Un tânăr în vârstă de 19 ani din comuna Grănicești candidează la alegerile locale din Portugalia

Alegerile locale din Portugalia vor avea loc cel mai probabil în data de 26 septembrie 2021, partidele politice și coalițiile electorale anunțându-și deja principalele nume pentru administrațiile locale.

Un nume este ușor de recunoscut în rândul comunității de români din Portugalia – Sergiu Senciuc, bucovinean de 19 ani care recent a terminat anul întâi la Relații Internaționale, Universitatea Lisabona. Candidează pe locul 5 (poziție eligibilă) într-o listă formată din 5 partide politice pentru conducerea Primăriei de Sector Penha de França. În cazul în care lista respectivă obține cel mai mare număr de voturi, Sergiu devine membru în executivul local, care tradus în termeni administrativi români rezultă în funcția de viceprimar. Dacă lista respectivă nu este câștigătoarea, trece în opoziție și devine deputat în adunarea de sector – consilier local.

Acesta este comunicatul pe care l-a făcut pe pagina personală de Facebook:

“Dragi prieteni, stimați români din Penha de França, cu mult entuziasm vă anunț că am acceptat invitația CDS, partid politic portughez de centru-dreapta, de a integra lista coaliției CDS-PSD-PPM-ALIANÇA-MPT pentru conducerea Primăriei de Sector Penha de França – Lisabona.

Am 19 ani. Cinci i-am petrecut în România, Dumbrava, un sat minunat din comuna Grănicești. Alți 14 ani i-am trăit în capitala țării mele adoptive, Lisabona – Portugalia. În Penha de França am urmat învățământul primar și liceal și mi-am câștigat primii bănuți. Pe strada Morais Soares, locaș des frecventat în campaniile electorale, am făcut primele selfie-uri cu lideri politici locali și naționali. Urmăream cu maxim interes orice mișcare politică și colectam toate pliantele aruncate pe jos. (Încă le am într-o cutie, pe un dulap).

În Penha de França locuiesc aproximativ 35.000 de persoane, o parte semnificativă aparținând comunității românești. Oameni harnici și mereu cu un zâmbet pe buze. Vârstnici sau copii, muncitori calificați sau șomeri, portughezi sau români, toți sunt egali în fața puterii locale. Toți au nevoie de răspunsuri obiective și rezolvarea problemelor cu care se confruntă zi de zi.A vorbi este ușor, în schimb, a face ceva implică un efort dublu. Îmi doresc să fiu vocea concetățenilor și vecinilor mei în Primărie, dar în același timp să reprezint tineretul. Să demonstrez că se poate și în străinătate, și mai ales dacă ești tânăr. Pentru noi, contează mult să ne facem auziți.

Deși sunt tânăr și nu mă consider politician, pot spune că am acumulat o anumită experiență de-a lungul timpului. Vorbind din perspectiva activității academice, am fost Directorul Asociației de Elevi al Grupului Școlar “Nuno Gonçalves” în mandatul 2018-2019, format dintr-o grădiniță, 5 școli de învățământ primar și un liceu, și am fondat Comunitatea de Elevi și Studenți Români din Portugalia. În ceea ce privește activitatea politică, sunt membru al aripei de tineret CDS, Juventude Popular, din 2018. În ziua în care am împlinit 18 ani m-am înscris în PNL, iar 7 luni mai târziu am fost numit Președinte Interimar PNL Portugalia. Începând cu data de 19 aprilie 2021 sunt Consilier Onorific al Deputatului PNL Diaspora, Valentin Făgărășian.

Revenind la subiectul alegerilor, vă spun deschis că nu promit nimic. Absolut nimic. Suntem sătui de politicieni care mint și dezamăgesc. Candidatura mea ia naștere pe baza unor valori și principii sănătoase: seriozitate, onestitate și competență.Intru în această provocare electorală știind că Bunul Dumnezeu mă va călăuzi, iar electoratul va acorda o șansă unui proiect de suflet pentru comunitatea locală. Cu credință putem muta munții și lăsa o amprentă pozitivă în urma noastră!

Mulțumesc din suflet domnilor Diogo Moura și Pedro Cardoso, reprezentanții CDS Lisabona și Penha de França respectiv, pentru încrederea acordată și sprijinul oferit! Cu aleasă prețuire, Sergiu Senciuc.”

sursa material: rovestea.ro

Adauga comentariu