Un metru de autostradă construit cu fonduri private, între Putna și Voroneț

Afaceristul sucevean Ștefan Mandachi a construit în mod simbolic, din banii săi, primul metru de autostradă din Moldova.

Acesta a anunțat faptul că la data de 15 martie 2019, la ora 15.00, va suspenda timp de 15 minute activitatea restaurantelor pe care le administrează.

Omul de afaceri Ștefan Mandachi a construit un metru de autostradă la Suceava, într-o singură zi, prin mobilizarea unei echipe de doar 17 oameni și a lansat o provocare pentru românii din întreaga lume, indiferent de statut social sau profesie, în încercarea de a atrage atenția asupra amânării excesive a construirii autostrăzii în Moldova.

Ștefan Mandachi a provocat câțiva oameni de afaceri, Ion Țiriac, George Becali și Viorel Cataramă, să urmeze și ei exemplul lui.

Suceveanul Ștefan Mandachi este proprietarul rețelei Spartan, având circa 40 de restaurante, în aproape toată România 

Ștefan Mandachi a făcut trei milioane de afișe și trei milioane de șervețele cu mesajul: „ROMÂNIA VREA AUTOSTRĂZI!”. Din luna septembrie a anului 2018, fiecare client al restaurantelor sale primește câte un astfel de afiș și un șervețel.

„Din două mii de oameni, măcar unul moare nevinovat pe drumuri! De ce să moară un om nevinovat din cauza drumurilor? Nu vreau să stau la doi metri sub pământ, așa că mă întreb, în SRL-ul numit România, cine anume se face vinovat pentru că n-am un singur centimetru de autostradă în Moldova și riscul de a deceda nevinovat în trafic este cel mai ridicat?

Există vinovați cu nume și prenume pentru toți nervii pe care mi i-am făcut pe șosele de 15 ani de când am permis de conducere? Există nume și prenume pentru că mi s-a pus viața în pericol sau că am stat la volan ani în plus? Că mor oameni nevinovați? Că pot fi strivit de tiruri, că-mi cad bariere în cap pe drum botezat European? Că pot călca eu la rândul meu pietoni, căruțe, pisici, câini?

Îmi vine să vomit când aud că vinovații sunt miniștri, autorități, direcția cutare, secretarul de stat, regia de drumuri, primăria nu știu care, regii șoselelor etc. La mine în firmă nu răspunde recepționerul că electricianul nu și-a primit banii, ci eu răspund. Pe de altă parte România se află în cel mai dezvoltat moment din punct de vedere economic din istoria sa și datorită celor 19. Dar și datorită MIE, datorită ȚIE, datorită NOUĂ. Dar aici nu vorbim despre economie, ci despre autostradă. Care ar putea să tripleze puterea noastră economică. România și Țările Române au suferit cumplit pe pe parcursul istoriei și în numele aceste crunte suferințe merită să risc să-i identific fără frică pe cei vinovați. (...)

De vorbe și scuze sunt sătul așa că am făcut ceva concret:

– am printat peste TREI milioane de afișe pe care le-am livrat clienților pe tăvile din restaurantele din toată țara, imprimate cu ROMÂNIA VREA AUTOSTRĂZI.

– am tipărit alte milioane de șervețele personalizate cu ROMÂNIA VREA AUTOSTRĂZI, pe care le transport spre restaurantele din țară cu camioane care circulă pe străzi mai proaste decât în Bosnia Herțevogina.

Deocamdată nimeni nu m-a încurajat. Unii mi-au blocat afișele, dar nu mă opresc pentru nimic în lume”, a scris Ștefan Mandachi pe blog-ul său.

Cei de la republica.ro l-au întrebat pe afaceristul sucevean dacă și-a calculat riscurile și cum i-a venit această idee.

„Ideea a venit de la o frustrare colosală adunată în ani mulți. Consider că risc totul. Am calculat, evident. Am expus întreaga rețea de restaurante, întreaga franciză, toți partenerii, toți angajații, familia mea. Toți anii mei de muncă îi pun pe tavă pentru un ideal. Dar nu mai pot să-mi trădez sufletul, iar sufletul meu vrea să vorbească. Sunt un om de afaceri cinstit, dar nu cred că e relevant asta în contextul în care ies la luptă total vulnerabil și asumat. Un astfel de risc nu poate fi calculat cu precizie și nici nu mă interesează să-l calculez. În schimb, idealul și visurile mi le calculez ultraprecis: vreau autostradă”, a răspuns Ștefan Mandachi site-ului republica.ro.

Tot celor de la republica.ro, Ștefan Mandachi le-a spus că: „În fiecare business al meu scrie citeț: <Dacă nu primești bon fiscal, anunță-ne și primești pe loc 100 euro> .

Nu pot verifica toți vânzătorii din afaceri, dar cine din firmă e prins că nu fiscalizează, va fi reclamat la poliție pe loc”.

sursa video: /Youtube Atelierul de Detailing

sursa material Oana Șlemco și republica.ro

sursa foto: www.digi24.ro, www.newsbucovina.ro

 

 

Adauga comentariu