Un individ, ce a devenit activist de mediu după ce l-a bătut pe pădurarul care l-a oprit din a fura lemne, a fost condamnat la închisoare cu suspendare: „Nu vreți să mă ajutați, eu de azi stau pe capul vostru”

Curtea de Apel Suceava a respins, ca nefondat, apelul lui Vasile Buceac, împotriva sentinței Judecătoriei Rădăuți care l-a condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de „ultraj”.

Termenul de supraveghere stabilit este de doi ani. Pe parcursul termnului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 90 de zile în cadrul Primăriei Rădăuți sau a Primăriei Izvoarele Sucevei.

Inculpatul este obligat să îi plătească victimei suma de 3.000 de lei, cu titlul de daune morale.

Decizia este definitivă.


La data de 30 decembrie 2015, în jurul orei 22.00, un pădurar din cadrul Ocolului Silvic Brodina se afla în cantonul silvic de care este răspunzător. La un moment dat, acesta a observat o autoutilitară care s-a oprit la circa 100 - 150 de metri de sediul cantonului. Din autoutilitara respectivă au coborât mai multe persoane, care au început să încarce niște lemne de foc care erau stivuite în zonă.

Pădurarul s-a dus spre autoutilitara menționată și în timp ce se apropia de aceasta l-a recunoscut pe proprietar.

Conform pădurarului, în timp ce vorbea cu proprietarul mașinii, a fost lovit în spate și în zona feței cu pumnul de către Vasile Buceac. În urma loviturilor încasate, victima a căzut în albia pârâului aflat în apropiere. După ce s-a ridicat de jos, victima s-a dus la autoutilitară, a luat cheia de contact și a fugit spre pădure. Până să ajungă la cantonul silvic, pădurarul a sunat la 112 și a sesizat cele întamplate.

Pădurarul a spus că atunci când a ajuns la cantonul silvic, Vasile Buceac a început să îl amenințe și să îl înjure. Vizat de mesajele individului a fost atât pădurarul, cât și familia acestuia. 

Conform certificatului medico-legal, pădurarul a avut nevoie de 3 - 4 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare.

În cadrul reaudierii pădurarului din luna iulie 2018, acesta a spus că își retrage plângerea, dar săvârșindu-se infracțiunea de „ultraj”, retragerea plângerii prealabile cu privire la această faptă nu are niciun efect în privința tragerii la răspundere penală a autorului.

Indivizii care încărcau lemnul în autoutilitară, au declarat că acel material lemnos îi aparține tatălui lui Vasile Buceac. Pe parcursul urmăririi penale, aceștia nu au depus la dosar niciun act doveditor în acest sens.

În luna noiembrie a anului 2020, Vasile Buceac împreună cu doi indivizi l-au căutat telefonic pe pădurar. Pe urmă aceștia au ajuns la sediul locuinței de serviciu a pădurarului și i-au cerut o mașină cu circa 40 de metri cubi de lemn de lucru. Unul dintre indivizi voia să își construiască o casă și avea nevoie de lemne. După ce pădurarul le-ar fi explicat care sunt procedurile ce trebuie respectate în vederea achiziționării materialului lemnos, Buceac i-ar fi spus pădurarului „Da... mai vedem noi. O să ne dai tu lemn cât o să vrem noi”.

După vreo lună de zilă, pădurarul a fost sunat din nou de către Vasile Buceac, care i-a cerut trei mașini de lemn fără acte și fără să achite contravaloarea materialului lemnos. Pădurarul i-a spus că nu poate da curs solicitării, iar Buceac i-ar fi spus „Ascultați-mă, nu vreți să mă ajutați, eu de azi stau pe capul vostru”. După acest moment, victima nu a mai vorbit cu agresorul, dar l-a surprins pe Buceac și pe fratele său în timp ce făceau fotografii în fondul forestier pe care victima îl avea în gestiune. Pe urmă, fotografiile au fost postate pe Facebook și pădurarul a fost acuzat de ilegalități la regimul silvic.

În luna ianuarie 2021, în jurul orei 14.00, pădurarul a surprins un grup de persoane, printre care și agresorul, care realizau înregistrări video cu o dronă deasupra cantonului silvic unde locuiește și a zonei adiacente.

La audieri, Vasile Buceac nu a recunoscut că i-ar fi solicitat pădurarului lemne fără acte și fără să îi achite contravaloarea. Acesta a spus că ar fi vorbit cu pădurarul despre o mașină de lemne pe care voia să o cumpere, dar nu l-ar fi constrâns în niciun fel pentru a obține acest lucru.

 

 

Adauga comentariu