Un escroc care își îndesa în buzunare banii rezultați din încasările unei firme din Rădăuți la care era angajat a fost condamnat la patru ani de închisoare

Judecătoria Rădăuți l-a condamnat pe Mihail Cătălin Boeroiu la patru ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de „delapidare în formă continuată”.

Decizia nu este definitivă. Față de aceasta se poate face apel în termen de 10 zile de la comunicare.


În cursul lunii iunie 2016, Mihail Cătălin Boeroiu a cauzat firmei la care era angajat un prejudiciu total de 12.569,08 lei. În calitatea sa de angajat la SC Alexiana Group SRL, din Rădăuți, și de gestionar al sumelor de bani încasate în numerar de la clienți, individul și-a însușit diferite sume de bani provenind din încasări, avansuri sau resturi de plată, fără drept și uneori fără a emite chitanță sau bon fiscal. În total, individul și-a însușit banii primiți de la nouă clienți.

Cercetările au pornit după ce la data de 30 septembrie 2016, firma păgubită, care are ca obiect de activitate producția și montarea de articole din metal, a anunțat Poliția cu privire la faptul că a suferit un prejudiciu în sumă totală de 33.273,48 de lei. Suspiciunile conducerii firmei au fost că în perioada martie - iunie 2016, inculpatul, angajat al firmei în calitate de reprezentant tehnic, și-a însușit în mod repetat sume de bani provenite din încasări sau prin ridicarea nejustificată de sume de bani din contul firmei.

Bărbatul în cauză a fost angajat la firma menționată în perioada 25 martie 2016 - 17 octombrie 2016. În cadrul sarcinilor de serviciu, inculpatul avea și atribuții de încasare în numerar, cu emitere de bon fiscal sau chitanță, de sume de bani cu titlu de avans sau plăți finale lucrări, de la clienți persoane fizice sau juridice. Sumele de bani trebuiau depuse în ziua imediat următoare a încăsărilor în conturile bancare ale firmei.

După ce la finalul lunilor iunie și iulie 2016 au fost efectuate verificări pe linie contabilă privind activitatea de serviciu a inculpatului, contabila firmei a sesizat o serie de nereguli, deoarece existau neconcordanțe între sumele de bani încasate de inculpat și cele depuse în contul firmei. De asemenea a fost descoperită și lipsa documentelor mai multor documente fiscale, precum și mai multe cheltuieli nejustificate legate de îndeplinirea serviciului ori pierderi materiale determinate de calitatea slabă a unor lucrări ce au atras neplata de către clienții nemulțumiți a respectivelor lucrări la prețul convenit la preluarea comenzii.

Se pare că individul și-a însușit următoarele sume de la cei nouă clienți sus-menționați:

  • de la un client a încasat suma de 656,33 lei, fără a emite bon fiscal;
  • de la un client a încasat suma de 3.416 lei, conform bonului fiscal emis la data de 8 iunie 2016;
  • de la un client a încasat un rest de plată în sumă de 551,19 lei, conform bonului fiscal emis la data de 14 iunie 2016;
  • de la o clientă a încasat suma de 950 de lei, conform bonului fiscal emis la data de 22 iunie 2016:
  • de la o societate a încasat, ca plată parțială pentru niște articole livrate, suma de 2.000 de lei, conform chitanței din data de 22 iunie 2016;
  • de la un client a încasat suma de 1.013,01 lei, fără a emite bon fiscal;
  • de la o clientă a încasat suma de 603,24 lei, fără a emite bon fiscal;
  • de la un client a încasat suma de 2.200 de lei, fără a emite bon fiscal;
  • de la un client a încasat suma de 1.179,32 de lei emițând bon fiscal.

Individul a fost audiat în calitate de suspect, iar pe urmă a plecat la muncă în Franța, pe durată nedeterminată. Bărbatul a recunoscut că și-a însușit sumele de bani de la cei nouă clienți, motivând că a folosit banii pentru niște nevoi personale.

Diferența de bani până la 33.273,48 de lei rezultă că a fost provocată pe seama cheltuielilor nejustificate pe care inculpatul le-a efectuat sau de neîncasarea contravalorii unor lucrări executate, din cauza calității slabe a acestora. Aceste abateri nu se încadrează în infracțiunea de „delapidare”. 

Mihail Cătălin Boeroiu mai are și alte antecedente penale. În anul 2021, Tribunalul Prahova l-a condamnat la doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare (cu termen de încercare de cinci ani și șase luni), pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals. Tot în anul 2012,  Judecătoria Ploiești l-a condamnat pe acesta la trei ani de închisoare cu suspendare (termen de încercare cinci ani și șase luni) pentru săvârșirea infracțiunii de delapidare.

Inculpatul nu a plătit încă valoare prejudiuciului creat. Acesta nu figurează în evidență cu bunuri mobile sau imobile. În plus, individul are amenzi și cheltuieli de executare silită în valoare totală de 21.488 de lei.

Adauga comentariu