Un pădurar de la Ocolul Silvic Moldovița care a mușamalizat o tăiere ilegală de 76 de arbori a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare

Judecătoria Câmpulung Moldovenesc l-a condamnat la un an de închisoare cu suspendare pe inculpatul Vasile Char pentru comiterea infracțiunilor de fals intelectual și uz de fals. Decizia magistraților câmpulungeni nu este definitivă.

La data de 19 iunie 2017, Garda Forestieră Suceava a adresat o plângere către Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Suceava cu privire la săvârșirea infracțiunii de fals intelectual săvârșită de pădurarul Vasile Chiar de la Ocolul Silvic Moldovița.

Conform sesizării, la data de 7 aprilie 2017, pădurarul a întocmit 13 procese verbale de contravenție, aplicate pentru tăieri ilegale de arbori, sancțiunea principală fiind „avertismentul”, iar valoarea prejudiciului a fost stabilită între 599,72 și 685,87 de lei, undeva între 4,3 și 4,97 ori valoarea unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, adică la limita întrunirii elementelor constitutive ale infracțiunii de tăiere fără drept de arbori.

Conform rechizitoriului întocmit de procurori, Vasile Char este angajat în funcția de pădurar la Ocolul Silvic Moldovița. De-a lungul timpului, pe raza cantonului pe care îl administrează inculpatul au avut loc mai multe tăieri și furturi de arbori, de către persoane necunoscute. Pentru a acoperi pagubele create și pentru a nu fi efectuate verificări de către organele de cercetare penală, la data de 7 aprilie 2017, inculpatul Vasile Char a întocmit un număr de 13 procese verbale de contravenție, aplicând sancțiuni contravenționale pentru tăieri fără drept de arbori în volum total de 22 mc, stabilind ca sancțiune principală „avertismentul”. Aceste sancțiuni au fost aplicate unor cetățeni din comunele Vatra Moldoviței și Moldovița. Nici unul dintre aceștia habar nu avea de sancțiunile primite și au negat că ar fi tăiat vreun copac din pădurile administrate de pădurarul Vasile Char.

S-a stabilit că au fost tăiați ilegal 76 de arbori cu un volum total de 21,707 mc, material lemnos având o valoare de 8.966,41 de lei cu TVA.

„Prin întocmirea celor 13 procese verbale a reținut pentru fiecare contravenient în parte că a tăiat fără drept un volum cuprins între 4,3 și 4,97 mc (sub 5 mc), la limita dintre contravenție și infracțiune. Totodată, numitul Vasile Char precizează că o parte din cei 13 contravenienți erau angajați ai SC ... SRL, iar altă parte erau rude cu administratorul TC, niciunul dintre aceștia nefiind de față la întocmirea proceselor verbale, acestea fiind semnate de el în locul contravenienților. De asemenea, numitul Vasile Char a declarat că după întocmirea proceselor verbale de contravenție, i-a înmânat administratorului T.C. câte o copie a fiecărui proces verbal, acesta achitând ulterior contravaloarea acestora”, au arătat procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc.  

Adauga comentariu