Un cioban a fost pedepsit cu măsura educativă a asistării zilnice pentru că la vârsta de 15 ani l-a rupt cu bătaia pe ciobanul unei stâne învecinate. Agresorul a dezbrăcat victima și i-a furat telefonul, 10 lei și pachetul cu țigări

Judecătoria Rădăuți a luat față de inculpatul Dumitru Emanuel Grumeza (minor la data săvârșirii infracțiunii) măsura educativă a asistării zilnice pe o perioadă de șase luni pentru săvârșirea infracțiunii de „tâlharăie calificată”.

Inculpatul și persoana responsabilă pentru faptele acestuia sunt obligate să plătească victimei în solidar suma de 12.000 de lei, reprezentând daune morale. De asemenea, cele două persoane sunt obligate să plătească în solidar și suma de 3.147,48 lei, reprezentând contravaloarea serviciilor medicale acordate victimei.

Decizia nu este definitivă. Față de aceasta se poate face apel în termen de 10 zile de la comunicare.


La data de 6 iulie 2018, pe la ora 12.00, victima care lucra ca cioban la o stână de capre din localitatea Șerbăuți s-a retras cu turma de capre la umbră, la marginea pădurii de la limita imașului. Atunci, aceasta a fost observată de către Dumitru Emanuel Grumeza, un minor care lucra ca cioban la o stână învecinată. Proprietarii celor două stâne împărțeau imașul comunal, motiv pentru care de-a lungul timpului între ei au avut loc dispute.

Grumeza s-a apropiat de victimă și i-a atras atenția că încalcă locul de pășunat al stânei la care lucrează. Pe urmă, agresorul l-a întrebat pe respectivul cioban de unde este de loc. Astfel, individul a aflat că victima domiciliază în comuna Zamostea.

La scurt timp, într-un moment de neatenție al victimei, inculpatul a venit prin spatele acesteia cu o bâtă ciobănească pregătită în prealabil și a lovit-o puternic în zona capului. În urma loviturii, victima a căzut la pământ, unde agresorul a continuat să îi aplice lovituri bărbatului cu același obiect peste tot corpul. În timp ce Grumeza îi aplica  bărbatului loviturile îi reproșa că nu are ce căuta în zonă și că provine dintr-o localitatea unde în trecut el a fost agresat de niște indivizi.

În timpul bătăii, victima nu a putut opune rezistență. Agresorul a profitat de situația victimei și pentru a o umili a început să dezbrace victima. Grumeza a dezbrăcat victima la bustul gol și i-a aruncat hainele în pârâul din apropierea pădurii.

Când Grumeza a ajuns la pantalonii victimei, i-a controlat buzunarele și i-a furat telefonul mobil, suma de 10 lei și pachetul de țigări. Pe urmă, agresorul a plecat spre stâna unde lucra.

Victima a rămas câteva ore în stare de semiconștiență la pământ. Apoi, cu greu, a pornit pe jos prin pădure complet dezbrăcată și bătută. Pe la ora 19.30 - 20.00 victima a ajuns la stâna unde era angajat. Acolo a intrat în contact cu mai mulți martori care au observat prezența multiplelor semne de violență de pe corp.

În aceste condiții, proprietarul stânei a sunat la 112 și a anunțat cele petrecute. La fața locului a ajuns o ambulanță care a preluat victima și a transportat-o la Spitalul Județean Suceava. Ciobanul agresat a ajuns la spital pe la ora 21.50. La spital, victima a ajuns cu policontuzionată prin agresiune, cu echimoză periorbitală bilateral, echimoze toracice, abdomen, membre inferioare, disnee, crepitații osoase la nivelul toracelui bilateral, abdomen acut. Acesta a fost internat la ora 00.55 cu diagnosticul „hemopneumotorax stâng post-traumatic”.

În aceeași seară victima a fost supusă unor intervenții chirurgicale pentru evacuarea aerului și a sângelui din cavitatea pleurală.

Conform certificatului medico-legal, viața victimei a fost pusă în pericol.

În ceea ce-l privește pe agresor, după ce agresiunea s-a consumat, acesta s-a dus la stâna un lucra și i s-a lăudat proprietarului că i-a „dat patru baroase” ciobanului de la stâna învecinată.

Ce a spus inculpatul la audieri

„Inculpatul a susținut că în ziua de 6 iulie 2018, în jurul orei 10.00, observând că ciobanul de la stâna învecinată a scăpat animalele pe locul de pășunare al celeilalte stâne, s-a apropiat de el lângă pădure, dincolo de pârâu și i-a cerut să-și retragă animalele pe partea lui de pășune, ceea ce acesta, aflat sub influența consumului de băuturi alcoolice a și făcut fără să aibă loc vreun conflict și fără să-i sustragă vreun bun”, se arată în rechizitoriu.

Inculpatul nu avea antecedente penale și provine dintr-o familie dezorganizată.

 

 

Adauga comentariu