Urșii au băgat spaima în cetățenii din Câmpulung Moldovenesc după ce s-au obișnuit să le intre prin curți și să le omoare animalele

În ultimele zile, urșii au tot „vizitat” gospodăriile din zona Sâhla a municipiului Câmpulung Moldovenesc provocând mai multe pagube.

Astfel, la data de 21 iunie 2019, o patrulă a Poliției Locale Câmpulung Moldovenesc s-a deplasat pe strada Giuseppe Verdi pentru a acorda sprijin unui cetățean până la îndepărtarea unei ursoaice cu pui din gospodăria acestuia. La fața locului se afla un echipaj al poliției municipale și unul de jandarmi, iar cu toții au reușit să îndepărteze ursul.

La data de 22 iunie 2019, în jurul orei 22.00, Poliția Locală Câmpulung Moldovenesc a fost informată de către Poliția municipală din localitate că există o sesizare la ISU cum că în zona Drumul Tătarilor și-a făcut aparița un urs, care cu o noapte în urmă a atacat și ucis o capră domestică aflată în gospodăria unui localnic.

În noaptea de 23 spre 24 iunie 2019, o patrulă a Poliției Locale din Câmpulung Moldovenesc s-a deplasat pe străzile Giuseppe Verdi, Drumul Tătarilor și Pârâul Mesteacăn, unde mai mulți cetățeni au reclamat faptul că în aceste zone au văzut o ursoaică cu pui. Zona a fost supravegheată de către polițiști în intervalul 22.00 – 04.30.

La data de 24 iunie 2019, la Primăria municipiului Câmpulung Moldovenesc au fost înregistrate două sesizări prin care autoritățile locale au fost informate că în două gospodării din localitate au fost produse pagube de mai mulți urși.

În conformitate cu prevederile H.G.R. nr. 1679/2008 privind modalitatea de acordare a despăgubirilor prevăzute de Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr. 407/2006, precum și obligațiile ce revin gestionarilor fondurilor cinegetice și proprietarilor de culturi agricole, silvice și animale domestice pentru prevenirea pagubelor.

Serviciul Patrimoniu din cadrul Primăriei municipiului Câmpulung Moldovenesc a convocat la data de 25 iunie 2019, la ora 10.00, câte un reprezentant din partea Gărzii Forestiere Suceava, a Agenției pentru Protecția Mediului Suceava, a Direcției Județene pentru Agricultură Suceava și a Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Suceava pentru a se deplasa la fața locului în vederea evaluării pagubelor produse și stabilirea măsurilor ce se impun în această situație. La această ședință au fost prezenți și cei doi câmpulungeni, care au fost păgubiți.

Comisia s-a deplasat în teren în cele două gospodării atacate, a analizat situația de la fața locului după care s-au întors la Primăria municipiului Câmpulung Moldovenesc și au analizat documentele necesare puse la dispoziție de cei doi păgubiți.

În final, comisia a întocmit două procese verbale de constatare și evaluare a pagubelor produse de către urși, stabilindu-se despăgubiri în valoare de 1.600, respectiv 2.000 de lei pentru cei doi păgubiți.

„Despăgubirile pentru pagubele produse se suportă de autoritatea publică centrală pentru protecția mediului, din bugetul aprobat cu această destinație”, a menționat Mihăiță Negură, primarul municipiului Câmpulung Moldovenesc.

Asociația de vânătoare nu a avut aprobat în sezonul 2018 – 2019 nici un exemplar din specia urs pentru a fi recoltat.

Comentarii

Petru petri

26.06.2019 15:45
Ursii sunt adusi din alte zone din tara unde sunt obisnuiti cu oamenii (probabil zona Brasovului). In timpul zilei autoritatile aduc ursii cu elicoptere si le dau drumul in zone nelocuite. Stiu cazuri sigure in zona Ciumarna.

Daniel Pintilei

26.06.2019 22:41

E bine că s-au stabilit și despăgubiri. Vedem când se acordă. Eu încă le aștept după ce o ursoaică mi-a distrus 18 familii de albine în Pojorâta la sfârșitul lunii aprilie.

Iftimie Carmen

27.06.2019 11:10

Dacă ați tăiat pădurea urșii s-au mutat la oraș! Ei nu au nici o vină, suportați consecințele faptelor voastre.....

Adauga comentariu