Un individ, care a încercat să tâlhărească cu un cuțit o persoană în vârstă de 88 de ani, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Tâlharul a fost pus pe fugă de victima care s-a dovedit mai deșteaptă decât el

Ieri, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Gura Humorului au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de un inculpat pentru săvârşirea infracţiunii de „tentativă la tâlhărie calificată”.

„Din actele de urmărire penală efectuate până în prezent a rezultat că la data de 07.05.2022, în jurul orelor 21:50, inculpatul a pătruns fără drept în curtea locuinței persoanei vătămate, persoană ce locuiește singură, aflată într-o vădită stare de vulnerabilitate, datorită vârstei de 88 de ani și stării de sănătate, respectiv cu deficiențe locomotorii și ulterior în interiorul locuinţei, loc în care cu fața acoperită, s-a apropiat de aceasta și prin amenințare cu o armă albă (cuțit) i-a solicitat să-i dea banii pe care-i deţine în locuinţă.

Având prezenţă de spirit, persoana vătămată a apucat cu mâna dreaptă cuţitul care era îndreptat către ea, tăindu-se în palmă iar cu mâna stângă i-a îndepărtat autorului masca chirurgicală care-i acoperea fața precum şi fesul purtat pe cap, fără însă a-l putea recunoaşte pe agresor, observând doar că purta pantaloni scurţi de culoare închisă, deoacere picioarele în partea de jos erau descoperite. Inculpatul şi-a pus fesul la loc pe cap, a prins-o cu mâna de față pe persoana vătămată provocându-i leziuni, cerându-i în continuare să-i dea toţi banii pe care îi are.

Pentru a reuşi să scape de agresor, persoana vătămată l-a minţit pe acesta că sumele de bani le ţine într-un borcan ascuns în afara locuinţei, cerându-i să îl urmeze pentru a-i arăta locul exact.

Astfel, sprijinindu-se de obiectele din jur şi fiind urmată îndeaproape de agresor, persoana vătămată a reuşit să iasă din locuinţă, moment în care a început să strige după ajutor, strigăte care au alarmat vecinii și l-au speriat pe inculpat care a fugit, părăsind curtea locuinţei persoanei vătămate.

Față de inculpat s-a dispus la data de 08.05.2021, măsura reținerii pentru 24 ore, acesta fiind prezentat la data de 09.05.2021 instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă.

Judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Gura Humorului  a admis cererea şi a dispus emiterea unui mandat de arestare pe numele inculpatului pentru o perioadă de 30 de zile.

Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea unei măsuri preventive  reprezintă   etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, au transmis procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Gura Humorului.

Inculpatul este Mihai Gabriel Lăcătuș. Acesta a contestat deja decizia de mai sus.

Adauga comentariu