USV este responsabilă de disecarea coronavirusului care a cuprins întreaga Românie: „Acest rezultat de excepție reconfirmă calea de excelență urmată de USV chiar și în domenii aflate încă la început”

În cadrul competiției de „Soluții pentru Secvențierea genomului SARS-CoV-2 și analiza filogenetică a tulpinilor circulante în România”, organizate de Ministerului Educației și Cercetării, proiectul coordonat de Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) a fost declarat unic câștigător.

După o primă etapă a competiției, lista scurtă cu potențialii contractori a cuprins 25 de instituții (universități, institute de cercetare și spitale) grupate în cadrul a 10 proiecte declarate eligibile. După cea de a doua etapă, proiectul coordonat de USV a rămas în competiție cu alte două proiecte coordonate de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și de Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare Medico – Militară „Cantacuzino” din București, în parteneriat cu alte 12 instituții, printre care și Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof.dr. Matei Balș” București, Universitatea București, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.

„La ce este util acest studiu? În primul rând, se poate stabili de unde au venit aceste cazuri de coronavirus. Noi știm că din Italia a venit cazul <<0>>, că altcineva a venit din Spania, că poate cineva s-a întors din Marea Britanie. Analizând acest lucru putem vedea care virus are cele mai multe elemente comune și atunci tragi concluzia că a venit din locul respectiv. Fiind o analiză la nivelul țării, adică vom avea probe, pe care le vom analiza, din toate regiunile țării. Momentan, în proiect, ne-am asociat cu Timișoara, ca fiind două zone, cele mai puternic afectate, Bucovina și Banatul, la care am mai adăugat Institutul Oncologic din Cluj și Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova, pentru a mai avea două zone. Mai avem niște fonduri pentru subcontractare, pentru că nu știi de unde mai apar focare, să putem lua probe și să vedem virusul cum arată în acele zone. Un alt aspect care este foarte important practic este că, în funcție de forma virusului, poți constata că forma bolii este mai ușoară, medie sau mai severă, deci nu neaparat în funcție de om ci și în funcție de tipul de virus. S-ar putea ca unii oameni, spre exemplu să reacționeze mai bine la o tulpină și mai rău la altă o tulpină, de aceea nu este bine să spui că m-am infectat, mi-a trecut, sunt bine. Uite că au avut loc mutații și tu te îmbolnăvești iar, de-al doilea tip de virus. Sigur, nu acum, în toamnă. De aceea, dacă vă uitați și la vaccinurile antigripale, ele sunt sezoniere. Pentru sezonul din anul următor, vaccinul conține tulpinile ce s-au constatat în acea perioadă. Chiar dacă e același virus este o altă formă a lui și atunci trebuie să ai o variantă ușor modificată de vaccin pentru a putea fi eficient. Nu e vorba aici numai de vaccin, e vorba și de tratament. S-ar putea ca anumite tipuri de medicament să răspundă mai bine unui tratament. Știind ce forme de virus ai, poți să vezi și tu, iau medicamentația din Statele Unite pentru că a funcționat acolo, dar nu funcționează la mine pentru că am alt tip de virus care e similar cu cel din Marea Britanie, astfel că mă duc mai aproape de Marea Britanie să văd ce s-a întâmplat, cum a evoluat și ce tratamente au funcționat mai bine acolo. Acum, la modul general, folosim o schemă de tratament, folosim anumite cunoștințe generale, dar trebuie să fim mult mai specifici în continuare și de acea este nevoie să aflăm cum arată exact acest virus din România și care sunt tulpinile care circulă pe aici”, a declarat Mihai Dimian, prorectorul USV.

Proiectul USV declarat câștigător a fost inițiat de Prorectorul cu activitatea științifică al USV, prof.univ.dr. Mihai Dimian, și este coordonat științific de  prof.univ.dr. Mihai Covașă, directorul Departementului de Sănătate și Dezvoltare Umană al USV, fiind implementat în parteneriat cu Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” Timișoara, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” Timișoara, Institutul Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuță” Cluj Napoca și Universitatea de Medicină și Farmacie Craiova. Menționăm faptul că acestui demers științific al USV i s-au alăturat cercetători români și străini din cadrul Universității Howard din Washington DC (SUA), Institutului Superior de Sănătate din Roma (Italia) și Universității din Pittsburgh (SUA).

