Un criminal, ce a ucis cu bestialitate un bătrân, în Spania, este adus acasă de autoritățile române

Curtea de Apel Suceava a admis sesizarea formulată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava cu privire la transferul lui Vasile Lupu (40 de ani), din orașul Dolhasca, condamnat de către autorităţile judiciare din Spania la pedeapsa de 20 de ani de închisoare cu executare în regim de detenţie, aflat în prezent într-un penitenciar de pe teritoriul Spaniei.

La data de 21 octombrie 2016, Tribunalul Provincial Castellon l-a condamnat definitiv pe Vasile Lupu la 20 de ani de închisoare pentru comiterea infracțiunilor de omor, furt cu violenţă în casă de locuit și lipsire de libertate în mod ilegal.

Magistrații suceveni au dispus transferarea persoanei condamnate Vasile Lupu într-un penitenciar din România pentru continuarea executării pedepsei de 20 de ani de închisoare.

În toamna anului 2016, judecătorii spanioli au dat pronunţarea finală în cazul celor patru români care l-au jefuit şi omorât, în luna februarie 2013, pe afaceristul Vicente Almela din Vall d’Uixo. Astfel, fraţii Ion şi Vasile Lupu, din oraşul sucevean Dolhasca, s-au ales fiecare cu câte 20 de ani de închisoare pentru omor şi jaf. Aceeaşi pedeapsă a primit-o şi Gheorghe Oprea, în timp ce iubita sa Cristina Alin Mărgoi, menajera familiei Almela, s-a ales cu 18 ani de detenţie.

Afacerist spaniol omorât în timpul unui jaf

Juriul i-a găsit vinovaţi pe cei patru de moartea lui Vicente Almela, în vârstă de 90 de ani, precum şi de jaful dat la locuinţa acestuia. Anchetatorii au stabilit că menajera Mărgoi a deschis uşa, din interior, complicilor săi, care au fost informaţi despre bunurile de valoare deţinute de soţii Almela. Bătrânul şi nevasta sa, de 87 de ani, au fost legaţi şi loviţi cu sălbăticie.

Vicente Almela a murit asfixiat de banda pe care atacatorii i-au pus-o peste gură şi nas. Agresorii i-au pus de asemenea pe faţă bătrânului, sutienul soţieie sale, care l-a împiedicat de asemenea să respire, provocându-i moartea. Bătrâna a fost şi ea bătută, ajungând la spital cu contuzii şi leziuni la nivelul nasului, a gleznelor şi încheieturilor. Legistul, care a efectuat autopsia victimei, a declarat că bătrânul a fost lovit cu putere, având umărul deplasat în totalitate. Acesta a mai subliniat, de asemenea, că atacatorii au folosit forţă excesivă, deşi victimele nu au putut să opună rezistenţă, din cauza vârstei înaintate.

După producerea jafului, agresorii au legat-o pe Mărgoi, pentru a simula că şi ea ar fi fost victimă a atactului. Indivizii au furat din casa familiei Almela bijuterii şi suma de 9.000 de euro, iar înainte de a fugi cu maşina, ei au forţat o fereastră pentru a da impresia că s-a intrat în locuinţă pe acolo.

Pedepse mult mai mari cerute de procurorii spanioli Procurorii spanioli au finalizat, în toamna anului 2015, urmărirea penală în cazul omorârii omului de afaceri Vicente Almela, stabilind că autorii faptei au fost fraţii Ion, Vasile şi Petru Lupu, din oraşul Dolhasca, care au acţionat împreună cu Alina Cristina Mărgoi şi Gheorghe Oprea. Dacă fraţii Ion şi Vasile Lupu au fost deja arestaţi, cel de-al treilea frate, Petru Lupu, nu a fost găsit deocamdată de anchetatorii spanioli.

La început, doar Ion şi Vasile au fost acuzaţi de moartea afaceristului spaniol, însă ulterior procurorii au descoperit că şi Petru Lupu a avut legătură cu jaful nereuşit comis asupra lui Vicente Almela. Procurorii spanioli au cerut pentru cei cinci români acuzaţi de uciderea afaceristului spanioli pedepse cu închisoare de 108 ani.

În primăvara anului 2015, Vasile Lupu, de 37 de ani, din Dolhasca, a fost arestat în Marea Britanie după ce a fost trecut pe lista Most Wanted a infractorilor din Spania. În martie 2014, poliţiştii britanici au primit un pont cum că Lupu s-ar aflat la o adresă din Bedfordshire, astfel că au făcut o percheziţie la această adresă reuşind să-l captureze pe Vasile Lupu, suceveanul fiind extrădat în Spania.

Purtătorul de cuvânt al National Crime Agency din Marea Britanie a confirmat arestarea sa, dar nu a dat alte detalii. În prezent Lupu este încarcerat într-o închisoare de maximă siguranţă din Madrid.

Fratele său a fost prins în România

Fratele său, Ion Lupu (36 de ani), din Dolhasca, (foto jos) este de asemenea aflat într-o închisoare din Spania, după ce a fost extrădat din România pentru că ar fi fost şi el părtaş la omorârea lui Vicente Almela.

La sfârşitul lunii ianuarie 2014, Curtea de Apel Suceava a dispus arestarea preventivă pentru 14 zile a lui Ion Lupu, pe numele căruia Prima Instanţă şi Curtea Magistraţilor din Nules (Catellon), a emis la data de 18 octombrie 2013 un mandat european de arestare, fiind acuzat de furt prin violenţă dintr-o casă locuită, lipsire de libertate în mod ilegal şi omucidere.

Lupu a fost prins de poliţiştii Serviciului Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Suceava care au fost sprijiniţi de Poliţia oraşului Dolhasca, suspectul fiind găsit la data de 21 ianuarie 2014, în jurul orei 10.30, în Dolhasca. Acesta a fost reţinut pentru 24 de ore, iar Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava a înaintat Curţii de Apel Suceava propunerea de luare a măsurii arestării inculpatului Ion Lupu, pe baza mandatului european emis de către autorităţile judiciare din Spania, respectiv Prima Instanţă şi Curtea Magistraţilor din Nules (Castellon), în vederea predării către autorităţile judiciare spaniole.

Ion Lupu a spus în faţa magistraţilor suceveni că este de acord să fie extrădat în Spania deoarece nu este vinovat, el vrând să se clarifice dacă a avut vreo implicare în faptele de care este acuzat.

În semnalarea Biroului SIRENE Naţional s-a reţinut că “la primele ore ale dimineţii de 23/24 februarie 2013, persoana căutată, împreună cu alte persoane, a intrat într-o casă locuită din Vall d’Uixo (Castellon), timp în care cei doi proprietari foarte vârstnici ai imobilului dormeau. Persoanele acuzate le-au legat mâinile bătrânilor şi i-au bătut, unul dintre aceştia fiind ucis ca urmare a acestui fapt. După ce au scotocit prin casă, au luat diferite bunuri din seifuri, părăsind în grabă locul infracţiunii”.

Adauga comentariu