Un preot a fost propus spre caterisire după ce a ridicat și a sfințit biserica de la Vadu Negrilesei fără binecuvântarea ÎPS Calinic

Ieri, în Sala de ședințe nr. 15 a Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților din municipiul Suceava, între orele 09.00 și 11.00, s-a întrunit Comisia de examinare a situației ieromonahului Petru (Petru-Claudiu) Geonea. Comisia a fost compusă din arhim. Melchisedec Velnic, Exarh; Arhim. Mihail Balan, Exarh zonal; Arhim. Vartolomeu Chira, Președintele Consistoriului monahal; Pr. Aurel Goraș, Protopop, Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc; Pr. Viorel Ilișoi, Consilier, Sectorul Economic; Pr. Ioan Bârsan, Consilier, Sectorul Juridic; Pr. Filaret Ruscan, Consilier, Sectorul Misiune Pastorală și Actualitate Creștină; Pr. Laurențiu Nicolae Stamatin, Inspector bisericesc; Pr. Marius Dumitru Drelciuc, paroh Vadu Negrilesei; Protos. Cosma Giosanu, Mănăstirea Sihăstria Neamț; Protos. Iustin Taban, Consilier juridic.

În cadrul ședinței a fost chemat ieromonahul Petru (Petru-Claudiu) Geonea, locuitor în satul Vadu Negrilesei, punându-i-se în vedere abaterile de la disciplina monahală și de la ordinea canonică constatate prin dovezi scrise, materiale pe Internet și mărturii orale: întreruperea pomenirii Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, considerat ca „eretic”; slujirea fără binecuvântare ca preot, deși fusese oprit de la slujire de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic prin decizia 3373/22.07.2021, de care avea cunoștință; sfințirea unei biserici în localitatea Vadu Negrilesei fără binecuvântarea Chiriarhului, pe un teren care nu era proprietatea Bisericii, ci a unui locuitor din sat etc.

Față de toate abaterile care i s-au adus la cunoștință, ieromonahul Petru (Petru-Claudiu Geonea) a manifestat o atitudine sfidătoare și răzvrătită, a folosit un limbaj grosolan și a dat următoarele răspunsuri: „ierarhii au trădat Biserica prin ecumenism”; „lupul cel mai mare în Biserică e [Patriarhul] Daniel [sic!]”; a recunoscut că a afirmat că Înaltpreasfințitul Calinic este „mason și eretic”; A spus că pe clericii și pe personalul de la Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților i-a numit „gheboși” pentru că acesta e termenul folosit de părinții din Sfântul Munte Athos pentru a desemna pe satana; A afirmat că are autoritatea să îi judece pe patriarh și pe ierarhii Bisericii Ortodoxe Române în calitate de „mădular al Bisericii”; A aflat de o decizie din anul 2019 a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Pimen prin care nu era primit în nicio o unitate de cult din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, precum și de decizia din 3373/22.07.2021 a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic prin care nu avea binecuvântare să slujească pe teritoriul eparhiei; inițial a invocat că a respectat cele două decizii și nu a mai săvârșit cele sfinte, dar, confruntat de părinții prezenți la ședință care au arătat dovezi că a slujit ca preot la sfințirea unei biserici în Vadu Negrilesei ulterior opririi canonice, a recunoscut că a săvârșit cele sfinte fără binecuvântare.

Întrebat fiind de ce a ridicat și a sfințit biserica de la Vadu Negrilesei fără binecuvântarea Înaltpreasfințitului Calinic, arătându-i-se canoanele și rânduielile Bisericii care opresc acest lucru, a dat răspunsuri sfidătoare și agresive: „nu aveam nevoie de binecuvântarea ierarhului”; „la mine în curte fac ce vreau” (deși nu era proprietatea lui și nici nu obținuse terenul în proprietatea Bisericii);
În general a avut un temperament anarhic și răzvrătit, nu a arătat nicio urmă de căință, de smerenie și de dorință de îndreptare, și a dat vina pentru toate abaterile lui pe Biserica Ortodoxă, despre care consideră că a trădat credința.

Față de toate cele de mai sus, și față de atitudinea sfidătoare și agresivă a ieromonahului Petru (Petru-Claudiu) Geonea, părinții participanți la ședință au considerat că starea lui este irecuperabilă și au propus în unanimitate scoaterea lui din Eparhia Sucevei și Rădăuților prin plecarea de bunăvoie până la 1 noiembrie 2021, punând astfel în aplicare deciziile anterioare ale Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Pimen și Înaltpreasfințitului Părinte Calinic sau, în cazul refuzului părăsirii eparhiei, deferirea ieromonahului Petru (Petru-Claudiu) Geonea către Consistoriul Eparhial Monahal al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, cu propunerea de caterisire.

Adauga comentariu