botulismul nu poate fi văzut, mirosit sau gustat. Intervalul de îmbolnăvire oscilează între șase ore și opt zile.

Se recomandă aruncarea conservelor „ciudate”, cu capacul bombat sau care emană un miros suspect. 

Sterilizarea conservelor timp de o oră și jumătate la 120 de grade Celsius este o măsură de igienă eficientă pentru că distruge virusul.

În intervalul anilor 2014 – 2015 s-au înregistrat alte două astfel de cazuri. 

 

Primul caz l-a avut pacient pe un bărbat în vârstă de 62 de ani din orașul Liteni, care a decedat după ce a consumat o conservă de pește. Atunci, bărbatul a fost tratat de constipație și ocluzie intestinală, aflându-se că suferă de botulism prea târziu. La spital bărbatului i s-a administrat un laxativ, iar pe urmă a fost trimis acasă. Deoarece bărbatul a pierdut foarte mult timp fiind plimbat de la un spital la altul, a decedat.

Al doilea caz de botulism a pornit după ce un bărbat a consumat macrou marinat dar și cârnați făcuți în casă și ținuți într-un borcan cu untură. Atunci medicii și-au dat seama mai repede care este diagnosticul corect, dar din păcate serul antibotulinic nu se găsea în România, dar nici în țările învecinate.

Cetățenii sunt rugați să aibă grija la modul de sterilizare și păstrare a alimentelor preparate în casă!

sursa foto: bucatarulpriceput.ro

Comentarii

Georgiana

27.11.2018 15:19

Botulismul nu este dat de un virus...este dat de o toxina bacteriana clistridium botulinum. 

Adauga comentariu