Un sucevean a fost condamnat la un an și șase luni de închisoare cu suspendare, după ce iubita fiului său a murit intoxicată cu monoxid de carbon în timp ce făcea baie

Judecătoria Vatra Dornei l-a condamnat pe Gavril Nuțu T. la un an și șase luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de „ucidere din culpă”. Termenul de supraveghere stabilit este de doi ani.

Pe parcursul termenului de supraveghere inculpatul va trebui să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 70 de zile la una din următoarele două instituţii publice: Primăria Oraşului Broşteni sau în cadrul Primăriei comunei Crucea.

Decizia nu este definitivă. Față de aceasta se poate face apel în termen de 10 zile de la comunicare.


Inculpatul locuia împreună cu familia sa, respectiv cu soția și fiul lor într-un imobil cu șase camere din comuna Crucea. Imobilul în cauză era dotat cu o baie, în incinta căreia Gavril Nuțu T. a montat în anul 2016, un încălzitor instant de apă de tip ”Calore”, ce funcționă pe bază de butelie GPL, fără a fi autorizat și fără a avea pregătirea necesară. Aceasta încălca mai multe norme.

În timp ce inculpatul și soția sa erau plecați la muncă în Spania, în imobilul acestora a rămas să locuiască și să îngrijească gospodăria fiul lor. Cel din urmă era angajat. Când acesta era la muncă, animalele din gospodărie erau îngrijite de o vecină, iar laptele muls era preluat în fiecare seară de fratele lui Gavril Nuțu T..

Într-o zi, fiul inculpatului a mers cu autoturismul său la domiciliul prietenei sale, din județul Bacău, cu intenția de a o aduce la domiciliul său, pentru a-și petrece împreună vacanța de primăvară, având în vedere că aceasta era elevă la acea vreme.

Într-o altă zi, când tânărul a mers la serviciu, fiind schimbul I de 12 ore, prietena lui a rămas la domiciliu. Pe parcursul zilei respective, cei doi au conversat la telefon, iar în jurul orei 19.00, tânăra i-a spus băiatului că face baie și îl așteaptă acasă.

După finalizarea programului de lucru, tânărul a mers până la Kaufland, a făcut niște cumpărături, iar pe urmă a mers la domiciliul său.

Când tânărul a intrat în casă nu a găsit-o pe iubita sa. La un moment dat, a observat că ușa de la baie era încuiată pe interior. Atunci, acesta a strigat-o pe fată, dar nu a primit niciun răspuns.

În aceste condiții, tânărul a sunat-o pe o vecină și i-a spus că nu își găsește iubita, iar ușa de la baie este încuiată pe interior. Între timp, tânărul a spart sticla de la ușa de acces în baie, provocându-și leziuni la nivelul cotului și degetelor mâinii stângă. Totuși, acesta nu a reușit să deschidă ușa, motiv pentru care a forțat sistemul de închidere cu ajutorului unui topor pe care l-a luat dintr-o magazie.

Când a reușit să intre în baie, tânărul și-a găsit iubita în cadă, în poziția ghemuit, cu capul pe mâini, având mâinile împreunate pe bateria căzii. Atunci, tânărul a întors-o pe fată pe spate în cadă și a încercat să îi acorde primul ajutor.

În timp ce tânărul efectua manevre de resuscitare, la fața locului a ajuns și soțul vecinei. Atunci, a fost apelat serviciul 112 și a fost solicitată o ambulanță la fața locului.

Cadrele medicale ajunge la fața locului nu au putut face altceva decât să constate decesul tinerei.

În urma cercetărilor efectuate la fața locului, s-a constatat faptul că în interiorul băii se simțea un miros înțepător de gaz.

„Din niciun punct de vedere al normativelor în vigoare, nici din punct de vedere al indicațiilor producătorilor, încălzitorul instant de apă nu trebuia amplasat în baia imobilului. (...) În urma examinării încălzitorului instant de apă nu s-a constatat existența unor defecte sau deficiențe. Se poate concluziona că starea tehnică actuală a încălzitorului instat de apă este corespunzătoare”, se arată în motivarea deciziei.

Se pare că, încălzitorul instant de apă a fost instalat și utilizat în baia imobilului, incorect. Gazele de ardere rezultate în urma procesului de ardere a combustibilului erau evacuate în baie. Încăperea nu era prevăzută cu un orificiu în perete pentru montarea racordului de evacuare a gazelor la un coș de fum.

„În timpul funcționării, instantul produce fum. Pentru evacuarea gazelor arse este necesară montarea unui coș de fum care să le scoată în afara locuinței, astfel se va menține aerul curat și se va evita arderea incompletă”, se arată în manualul de utilizare al încălzitoriului instant de apă.

„Încălzitorul de apă funcționând în continuu a determinat ca pe măsura scurgerii timpului, în baie să crească în permanență volumul de monoxid de carbon și să scadă volumul de oxigen. În mod cert, la un moment dat, în amestecul aer-gaze de ardere din baie s-a atins concentrația de monoxid de carbon de la care apar simptome ale intoxicării, ulterior, deoarece încălzitorul instant de gaz a funcționat în continuare, ajungându-se la un procent letal al concentrației de monoxid de carbon.

Instalarea, punerea în funcțiune și autorizarea funcționării încălzitorului instant de apă cu personal autorizat ISCIR ar fi prevenit cu siguranță producerea incidentului deoarece nu s-ar fi permis instalarea aparatului în baie, ci instalarea într-o încăpere care îndeplinește condițiile legale și nu s-ar fi permis funcționarea aparatului fără racordarea la coșul de fum”, se mai arată în motivarea deciziei.

Adauga comentariu