UPDATE Primarul Ion Lungu a majorat cu 15% prețul gicacaloriei în ajun de Anul Nou: „Majorarea de tarif este justificată, ținând cont de inflație, scumpirea energiei electrice și scăderea numărului de consumatori”

UPDATE: Primarul Ion Lungu a reușit să majoreze prețul gigacaloriei cu 15%, după ce 12 consilieri locali au votat pentru proiectul inițiat de către edilul Sucevei, iar cinci împotrivă.

„Prețul de transport, distribuție și furnizare a energiei termice, de 180 lei/Gcal (exclusiv TVA.) a rămas același timp de cinci ani, de la semnarea contractului de concesiune încheiat cu Thermonet S.R.L. Solicitarea de majorare a fost făcută de către Thermonet încă din luna iulie, dar nu a fost pusă în discuție până acum, deoarece nu exista avizul ANRE. Între timp a fost emis și avizul acestei autorități naționale, care spune că majorarea de tarif este justificată, ținând cont de inflație, scumpirea energiei electrice și scăderea numărului de consumatori. Cel mai important aspect - pentru suceveni, majorarea de tarif nu va fi resimțită în facturile la căldură și apă caldă, pentru că se acoperă integral din subvenția pe care o acordăm de la bugetul local”, a explicat primarul Ion Lungu, în calitate de inițiator al proiectului de HCL.


Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, a inițiat un proiect prin care vrea să majoreze cu 15% prețul gigacaloriei. Consilierii locali suceveni, sunt chemați astăzi, 30 decembrie 2019, în ajun de An Nou, într-o ședință extraordinară , pentru a aproba o creștere a prețului cu 15% a energiei termice livrată populației, instituțiilor publice și agenților economici din municipiul Suceava.

Motivat de faptul că a crescut inflația precum și prețul la energia electrică, firma Thermonet SRL, solicită încă o mărire de preț de la 180 RON/Gcal – la 207 RON fără TVA. Proiectul inițiat de Ion Lungu poate fi studiat AICI.

„Consilierii locali ALDE Suceava, consideră această solicitare inacceptabilă și intolerabilă, deoarece această firmă nu și-a respectat obligațiile contractuale față de municipalitate investind foarte puțin sau deloc în rețeaua de transport și distribuție a energiei termice pierderile raportate chiar de ei fiind de 32,71%. Cu alte cuvinte, 32,71% din banii plătiți de suceveni pentru căldură se duc direct în pământ. Motivația că, prin mărirea subvenției, prețul local la energia termică facturată populației, va rămâne neschimbat, este una neîntemeiată doarece banii acordați din subvenții provin tot din taxele și impozitele luate din buzunarul sucevenilor. Prin urmare, consilierii locali ALDE din CL Suceava vor VOTA ÎMPOTRIVA acestui proiect de hotărâre sau vor părăsi sala de ședință în semn de protest față de încă un bir pus pe spatele și buzunarele sucevenilor”, a declarat consilierul local Ovidiu Milici, președintele Organizației Județene ALDE Suceava.

Chiar dacă primarul Ion Lungu susține că prețul energiei termice pentru populație rămâne neschimbată, acesta probabil a uitat că banii Primăriei Suceava sunt tot ai sucevenilor și nu pot fi cheltuiți doar după bunul plac al marelui edil.

Adauga comentariu