Un tânăr de 27 de ani, implicat într-un accident rutier, a scăpat de protezarea șoldului datorită unei echipe de medici ortopezi din SJU Suceava

La data de 21 februarie 2022, o echipă de medici din cadrul secției Ortopedie a Spitalului Județean Suceava (Grămada Marius, Voinea Rarel, Puha Ciprian) a realizat o intervenție chirurgicală de osteosinteză la nivelul cotilului (cavitatea articulară a osului iliac, unde se articulează cu femurul).

Intervenția s-a realizat la un tânăr de 27 de ani, politraumatizat prin accident rutier, internat de aproximativ trei săptămâni în Spitalul Județean Suceava, pentru care s-au practicat în total trei intervenții chirurgicale la un interval de timp de aproximativ o săptămâna, astfel încât pacientul să poată suporta procedurile și efectele secundare să fie minime. Ultima dintre intervenții a constat în reducerea unei fracturi de perete posterior de cotil.

„În absenta acestei intervenții, funcționarea articulației soldului stâng ar fi fost grav perturbată, ducând rapid la degradarea sa și la necesitatea protezării interne la o vârsta tânăra. Acest tip de intervenție s-a mai realizat în trecut, în condițiile de pionierat de atunci, în perioada în care șef al secției de Ortopedie era Dr. Savescu, de către colectivul de medici de la vremea respectiva, dintre care amintim: dr. Bandac R., actualul medic șef de secție și dr. Grunichevici. Operația necesita condiții deosebite pentru realizare: masa specială de operație, aparat de radiologie mobila, motoare ortopedice fără fir și nu în ultimul rând o echipa de medici antrenată. Din aceste motive, în ultimii 10 ani, cazurile cu fractura de bazin/cotil au fost trimise în centrele universitare, în special în centrul din Iasi, care și-a asumat misiunea de a îndruma dezvoltarea acestui capitol în zona Moldovei. Decizia de a face intervenția la Suceava a fost motivată de starea pacientului, care nu permitea deplasarea. Colectivul secției de Ortopedie se instruieste permanent pentru a face față noilor provocări ale societății: un număr mare de accidente rutiere, un număr mare de proteze de sold care în 10-15 ani vor necesita intervenții complexe pe bazin. Datorită condițiilor din noile săli ale blocului operator, ortopedia suceveana și-a permis relansarea în acest capitol, intervenția realizată fiind una dintre cele mai facile. Dezvoltarea viitoare presupune instruirea medicilor, crearea de echipe mixte de traumatologie a bazinului din care să facă parte, alături de ortopezi și chirurgi generaliști, urologi și vasculari. O sarcină grea revine și medicilor anesteziști iar în sala de operație trebuie să existe personal instruit în realizarea de examene radiologice deosebite”, a spus doctorul Grămada Marius.

 

Adauga comentariu