„Din punctul meu de vedere, acest studiu trebuia să înceapă în martie, eu am trimis o propunere către Minister atunci și am solicitat finanțări pentru consumabile, pentru că se ridică pe la vreun milion de lei consumabilele. Nu mă interesau alte fonduri. Ei au generat ulterior o competiție cu o sumă de trei milioane de lei. Sigur, eu atunci nu m-am gândit să fac pentru toată România, ci m-am gândit la zona Sucevei, Botoșani cel mult. S-a generat un singur proiect pe toată România. Într-o primă fază au fost declarate eligibile 10 proiecte, după care, în faza a doua, au fost declarate eligibile trei proiecte. Este acest proiect al nostru, pe de altă parte este Institutul Cantacuzino cu Matei Balș cu Universitatea București, UMF București, Politehnica București și așa mai departe, acesta era cel de-al doilea proiect, iar cel de-al treilea proiect era al Universității <<Alexandru Ioan Cuza>> din Iași. Din aceste trei, unul singur a fost declarat câștigător, al nostru. Proiectele sunt tip. Ne-au spus ei, vrem să faceți 1, 2, 3, 4, 5, eu am spus doar cum fac cele solicitate. Tot ei mi-au zis că perioada este de 18 luni. În conformitate cu proiectul, partea esențială se va obține undeva la opt luni, obținând după trei luni primele rezultate. Am și făcut public faptul că eu demarasem pentru zona mea, pentru 100 de probe, am făcut achiziția, trebuie să ajungă săptămâna viitoare și eu încep studiul pentru Suceava și Botoșani. Probabil că într-o lună, o lună jumătate, voi avea primele rezultate. Trebuie prelucrate probele, puse, selectate, analizate și la final compari rezultatele. Însă, la nivel de țară, primele rezultate vor apărea în jur de cinci, șase luni, iar consistente vor fi undeva pe la opt, nouă luni. Vom avea ca parteneri, Institutul de Sănătate Publică din Italia, de la Roma, cel care a coordonat studiul în Italia, care a acceptat să ne fie partener fără nicio finanțare, în Statele Unite am vorbit cu universitatea unde am lucrat eu cu Departamentul de Sănătate de acolo și au acceptat, precum și un român foarte tare de la o universitate din Pittsburgh, care se ocupă mai mult de partea de modelare epidemiologică. Probabil și această deschidere internațională a contat în cadrul evaluării”, a explicat Mihai Dimian.

Proiectul are ca scop analiza genetică a virusului SARS-COV02, identificarea și  monitorizarea tulpinilor circulante în diferite regiuni geografice din România, precum și a relației acestora cu diversele tipuri de infecții prezente în România și a potențialui de adaptare la organismele umane. Acest proiect unic în România va contribui la o mai bună înțelegere a originii epidemiei COVID – 19 și a evoluției acesteia în România precum și la adaptarea măsurilor și tratamentelor la tipurile de tulpini circulante în România ale acestui virus. La nivel global, există deja un efort masiv de cercetare în această direcție conducând la o cartare filogenetică a SARS-CoV-2, numai în Canada și Marea Britanie fiind deja alocate 40 de milioane de dolari, respectiv 20 de milioane de lire sterline pentru consorțiile formate cu scopul realizării  acestor studii genomice.

Bugetul total alocat proiectului coordonat de USV este aproximativ trei milioane de lei, peste un milion de lei fiind alocati kiturilor de secvențiere și consumabilelor necesare. Perioada de implementare este de 18 luni, primele rezultate fiind estimate a fi disponibile pentru autoritățile naționale și organismele internaționale după primele trei luni. Informații detaliate privind competiția de proiecte pot fi consultate pe website-ul UEFISCDI: https://uefiscdi.gov.ro/solutii-2020-secventierea-genomului-sars-cov-2-si-analiza-filogenetica-a-tulpinilor-circulante-in-romania.

„Noi avem un virus în România care până la acest moment nu a fost analizat din punct de vedere al secvențelor de ARN din care este compus. Este o descompunere genetică cam cum e la chimie în care vezi ce atomi sunt componenți. Elementele acestea componente pot fi diferite de la o țară la alta. De la o zonă la alta poți avea mai multe tulpini, de exemplu, circulante într-o anumită zonă. Spre deosebire de alte țări care și-au făcut această secvențiere și au introdus în baza de date internațională care sunt componentele virusului de la ei din țară, observându-se diferențe între virusul care circulă în Lombardia, virusul care circulă în Veneto, față de cel din China, dar nu sunt diferențe care să determine un cu totul alt comportament, dar se observă diferențe genetice. În Statele Unite, în Arizona, sunt două mutații ale virusului comparativ cu cel venit din China. Se descoperă astfel de lucruri noi, care cu siguranță ar fi aspectul științific, să vezi din ce este virusul făcut și să vezi diversitatea lui”, a mai completat prorectorul USV.

Acest demers se alătură altor inițiative implementate cu succes în această perioadă de USV în sprijinul unei comunități greu încercate de pandemia COVID-19, precum implementarea unei linii semi – automate de testare pentru coronavirus ce funcționează de două luni în cadrul Spitalului Județean de Urgență Suceava, înființarea unui centru de consiliere psihologică gratuită pentru persoanele afectate, dezvoltarea de aplicații IT pentru creșterea eficienței în gestionarea și transmiterea informațiilor asociate, realizarea unei hărți interactive online cu informații medicale pentru județele Suceava și Botoșani, alocarea de spații de cazare pentru cadrele medicale, etc.

Acest rezultat de excepție reconfirmă calea de excelență urmată de USV chiar și în domenii aflate încă la început de drum în această instituție, precum medicina și biologia moleculară.

Adauga comentariu