Un sucevean care a furat în Italia utilaje agricole în valoare de aproape jumătate de milion de euro a fost dat în urmărire internațională

Un sucevean care a furat utilaje agricole în valoare de aproape jumătate de milion de euro a fost dat în urmărire internațională. Andrei Zabalotnicu (28 de ani), din comuna Adâncata, este căutat în baza unui mandat european emis de către autoritățile din Italia. Suceveanul este acuzat de furt agravat și distrugerea probelor infracțiunii, conform legislației italiene.

Într-un articol postat, la data de 21 martie 2017, de către cotidianul italian L’inviato se precizează faptul că Zabalotnicu a fost prins de către polițișitii italieni, însă cum necum a reușit să se facă nevăzut și să scape, deocamdată, de brațul lung al legii.

Vă redăm articolul publicat de cotidianul italian:

„O adevărată organizație specializată în furturi de utilaje agricole în valoare de sute de mii de euro, care modifica numerele de șasiu și le „plasa” pe piețele din Europa, a fost destructurată de către Poliția din Crema, după ce au fost urmărite niște vehicule furate de la Trescore Cremasco și din zona Bergamo.

Agenții Crema l-au arestat pe românul Andrei Zabalotnicu pentru primirea mărfurilor furate. La conferința de presă în care a fost prezentată operațiunea au fost prezenți directorul adjunct Federica Deledda, inspectorul Mario Crotti, comandantul poliției locale din Caravaggio Cristiana Vassalli, și adjuncta Luigina Bettoni. Intrarea în depozit a făcut ca unui păgubit să-i fie returnat un tractor cu un vagon mixer și un elevator telescopic în valoare totală de peste 400 de mii de euro. Vehiculul agricol a fost scos din ferma Eredi Carioni din Trescore Cremasco. Atacul a fost dat pe timp de noapte, a fost planificat foarte bine și executat la perfecțiune.

De asemenea, a găsit un maxi – stivuitor folosit pentru mișcarea fânului, evaluat la 90 de mii de euro. Aceste utilaje aveau montate dispozitive anti – furt ce puteau fi găsite prin satelit, dispozitive ce i-au ajutat pe polițiștii din Crema să dea de depozitul de la marginea orașului Caravaggio. Hoții au îndepărtat emițătorii, însă anchetatorii au avut timp să intercepteze ultimul semnal din Vailate. Astfel, au reușit să stabilească cu exactitate locul în care erau ascunse utilajele furate.

Când polițiștii au intrat în garaj, românul era la serviciu. El este acuzat că a primit bunuri furate și că a furat curent electric. Acesta a folosit echipamente conectate ilegal. În prezent este încarcerat într-o închisoare din Bergamo. Se pare că s-a plătit o mie de euro pentru a scăpa de numărul vechi de șasiu și pentru a se aplica unul nou”.

Zabalotnicu și-a făcut „training-ul” în județul Suceava

Andrei Zabalotnicu nu este o persoană străină problemelor cu legea. La începutul anului 2011, acesta, împreună cu doi complici, a fost arestat pentru că au furat utilaje agricole și industriale în valoare de zeci de mii de euro.

La data de 4 februarie 2011, Zabalotnicu, Andrei Ciuntu și Alexandru Serediuc au furat un excavator din curtea unei societăți comerciale din Suceava. Utilajul a fost tocmai până în localitatea Ștefăneștii de Jos, județul Ilfov, iar de acolo a fost cumpărat de către o persoană din județul Constanța.

„Au  fost identificate şi ridicate probe şi mijloace materiale de probă care indică faptul că suspecţii sunt implicaţi în furtul şi traficul de utilaje industriale şi agricole (seturi poansoane, plăcuţe martor, chei contact, un tractor Max Track International, plăcuţe înmatriculare, documente înmatriculare contrafăcute, manuale utilizare pentru diferite utilaje, chitanţe Western Union, documente identitate falsificate”, declara la vremea respectivă inspectorul principal Panţiru pentru Monitorul de Suceava, precizând că s-au găsit şi două pistoale cu bile deţinute ilegal de către Andrei Zabalotnicu.

Excavatorul furat a fost găsit în judeţul Constanţa şi restituit proprietarului.

Cei trei hoți mai erau suspectați de furtul a mai multor utilaje agricole de pe raza comunelor Bălcăuți, Gălănești, Rădățeni și Dărmănești.

 

Adauga comentariu