Un șofer de dubă a fost condamnat la un an și 10 luni de închisoare cu suspendare pentru că a strivit o femeie care traversa neregulamentar strada prin spatele autoutilitarei

Judecătoria Suceava l-a condamnat pe Andrei B. la un an și 10 luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea de „ucidere din culpă”.

Bărbatul este obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o durată de 80 de zile Primăria municipiului Suceava sau la DGASPC Suceava – Complexul de recuperare neuro-psihomotorie "O nouă viaţă" Suceava.

În plus, Andrei B. este obligat să plătească suma de 2.600 de lei reprezentând cheltuielile judiciare.

Decizia nu este defitivă. Față de aceasta inculpatul a făcut apel.


La data de 1 noiembrie 2017, în jurul orei 08.30, Andrei B. (35 de ani - la acea vreme) s-a deplasat cu mașina de muncă, respectiv o autoutilitară marca Peugeot, la un magazin din cartierul Burdujeni, municipiul Suceava, pentru a distribui marfă.

Mașina a staționat cu fața spre magazin. După circa 15 minute, când a terminat de distribuit marfa la magazine, a revenit la autoutilitară. Înainte de a urca în mașină, tânărul s-a uitat în jurul acesteia și pe urmă a urcat la volan. Acesta a mai stat câteve minute, după care a început să dea cu spatele.

Deoarece ușile din spate ale autoutilitarei erau opace, șoferul nu a văzut că în spatele autovehiculului era o femeie care staționa pe drum. În timp ce autoutilitara mergea cu spatele, pietonul a fost lovit în zona posterioară și a căzut la pământ. Șoferul nu a simțit impactul, motiv pentru care a continuat deplasarea, trecând cu duba peste victimă.

Atunci, mai mulți trecători care au observat evenimentul l-au alertat pe șofer. Cel din urmă a oprit autovehiculul fără a ști ce s-a întâmplat. Pe urmă, persoanele din zonă l-au ajutat pe Andrei B. să scoată victima de sub mașină. Victima a fost preluată și transportată la Spitalul Județean Suceava.

În cadrul cercetărilor au fost analizate imaginile surprinse de camerele de supraveghere montate în zonă. Așa s-a putut observa faptul că pietonul s-a angajat în traversarea străzii, oprindu-se la o distanță de circa trei-patru metri de spatele dubei, cu fața spre Calea Burdujeni. În momentul accidentului victima se afla la circa un metru de trotuar. Pietonul a stat în acea poziție aproape două minute. Victima era o femeie în vârstă de 67 de ani. 

Potrivit raportului medico-legal de necropsie s-a stabilit că victima a avut o moarte violentă și s-a datorat șocului cardio-respirator acut cu fracturi costale multiple bilateral și hemoragie internă, consecutivă unui politraumatism. Politraumatismul s-a putut produce prin comprimarea victimei între două planuri dure care ar putea fi solul și caroseria autovehiculului.

În urma evenimentului rutier, șoferului i s-au recoltat probe de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei. Rezultatul a fost negativ.

Polițiștii au stabilit faptul că autoutilitara circula cu 10 km/h, în momentul impactului.

Conform oamenilor legii, acest eveniment rutier ar fi putut fi evitat dacă șoferul ar fi fost dirijat de către o persoană aflată în afara autovehiculului sau dacă victima ar fi staționat pe trotuarul aflat în apropiere.

Se pare că ambele persoane sunt vinovate pentru acest tragic eveniment. Victima este vinovată pentru că a încălcat următoare regulă: „traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate și semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, în localități, pe colțul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei și pentru ceilalți participanți la trafic”. Șoferul a fost găsit vinovat pentru că a încălcat următoarea regulă: „în locurile în care mersul înapoi este permis, dar vizibilitatea în spate este împiedicată, vehiculul poate fi manevrat înapoi numai atunci când conducătorul acestuia este dirijat de cel puțin o persoană aflată în afara vehiculului”.

Faptul că șoferul s-a uitat în jurul mașinii înainte de a urca la volan nu constituie o asigurare prealabilă necesară mersului înapoi pentru că acesta nu s-a pus în mișcare imediat, ci a mai stat câteva minute în autovehicul.

Șoferul a recunoscut fapta și a spus că regretă cele întâmplate. Acesta nu avea antecedente penale.

Adauga comentariu