Un individ, a cărui improvizație pentru a fura curent a produs un incendiu într-un bloc din Suceava, a fost condamnat la nouă luni de închisoare cu suspendare

Judecătoria Suceava l-a condamnat pe Viorel Drăghia la nouă luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunilor de „distrugere”, „furt în formă continuată” (două acte materiale) și „executarea sau folosirea de instalații clandestine în scopul racordării directe la reţea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare în formă continuată” (două acte materiale).

Termenul de supraveghere stabilit este de doi ani.

Pe durata termenului de încercare inculpatul are obligaţia să presteze timp de 60 de zile o activitate neremunerată în cadrul Primăriei municipiului Suceava sau în cadrul DGASPC Suceava.

Inculpatul trebuie să plătească către Delgaz suma de 5.073,83 lei, reprezentând daune materiale.

Nefiind definitivă. față de această decizie se putea face apel în termen de 10 zile de la comunicare.


La data de 22 iulie 2017, în jurul orei 04.45, Viorel Drăghia a produs distrugerea prin incendiere a dulapului metalic, împreună cu bunurile din interior, aparținând unei vecine, situat la etajul doi al unui bloc de locuințe din municipiul Suceava. Distrugerea s-a produs ca urmare a folosirii unor instalații clandestine de racordare directă la panoul electric.

De asemenea, la data de 6 septembrie 2017, ca urmare a unui control s-a constatat faptul că imobilul inculpatului era racordat la rețeaua de joasă tensiune printr-o instalație artizanală, legătura fiind făcută cu un conductor de aluminiu de 6 mm trecut printr-o siguranță bipolară situată în apartamentul bărbatului, legat pe direct în firida de distribuție și contorizare palier, fără contor electric.

Femeia a cărei dulap a luat foc, a spus la audieri că știa despre improvizația vecinului său prin care era legat ilegal la tabloul electric de mai mult timp, dar vecinii ar fi acceptat situația.

La audieri, Viorel Drăghia a recunoscut parțial faptele. Acesta a spus că în perioada 2016 - 2017 a luat decizia de a se racorda ilegal la rețeaua de distribuție a energiei electrice. Pe urmă improvizația ar fi fost depistată de angajații Delgaz, care au debranșat instalația ilegală. După o perioadă de timp, inculpatul s-a racordat din nou ilegal la instalația electrică a blocului. 

„Cu privire la incendiul provocat, inculpatul a declarat că acesta a fost provocat de nişte hârtii care ar fi fost introduse în panoul electric, iar nu de la instalaţia clandestină pe care a conceput-o. Inculpatul a recunoscut că a realizat instalaţia improvizată fără a avea studii în domeniul electric, însă acesta s-a bazat pe cunoştinţele dobândite ca urmare a exercitării meseriei de sudor. În ceea ce priveşte paguba creată, inculpatul a declarat că şi-ar dori să o repare, însă nu dispune de sumele necesare, întrucât nu realizează venituri, având doar o pensie de 900 de lei pe lună”, se arată în motivarea deciziei.

Instanța de judecată a reținut faptul că incendiul nu a izbucnit din cauza hârtiilor pomenite de Viorel Drăghia. Din verificările celor de la ISU Suceava și din declarațiile martorilor a reieșit faptul că incendiul a fost provocat de improvizația inculpatului.

Inculpatul nu este cunoscut pentru alte antecedente penale, conform cazierului judiciar.

Adauga comentariu