Un an și patru luni de închisoare cu suspendare pentru un șofer care a încercat să dea mită 100 de euro unui polițist. Bărbatul a fost oprit pentru că vorbea la telefon și nu a folosit semnalizarea

Tribunalul Suceava l-a condamnat pe Bogdan Vasile Macovei la un an și patru luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de „dare de mită”. Termenul de supraveghere stabilit este de doi ani.

Pe parcursul termenului de supraveghere, Macovei va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o durată de 60 de zile, la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Suceava – Complexul de recuperare neuro-psihomotorie „O nouă viaţă” Suceava sau la Primăria Grămești.

Se menţine măsura asiguratorie a sechestrului judiciar asupra sumei de 100 euro ridicată de la inculpat în vederea confiscării speciale.

Decizia nu este definitivă. Față de aceasta se poate face apel în termen de 10 zile de la comunicare.


La data de 14 august 2020, pe la ora 11.40, doi agenți de poliție din cadrul Secției de Poliție Burdujeni, aflați în timpul programului de muncă, patrulau cu o autospecială de Poliție.

La un moment dat, pe strada Jean Bart, polițiștii au observat un autoturism marca Volvo XC90 al cărui șofer nu a semnalizat efectuarea unei depășiri și care vorbea la telefon.

Oamenii legii au efectuat semnalul pentru oprirea mașinii respective, dar șoferul nu s-a conformat și și-a continuat deplasarea. Cel din urmă s-a plimbat cu polițiștii în urma sa pe strada Jean Bart, pe strada Nicolae Iorga, a trecut prin dreptul Gării Burdujeni și a Policlinicii CFR. După vreo 250 de metri, autoturismul marca Volvo a fost oprit în apropierea hotelului Rezidenz. Mașina de poliție a oprit în spatele acestuia.

Polițistul care se afla la volan a coborât din autospecială și s-a deplasat la geamul stânga față al autoturismului Volvo pentru a-i cere documentele șoferului și ale mașinii. Individul aflat la volanul mașinii i-a înmânat polițistului buletinul, permisul de conducere, certificatul de înmatriculare al mașinii și polița RCA. În mașina inculpatului nu se mai afla nicio persoană. Polițistul respectiv a verificat documentele și i-a spus lui Bogdan Vasile Macovei care sunt abaterile contravenționale săvârșite, respectiv folosirea telefonului mobil în timp ce conducea fără a avea un sistem de tip hands-free, nesemnalizarea la schimbarea benzii de mers și faptul că nu a oprit la semnalele polițiștilor. Bărbatul a fost informat și cu privire la sancțiunile ce urmează să le primească.

Șoferul i-a spus polițistului că nu se face vinovat de contravențiile săvârșite spunând tot felul de scuze în încercarea de a se apăra. Acesta i-a spus ulterior polițistului să îi ofere amenda mai repede deoarece trebuie să plece cu soția la spital și să îi fie lăsat permisul auto pentru că îi trebuie.

Polițistul i-a returnat individului polița de asigurare RCA, deoarece era valabilă și în regulă, dar a reținut asupra sa buletinul, permisul auto și certificatul de înmatriculare al autoturismului. Pe urmă, omul legii s-a dus spre autospeciala de poliție pentru a întocmi procesul verbal de constatare a contravențiilor și a dovezilor înlocuitoare. Acesta i-a spus șoferului să aștepte în mașină, deoarece procedura va dura puțin peste 15 minute.

Întreaga conversație dintre polițist și șofer a fost înregistrată cu camera video de tip bodycam purtată de omul legii.

După câteva minute, în timp ce polițistul de mai sus se afla la volanul autospecialei MAI, la geamul acestuia s-a prezentat Macovei. Cel din urmă avea în mână polița de asigurare RCA împăturită, în care introdusese o bancnotă de 100 de euro. Bărbatul i-a spus polițistului că a adus asigurarea să o mai verifice încă o dată. Omul legii i-a spus șoferului că a verificat deja asigurarea, moment în care inculpatul a insistat spunându-i să o mai verifice iar pentru că nu știe dacă este valabilă.

Polițistul a luat asigurarea RCA, a desfăcut-o și a observat bancnota de 100 de euro pliată în jumătate. Imediat, polițistul i-a spus colegului său să anunțe organele anticorupție și ofițerul de serviciu de la Secția de Poliție Burdujeni, în vederea denunțării infracțiunii de dare de mită. Omul legii a pus polița RCA și bancnota de 100 de euro pe bordul autospecialei, în zona de mijloc a acestuia.

Văzând reacția polițistului, Bogdan Vasile Macovei a introdus repede mâna dreaptă prin geamul mașinii de poliție și a apucat polița RCA și bancnota în cauză, trăgându-le afară din mașina de poliție. Polițistul nu a apucat să reacționeze.

Macovei a introdus bancnota în buzunarul drept al pantalonilor și a urcat în mașina sa.

Șoferul a fost condus la Sediul Poliției Burdujeni, unde a negat faptul că ar avea asupra sa vreo bancnotă de 100 de euro și că ar fi oferit drept mită polițistului o astfel de sumă.

După ce au ajuns angajații DGA Suceava, asupra inculpatului a fost găsită suma de 500 de euro (patru de 100 de euro și două de 50 de euro), suma de 4.800 de lei (48 de bancnote de 100 de lei) și suma de 1.200 de lei (opt bancnote de 50 de lei, patru de 100 de lei și două de 200 de lei). Banii au fost fotografiați și pe urmă restituiți individului.

Adauga comentariu