Un sucevean diagnosticat cu coronavirus în Spitalul Municipal Vatra Dornei s-a testat după două săptămâni la o clinică medicală din Bistrița. Conform ultimei testări bărbatul nu ar fi avut COVID-19

Ieri, Georgeta Zancu și-a expus nemulțumirea cu privire la testele COVID ale unui cetățean pe Facebook.

„Mi se pare strigător la cer să te joci cu destinul unor oameni.....mi se pare că trăim într-o lume plină de indiferență totală față de semenii noștrii, de fapt nu mi se pare că chiar am ajuns să o văd și pe asta .....Vatra Dornei te scoate pozitiv, iar la o clinică foarte bine dotată se și vede rezultatul testului Zancu Constantin , negativ ....deci testul de față arată clar că nici nu a avut,și nici nu are!Cineva ar trebui să răspundă pentru asta”, a spus Georgeta Zancu.

Conform documentelor postate pe rețeaua de socializare, la data de 27 iulie 2020, în cadrul Spitalului Municipal Vatra Dornei, lui Constantin Zancu (50 de ani) i s-au recoltat probe nazale și faringiane pentru a se afla dacă are coronavirus sau nu. Probele au fost analizate cu ajutorul unui aparat Real Time – PCR, care ar trebui să analizeze probele recoltate și să arate dacă pacientul era infectat cu COVID-19 în momentul extracției probelor.

În urma respectivei testări, rezultatul lui Constantin Zancu a ieșit POZITIV.

Până la publicarea acestui articol, nu am reușit să aflăm dacă bărbatul care ar fi fost depistat ca fiind infectat cu coronavirus a fost internat în spital în urma aflării rezultatului menționat mai sus.

După circa două săptămâni de la testarea cu aparatul Real Time – PCR, Constantin Zancu a ajuns la Clinica Sanovil din Bistrița, unde a fost din nou testat pentru coronavirus. La data de 11 august 2020, clinica i-a eliberat rezultatul testului privind anticorpii, iar rezultatul a fost „IgM negativ și IgG negativ”, ceea ce indica faptul că pacientul testat nu ar fi avut coronavirus până la data anunțării rezultatului. În dreptul algoritmului orientativ de interpretare stabilit scrie între paranteze faptul că „nu exclude infecția foarte recentă”.

Cele două teste au fost făcute la circa două săptămâni dinstanță.

Despre un caz asemănător s-a vorbit în urmă cu câteva zile. Atunci, un copil a fost testat de coronavirus în spitalul din Vatra Dornei, unde a fost diagnosticat pozitiv. Părinții micuțului voiau să se întoarcă în Austria în cel mai scurt timp, așa că nu l-au internat pe copil în România, intenționând să mai facă un test când ajung în Austria. Ajunși în ultima țară menționată, părinții și-au testat din nou copilul, iar de această dată rezultatul a ieșit negativ.

 


Conform Regina Maria

Teste RT-PCR - standardul de diagnostic al COVID-19

Din secrețiile nazale și/sau faringiene recoltate de un cadru medical cu ajutorul unui bețișor cu tampon de vată din nas și/sau faringe se poate pune în evidență, prin prelucrarea în laborator, ARN-ul viral (acid ribonucleic), materialul genetic unic al noului coronavirus. Secrețiile recoltate de la pacient trec prin mai multe etape prin care secvențele de ARN se separă, se amplifică, se transcriu în secvente de ADN, care se multiplică pentru a putea fi detectate ulterior. Toate etapele trebuie realizate de personal specializat, pregătit, într-un laborator de biologie moleculară care îndeplinește condiții înalte de siguranță.

Un test RT-PCR cu rezultat pozitiv arată că persoana are o infecție activă, pe care ar putea să o răspândească. Odată ce o persoană se recuperează după infecție, rezultatele RT-PCR devin negative.

Puncte tari:

 • Diagnostichează prezența infecției (dacă ai infecția activă, acum)
 • Evidențiază virusul, chiar dacă se gasește în concentrații scăzute
 • Evidențiază virusul chiar și la persoane fără simptome, dacă sunt infectate
 • Au validitate bună: indică in mod corect cine are boala activa și cine nu
 • Sunt precise: sunt șanse foarte mari ca cei care au rezultat pozitiv să aiba într-adevar infecția, iar cei cu rezultat negativ să nu fie într-adevar infectați la momentul respectiv

Puncte slabe:

 • Trebuie recoltate cu grijă secrețiile, astfel încât să nu se deterioreze materialul genetic viral
 • Necesită un timp mai îndelungat pentru prelucrare
 • La timpul necesar prelucrării se adaugă timpul de transport al probei de la locul recoltării către laboratorul dotat corespunzator
 • Necesită expertiza pentru realizare
 • Necesită kituri de laborator costisitoare
 • Există pericol de contaminare la prelucrarea secrețiilor contaminate
 • Testul nu arată dacă ai avut infecție în trecut

Teste serologice de laborator

În momentul în care organismul este expus coronavirusului, sistemul imun va reacționa prin producerea de anticorpi. Testele serologice bazate pe tehnici de laborator robuste (precum ELISA - metoda imunoenzimatică, chemoluminiscentă, etc), aplicabile doar în laboratoarele clinice, au posibilitatea de a măsura nivelul anticorpilor IgM și IgG produși de organism atunci când este expus la infectia COVID-19. Testele serologice de laborator se fac utilizând probe de sânge venos recoltat de la pacient.

Este utilă realizarea de teste serologice în perechi, pentru a evidenția seroconversia (răspunsul imun): recoltarea și analiza de sânge la debutul bolii și dupa trecerea prin boală.

Puncte tari: 

 • Indica trecerea prin infecție (dacă cineva a fost infectat)
 • Indica dezvoltarea răspunsului imun la infecție
 • Pot monitoriza răspunsul imun

Puncte slabe:

 • Nu detectează infecția acută
 • Dau rezultate echivoce în cazul infecțiilor cu alte tipuri de coronavirus
 • Nu indică dacă anticorpii produsi au și capacitatea de a proteja de o nouă infecție

Testele rapide bazate pe detecția de anticorpi identifică prezența anticorpilor (imunoglobuline M și G) în sângele persoanelor care au avut infecția COVID-19. Anticorpii sunt produși la distanță de zile sau săptămâni de la momentul infectării și fiecare organism are modul propriu de a răspunde la o infecție, de aceea testele calitative nu sunt sigure în a detecta în mod corect trecerea prin infecție.

Organizația Mondială a Sănătății nu recomandă utilizarea testelor rapide bazate pe anticorpi pentru pacienți.

Adauga comentariu