Un polițist din Suceava a fost sunat de 30 de ori în patru ore, pentru a fi injurat, de către un suspect care ar fi comis infracțiuni sexuale. Hărțuitorul a fost arestat preventiv

UPDATE: Polițistul despre care este vorba în acest articol, este de fapt o polițistă.

Poliția Română a operaționalizat Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor.

„Registrul se organizează și se ține de unitățile Poliției Române, prin structuri specializate în acest domeniu.

Registrul se constituie ca o evidență distinctă de cea a cazierului judiciar, în cadrul Sistemului Național de Evidență Informatizată a Cazierului Judiciar, constituit potrivit Legii nr. 290/2004 privind cazierul judiciar, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Registrul reprezintă un mijloc de cunoaștere, supraveghere și identificare operativă a persoanelor care au comis infracțiuni privind traficul și exploatarea persoanelor vulnerabile, infracțiuni contra libertății și integrității sexuale.

Persoanele înscrise în Registru au obligația de a se prezenta periodic la organele de poliție, pe raza cărora domiciliază sau își au reședința, dar nu mai târziu de o dată la 3 luni, pentru a comunica acestora informații relevante referitoare la profesia, meseria sau activitatea pe care o desfășoară, mijloacele de existență, persoanele minore, în vârstă, cu dizabilități sau vulnerabile cu care locuiesc sau cu care au intrat în contact în mod direct și sistematic, unitățile de învățământ școlar sau preșcolar, taberele de copii, spitalele de copii sau orice loc frecventat în mod preponderent de copii, în care au avut acces în această perioadă,  adresa unde locuiesc și modalitatea de comunicare cu organele de poliție”, a transmis IPJ Suceava.

Și la nivelul județului Suceava structurile de poliție au operaționalizat Registrul, agenții și ofițerii de poliție judiciară monitorizând persoanele înscrise conform prevederilor legale.

Dorin „Duțu” Cărpuș (64 de ani) din municipiul Suceava nu a înțeles necesitatea respectării condițiilor impuse de legislația în vigoare și nu a dat curs solicitărilor polițistului de caz, alegând în schimb să adopte un comportament neconform.

La data de 6 august 2021, un agent de poliție l-a căutat pe bărbatul în cauză la domiciliu. Întrucât bărbatul nu a fost găsit la domiciliu, acestuia i-a fost lăsată o înștiințare pentru a se prezenta la unitatea de poliție competentă, precum și datele de contact ale polițistului de caz.

În aceeași zi, în intervalul orar 19.00 - 23.00 polițistul de caz din cadrul Biroul Investigații Criminale – Poliția Municipiului Suceava, a primit aproximativ 30 de apeluri telefonice de pe două numere de telefon, în care bărbatul îi adresa cuvinte, expresii jignitoare și amenințări.

Având în vedere aspecte sesizate, acestea au fost aduse la cunoștința procurorului de serviciu din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, fiind efectuate activități de cercetare penală și s-a solicitat obținerea unui mandat de percheziție domiciliară.

În baza probatoriului administrat, la propunerea organului de urmărire penală, procurorul de serviciu din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava a solicitat încuviințarea unei percheziții domiciliare la adresa situată în municipiul Suceava, unde domiciliază bărbatul de 64 de ani, despre care se dețineau date și informații că ar fi utilizatorul celor două cartele telefonice de pe care a fost apelată persoana vătămată. Solicitarea unității de parchet a fost însușită de instanța de judecată care a emis mandatul de percheziție pentru locația anterior menționată.

La 7 august 2021, în jurul orelor 10.45, polițiști din cadrul Biroul Investigații Criminale – Poliția Municipiului Suceava sprijiniți de lucrători ai Biroului Rutier și o grupă din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale – IPJ Suceava au pătruns în forță în apartamentul bărbatului de 64 de ani, acesta refuzând deschiderea ușii de acces. Cu ocazia efectuării percheziției, au fost identificate și ridicate șapte telefoane mobile și alte mijloace de probă.

Fiind condus la sediul poliției, bărbatul de 64 de ani a recunoscut comiterea infracțiunii de hărțuire.

„Față de bărbatul de 64 de ani s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de hărțuire. Acesta a fost prezentat procurorului de serviciu din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, care a dispus extinderea urmăririi penale pentru comiterea unei infracțiuni de ultraj în formă continuată, faptă prev. de art. 257 alin. 1 și 4 Cod penal rap. la art. 206 alin. 1 Cod penal, în cauză fiind aplicate prev. art. 38 alin. 1 Cod penal cu privire la infracțiunea continuată, iar pentru ambele infracțiuni s-au aplicat prev. art. 38 alin. 1 Cod penal cu privire la concursul de infracțiuni.

În urma probatoriului administrat s-a dispus măsura reținerii bărbatului de 64 de ani pentru 24 de ore, acesta fiind introdus în arestul I.P.J. Suceava, iar la data de 08.08.2021 inculpatul a fost prezentat instanței de judecată, fiind emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile”, s-a mai arătat în comunicatul de presă al IPJ Suceava.

Adauga comentariu