Un tânăr masterand în Teologie l-a „denunțat” Arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților pe un preot care nu sfințește apa cum trebuie

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ÎPS Calinic, se arată deschis comunicării cu cetățenii răspunzându-le la întrebări și la înștiințările cu privire la unele probleme. Pentru a ușura această comunicare, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților publică zilnic mesaje între oameni și ÎPS Calinic pe site-ul eparhiei la rubrica „Răspunsul ierarhului”.

Un tânăr masterand teolog l-a „denunțat” Arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților pe un preot care nu sfințește apa cum trebuie. Mai exact, se pare că preotul în cauză nu ar fi desfăcut capacele sticlelor în care se afla apa ce trebuia să fie sfințită de Bobotează.

MESAJUL CETĂȚEANULUI N.P.

„Mă numesc …, fiu duhovnicesc al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, din parohia … Am terminat Facultatea de Teologie, precum și cursurile de master, iar acum sunt …, unde lucrez, dar sunt și cântăreț la o parohie din …. Am îndrăznit să vă scriu deoarece doresc un răspuns din partea Înaltpreasfinției Voastre la următoarea situație:

În parohia unde slujesc, preotul are un stil mai aparte de a săvârși Slujba Aghesmei, în sensul că apa care urmează să se sfințească este pusă în două feluri: câțiva litri într-un vas, iar restul în sticluțe mici, care sunt așezate lângă cea din vas, dar fără a fi desigilate din motive de comoditate (cred eu). Discutând cu preotul despre modul nostru de a săvârși Slujba Aghesmei, sfinția sa mi-a spus că Duhul Sfânt vine și peste apa care nu este desigilată din sticluțe. Nu de aceeași părere sunt și eu.

Nerespectându-se rânduiala ca apa să fie binecuvântată de mână preotului și sticlele fiind cu capacul închis, putem spune că avem în acele sticle Agheasmă?

Vă mulțumesc!”

RĂSPUNSUL ÎPS CALINIC

„Doamne, ajută! Apa care urmează să fie sfințită se pune în vase/recipiente descoperite. După sfințire, ele se pot distribui în recipiente acoperite. La mulți ani!”

Adauga comentariu